Hästpolo. Bollsporten med häst och klubba i hand, som spelas på välskötta gröna ytor, och som vi gärna kopplar samman med kändisar och kungligheter. Svenska Magasinet reste till Sotogrande i provinsen Cádiz för att lära mer om sporten som har sina rötter i Mongoliet. Av Ola Josefsson

En öppen sport med en vänlig hästdisciplin. Och i dessa dagar när allt ska vara millimeterprecision, tillrättalagt med jämlikhet mellan könen så kan hästpolosporten känna sig trygga. Det är en lagsport där kvinnor och män kan spela i samma lag.

Det ska väl inte vara så svårt tänker jag. Att ståendes på marken svinga och träffa bollen eller klotet på marken. Precis som i golf gäller det att vara avslappnad och hitta svingen.
– Det gäller att hitta känslan och det rätta soundet, ljudet när klubban möter klotet och det säger klack, berättar Diana Jenson som är danska och sedan ett tag tillbaka jobbar på Polo Valley SL inte långt från Manilva på den spanska Solkusten.

Lära hästpolo börjar på marken. Svingen, dra tillbaka klubban, hitta rätt vinkel, låta svingen gå igenom, träffen, klack, och avsluta med rak arm så att klubban pekar rakt fram.
”Klack” ger en härlig känsla. Samma känsla som när klubbhuvudet går igenom rätt i svingen och träffar golfbollen.
I hästpolon gäller det att få bort pendelrörelsen som skulle betyda att du träffar hästens huvud. Och det är ju inte meningen.

– Jag tycker det är kul att spela även om jag hittills bara gjort två mål. Det sköna är att hitta rätt i tillslaget, säger Diana som såg hästpolo i Argentina första gången och ville lära sig.

Övning och träning är a och o i alla bollsporter så även hästpolo. Sittandes på en trähäst fortsätter utbildningen med att hitta den rätta svingen, den perfekta klotträffen. Fortsättning kan följa på en cykel. Ja, det är faktiskt en perfekt träningsform med att lära sig svingen.
Du håller i styret med ena handen och i den andra har du klubban. Det gäller att samordna och koordinera rörelser.

Hästpolo går helt kort ut på att rida en häst, vara lätt på handen och styra hästen som med en ”joystick”; framåt, bak, vänster, höger och stopp. Med klubban ska du träffa klotet, passa eller göra mål. Hästarna är också utbildade, under cirka två års tid. Disciplinen är vänlig.

Ett lag i hästpolo består av fyra hästar och spelare. Det finns även ett sinnrikt handicapsystem från -1 till 10. Sporten kommer ursprungligen från Mongoliet. På 1860-talet tog engelska officerare med sig hästpolo från Indien till Storbritannien och Europa. Det spred sig till USA och senare till Sydamerika.
I Argentina är polo nationalsport och här spelas två av världens bästa och största poloturneringar i slutet på året. De flesta är uppväxta på rancherna på Pampas utanför Buenos Aires.

Polospelare liknar bergsklättrare i kroppen. De är lätta, vältränade och disciplinerade. Stark rygg och mage krävs. Core- och intervallträning står på programmet. Det är stopp, sprint och tvära svängar.
Det sägs att de bästa hästpolospelarna i världen har fostrats från det att de var små. Det börjar med att de som barn alltid gick omkring med en klubba i handen och försökte träffa klot. Klack!
– Från barnsben bygger de upp att hitta den rätta känslan.

Det är livsstilen som lockar. I Argentina är hästpolo också synonymt med grillkvällar och trevliga människor. Precis som Sotogrande mellan Manilva och Gibraltar – ett andra hem för många. Detta är hästpolons mecka och under sommarmånaderna spelas turneringar och matcher. De flesta är gratis att se.

I Skandinavien finns det bara fyra hästpololag varav Sverige har två. Ett fyrtiotal spelar hästpolo i Skandinavien.

Anläggningen Polo Valley på fem hektar nära Sotogrande började byggas 2015 av Christian Byrne med företaget Powder Byrne. Polobanan som finns i nuläget är i storleken 2/3-delar av en normal polobana och passar utmärkt för nybörjare.
Nästa projekt är att bygga en gräsplan i normalstorlek (250×180 meter) med klubbhus, restaurang och loungebar som ska så klar till sommaren 2018. Här finns 60 stall som i nuläget har 40 hästar som tas om hand på bästa sätt.
– Sotogrande behövde detta. Ett hundratal har lärt sig spela hästpolo eller fortsätter att lära sig. Många poloklubbar är privatägda och därför stängda för allmänheten.
– Vi vill sprida vår passion för detta spel och vi tar emot både professionella som nybörjare, säger Diana Jenson.

På Polo Valley finns en finca, en andalusisk gård, med fyra dubbelrum med badrum och kök att hyra under ett veckoslut. Här finns pool, jacuzzi och det serveras lunch och middag i argentinsk stil. Polo Valley ligger i en mycket vacker sydspansk omgivning.
Diana berättar att 70 procent av gästerna är britter. Resten kommer från Italien, Marocko, Irland, Danmark och Holland för att lära sig ”polo lifestyle”, livsstilen med hästpolo.

Så hittar du till Polo Valley
Du hittar till Polo Valley SL genom att köra kustvägen mot Torreguadiaro. Sedan tar du in på A-2102 och kör in i landet. Efter några kilometer kommer du till El Secadero. Efter apoteket (Farmacia) svänger du höger och fortsätter några kilometer på den asfalterade vägen. Efter ett tag blir det grusväg och du fortsätter rakt fram knappt två kilometer och så har du Polo Valley SL på vänster sida.

Visste du att hästpolo var OS-gren mellan åren 1900 till 1936.

Cornelia Bordier – Hur skulle du vilja beskriva skillnaden mellan hästhoppning och hästpolo?
Vi frågar Cornelia Bordier som tävlar i hästhoppning och som är bosatt i Marbella. Vi berättade om Cornelia i novembernumret av Svenska Magasinet ifjol.
– Jag har aldrig provat hästpolo. Men jag har varit och sett några stycken runt om i värden. Hästpolo är nog den absolut tuffaste sporten inom hästvärlden. Det är som att spela ishockey fast du har en häst på 800 kg att tacklas med. Det går fort, det är många på banan och alla skenar efter ett klot.
– Många som tänker hästpolo tänker fina hattar, soliga gräsbanor och att de är en rikemans sport. Vilket det är! En bra polospelare kan tjäna nästa lika mycket som en välkänd fotbollsspelare, men dock är polo mycket tuffare än vad man tror.
– Om jag skulle jämföra det med hoppning är det stora skillnader. Två helt olika discipliner. Men vi kan också se likheter mellan hoppning och polo. Det är farten, vändbarheten, kontrollen och den oerhörda balansen som både hoppryttare och polospelare måste ha.