Den svenska supporterklubben till Málaga hoppas inom kort att bli 100 medlemmar. Med ny ordförande och kontaktpersoner utmed hela Solkusten tänker man växa. I somras uppmärksammades den svenska supporterklubben i en av Spaniens största sporttidningar Av Ola Josefsson

Robert Johansson var initiativtagare till Peña Malaguista de Suecia som när den bildades 3 april 2012 hade 30 medlemmar och huvudsäte i Göteborg. Syftet var då att sprida intresset runt Málaga C.F på en bredare front i Sverige och hitta en naturlig samlingsplats för Málagasupportrar att prata fotboll på.

Robert hade själv bott i Málaga i början på 2000-talet och ansvarat för Málagasidan på www.svenskafans.com.
”Tanken med en svensk Málagapeña har funnits där i nära tio år men det är först nu när shejken dragit igång sitt projekt som intresset i Sverige blivit stort nog för att göra slag i saken. Det ska bli väldigt kul att se vad vi kan göra av det här”, sa Robert Johansson till Svenska Magasinet den gången.

Den svenska Peñan godkändes av Federación de Peñas Malaguistas och fick officiellt erkänd av klubben Málaga C.F.

Nu är Crister Hofstedt ordförande i den svenska supporterklubben. Christer är inte bara en sann fotbollsvän och malaguista. Han har också ett radhus i det gamla svenskkvarteret Sacaba Beach som ligger i Málaga. Dubbel malaguista alltså.

Inför fjolårssäsongen kom en ny tränare samtidigt som den lovande stjärnan Isco gick till Real Madrid. Och säsongsinledningen var dålig.
– Med tanke på lagets förutsättningar inför förra säsongen så gick det bra. En mittenplacering i La Liga är fullt godkänt, säger Crister Hofstedt, ny ordförande i Peña Malaguista de Suecia.

Peña Malaguista de Suecia hade i våras sitt andra årsmöte. Den svenska supportklubben som stöttar Málaga i vått och torrt satsar på en omstart och hoppas inom kort bli 100 medlemmar.
– Vi satsar på att profilera oss mera. Vi ska ta fram en kollektion med tröjor och annat. Vi ska inte bli störst och vi vill inte heller konkurrera med andra nordiska supporterklubbar till Málaga. Spaniensvenskar ska känna sig välkomna till oss och vi träffas för att se och snacka fotboll.
Ibland ska medlemmarna träffas för att se träningar, träffa spelarna eller träffas på någon lokal spansk peña på Solkusten för att se någon bortamatch.
Málagas svenska supporterklubb söker nu svenska kontaktpersoner utmed Costa del Sol.
– Jag tror det är många svenskar som följer hur det går för Málaga. Kan vi hitta kontaktpersoner i Estepona, Marbella, Nerja och på andra platser kan vi nå ut ännu bättre.

Crister Hofstedt menar att supporterklubben ska hjälpa folk med biljetter. Speciellt turister som kommer och vill uppleva blåvita Málaga och La Liga. På så viss kan supporterklubben växa.
Medlemskapet Peña Malaguista de Suecia ligger på endast 100 SEK och det ger en viss rabatt i Málagas souvenirbutiker.

I somras uppmärksammades Málagas svenska supporterklubb i sporttidningen As. Robert Johansson berättar hur han blev fäst vid Málaga under Joaquín Peirós tid som tränare. Contreras, Fernando Sanz, Darío Silva och Dely Valdés bjöd på underhållande fotboll så när Robert återvände till Sverige startades Peña Malaguista de Suecia.

Johansson arbetar på Sveriges Television och har delegerat uppgiften till Crister Hofstedt. ”För tillfället har vi 76 medlemmar som betalar avgiften på 100 SEK, vi hoppas på fler eftersom det bor 30.000 svenskar på Solkusten” berättar Johansson för tidningen As och tillägger:
”Vårt mål är också att få Málaga att spela en träningsmatch i Sverige”.
Robert Johansson avslöjar också en liten hemlighet i intervjun för As. Att John Guidetti ville spela för Málaga men i stället blev det Stoke City innan han blev skadad.
En blågul spelare i Málaga är vi säkert många som önskar vilket skulle spä på intresset ytterligare i svenskkolonin.

Webbplats:
www.penamalagaguista.se