Knappt en vecka efter att den trefaldige Tour de France vinnaren, den spanske cykelstjärnan Alberto Contador avslöjats för att ha testats positivt för clenbuterol åtalas 70 personer i Sveriges största dopningshärva genom tiderna med arbetsnamnet Liquid. Av Ola Josefsson

Det verkar som att vi befinner oss i de gigantiska rekordhärvornas tid. Samtidigt som åtalet i dopningshärvan i Sverige rullas upp där det handlar om anabola steroider som distribuerats från en lagerdepå i Fuengirola så inleddes rättegången i den största korruptionshärvan i Spaniens historia i Málaga. Det gäller ”Malaya” där 95 personer är åtalade för korruption, utpressning, mutor och pengatvätt i Marbella kommun. De 95 åtalade riskerar ett fängelsestraff på sammanlagt 509 år samt böter på 4.000 miljoner euro.

Åtalet i dopningshärvan Liquid rör närmare 70 personer – alltifrån storgrossister till mellanhänder, bulvaner och vanliga missbrukare i ett välorganiserat nätverk. Den största dopningshärva som hittills har utretts i Sverige omfattar grova dopningsbrott, grova smugglingsbrott, grovt penninghäleri och dopningsbrott. Förundersökningsprotokollet omfattar omkring 30.000 sidor.

Dopningspreparat finns lite överallt, bland vanliga motionärer, i ungdomsgäng och bland elitidrottare. Vissa idrotter eller motionsformer har tagit krafttag mot otyget medan andra har valt att blunda. När det gäller dopningshärvan under namnet ”Liquid” har även cirka 1.000 köpare identifierats. Här blir det separata utredningar vid de lokala polismyndigheterna.
Det handlar om köpare som av olika anledningar vill ha en större kropp men också om flera aktiva kroppsbyggare som medverkat vid större tävlingar. Kontakter har tagits vid kroppsbyggartävlingar som Luciapokalen och via nätverk som Facebook.

Det var i Fuengirola som två av tre huvudmän i härvan organiserade och distribuerade dopningsmedel för hundratals miljoner kronor. Den nu internationellt efterlyste 44-årige Stefan Tapai och flickvännen, en 43-årig svensk kvinna som greps den 9 december i Los Boliches.
Hon har under tiden mars 2007 till och med den 9 december 2009 varit delaktig i smugglingen av sju miljoner enheter aktiv substans med dopningsmedel. Hon har också varit delaktig i förädlingsprocessen samt lärt upp ytterligare personer i hur man går tillväga för att sterilisera glasvialer innan dopningsmedel tappas upp. Vidare har hon packat, adresserat, skickat och infört produkter som brukas för att förpacka dopningsmedel.

Kvinnan är restförd hos Kronofogden med 280.000 kronor. Hennes sambo har en skuld på en kvarts miljon kronor. Officiellt hade de inga tillgångar och utmätningsförsöken sommaren 2009 misslyckades. Upplösningen av dopningshärvan visar dock att de har tjänat i runda tal tre miljoner kronor i månaden, i ett par års tid. Det svenska paret i Fuengirola är frontfigurer i Sveriges största dopningshärva.

Det var i maj månad 2009 som en grupp tulltjänstemän på Arlanda kontrollerade en försändelse från Solkusten. Mottagare av försändelsen var en
person bosatt i Västernorrland. Misstanke uppstod kring sju flaskor som skulle innehålla olivolja. Laboratorieanalys visade att flaskorna innehöll anabola androgena steroider i flytande form. Ärendet växte kraftigt under sommaren 2009 och i september beslutade Operativa Rådet, som ett led i den nationella bekämpningen av grov organiserad brottslighet (GOB), att förstärka insatsen.

Polisen spårade försändelsen till Fuengirola där den 44-årige Stefan Tapai och den 43-åriga sambon hade byggt upp en lagerdepå i Mijas Costa. Under flera månader spanade spansk och svensk polis på paret.

En kort tid före tillslaget den 9 december ifjol, som gjordes i samarbete mellan spansk polis och fem svenska poliser på plats, flyttades materialet från lagerlokalen i Mijas Costa (bild 1) till det svenska parets bostad i Los Boliches i Fuengirola (bild 2). Ett av rummen i bostaden var fyllt till bristningsgränsen, vid polistillslaget.

Stefan Tapai och den 43-åriga kvinnan har administrerat hemsidan med varunamnet Dutch Lab från Spanien och Portugal. Majoriteten av drogerna har sålts via nätet. Beställningarna har kommit från en tredje huvudman, en 35-årig Sollefteåbo via krypterad e-post. Råsubstansen kom från Kina och dopningspreparaten har framställts och förädlats i Portugal och Spanien.
Varorna har i första hand sänts från Portugal eftersom det knappt är straffbart i Portugal att sälja dopningspreparat. Det ligger väldigt lågt i portugisisk straffrätt, det måste säljas till idrottsmän om det ska bli straffbart. Inkomsterna från försäljningen har gått till bulvanföretag i Spanien och Serbien. Ytterligare dopningspreparat har kommit från Danmark och Thailand.

Den 43-åriga kvinnan från Fuengirola har personligen hämtat stora summor pengar hos 35-åringen i Sverige vid flera tillfällen, sammantaget minst 1,3 miljoner svenska kronor. Dessa pengar har hämtats i Umeå och Göteborg för att sedan transporteras till Serbien via en bulvan i Blekinge. Hon har även hämtat pengar hos en omskriven 38-årig kroppsbyggare i Göteborg. 35-åringen från Sollefteå har även besökt paret i Fuengirola, enligt polisens spaningsiakttagelser.

Den 44-årige kroppsbyggaren Stefan Tapai som dömdes till tio månaders fängelse för narkotikabrott och dopningsbrott 1996, lämnade Spanien kort före polistillslaget i Fuengirola den 9 december. Han är sedan dess internationellt efterlyst. Det finns indikationer på att han kan befinna sig i Serbien. Kvinnan är tidigare ostraffad.
Stefan Tapai har efter domen 1996 deltagit i flera kroppsbyggartävlingar i Sverige. Bland annat placerade han sig på femte plats i seniorer +90 vid Luciapokalen, en av Sveriges största tävlingar 2002. Det svenska paret var filtiga besökare på ett gym i centrala Fuengirola.

När Svenska Magasinet tidigare i år visade en bild på Stefan Tapai intygade personal på gymmet att mannen och kvinnan tränade där. Det gymmet frekventeras av flera svenskar. En svensk säger till Svenska Magasinet att han såg ”huvudmannen i den aktuella dopningshärvan där ett antal gånger”.

Utredningen visar på ett nationellt nätverk från Malmö i söder till Umeå i norr. Nätverket har försett stora delar av Sverige med dopningsmedel. De flesta som åtalas är misstänkta för att ha medverkat till tillverkningen, införseln eller försäljningen av dopningsmedel i Sverige. Ett mindre antal köpare åtalas vid detta tillfälle för att styrka de övriga åtalen. De åtalade är hemmahörande på en rad olika orter i Sverige.
Under utredningstiden har totalt uppemot 60 personer varit anhållna/häktade bland annat en 38-årig kroppsbyggare som är bland Sveriges främsta och som har varit flitigt förekommande i Sveriges främsta magasin för kroppsbyggare.

Rättegången inleds den 1 november och beräknas pågå till maj 2011.
Källor: Västernorrlandspolisen, stämningsåtalet, pressmeddelande och intervjuer.