JA, DET BEROR PÅ VAR MAN BEFINNER SIG OCH HUR MAN SER PÅ SAKEN. När du läser det här numret av tidningen finns det säkert en och annan svensk som hemma i Svedala förbereder sin trädgård – om man har en sådan – för den ankommande vintern. Och förmodligen har löven på träden börjat anta en fantastisk färg, innan de sedan singlar ner mot marken. Av Anders Rosell, chefredaktör & formgivare

Så här dags på året är sommaren definitivt över hemma i Sverige, så långt kan vi vara överens. För egen del plaskade jag i poolen en dag i början av september och hojtade till sambon att det är bra synd att sommaren går mot sitt slut och att värmen börjat avta.

Det blev alldeles tyst och jag fick till svar ”Vet du hur varmt det är just nu…?”, var frågan som studsade tillbaka i riktning mot mig med tillkommande kommentar ”…det är 32 grader…!”.

När man bott i värmen en tid så vänjer man sig snabbt, så snabbt att även en sådan temperatur kan te sig sval. Det härliga är att sommaren nästan aldrig tar slut för en blekfis till svensk bosatt i Spanien, här är sköna temperaturer året runt med statistiska 320 soldagar om året. Det räcker SÅ bra!

Hösten här på Costa del Sol är – precis som de flesta årstider – alldeles fantastisk, i mitt tycke. Så fort temperaturen landar under 25 grader är det som om någon helt plötsligt svingar en pensel över landskapet. Det mesta byter från en brunbränd till grön färg igen. Vackert, frodigt och friskt. Växter som duckat i värmen reser sig igen och exploderar i nya färger.

Dörren till hemmet kan nu stå på vid gavel hela dagen utan att det känns som en kvalmig bastu inomhus. Hundarna springer lyckliga ut och in igen efter ha mestadels, utmattade av värmen, slumrat hela dagarna, med en och annan ansats till lek tidig morgon och sen kväll när väl den värsta värmen har lagt sig. Och elräkningen börjar anta vanliga summor igen när luftkonditioneringen inte längre behövs.

Det gillar en smålänning.

Vi hoppas att sommaren har varit skön och är nu tillbaka med ett nytt späckat nummer. Passa på att kolla in sidan med evenemang i slutet av tidningen. Om du fortfarande är nöjeslysten efter semestern så bjuder flera av Solkustens orter på feriatider. Festen fortsätter med andra ord.