Att lära sig ett nytt språk är inte det enklaste. Faktum är att det klassas som något av det svåraste man kan ta sig för. Det vet den trespråkiga logopeden Cecilia Eddin mer än väl. Som 16-åring lämnade hon Stockholm utan några större spanskkunskaper och flyttade på egen hand till Málaga. Idag pratar hon språket helt obehindrat och jobbar med just språkinlärning – på ett svenskt rehabcenter i Almuñécar. – I mitt jobb som logoped handlar det framför allt om att återskapa förlorade språkförmågor efter till exempel en stroke, men jag ser många likheter med att lära sig ett helt nytt språk, säger Cecilia och menar att en av de största framgångsfaktorerna för att lyckas är en stark motivation.

– Det finns få genvägar, men för att maximera inlärningen är en intensivperiod att föredra framför att sprida ut samma mängd språkträning under en längre tid.

– Man kan också se att en berikad miljö med varierad social samvaro, fysisk aktivitet och intellektuella utmaningar har en positiv inverkan på hjärnan och förbättrar inlärningen. Det kan alltså vara en bra idé att varva språkstudierna med fysisk aktivitet och försöka utsätta sig för olika sociala sammanhang med personer som bara pratar spanska, säger Cecilia.

Hon betonar även vikten av att hela tiden ligga på gränsen till sin egen förmåga och verkligen våga exponera sig själv för utmanande och kanske till och med lite obekväma situationer, där man tvingas aktivera sin hjärna maximalt och lösa olika språkrelaterade problem för att göra sig förstådd.

– Just inlärning av ett nytt språk är något av det som verkar utveckla vår hjärna allra mest. Forskare vid Lunds universitet har till och med kunnat mäta hur olika delar av hjärnan växer och ökar i vikt vid intensiva och utmanande språkstudier, berättar Cecilia.

Hon förklarar samtidigt att det kommer allt mer forskning som stöder hypotesen om att även andra förmågor som beslutsfattande, problemlösning och planering stärks av språkinlärning och att växla mellan olika språk. Flerspråkighet verkar dessutom förbättra funktioner som minne och kreativitet och fördröja uppkomsten av demenssjukdomar som Alzheimers.

– Att lära sig till exempel spanska är ett bra sätt att hålla sin hjärna i form och en investering i mer än dubbel bemärkelse.

LÄS MER! Du kan läsa mer om Cecilia Eddin och hennes arbete som logoped på www.hedlarehab.com