Den är olivgrön till färgen, tjock som en underarm och flera meter lång. Kanske har du sett ödlesnoken under en promenad i Spaniens härliga vildmark. Tillsammans med Spaniens tre olika huggormar, Europas svarta änka och den gula skorpionen är ödlesnoken bland de djur som kan få hjärtat att slå lite extra fort… Av Ola Josefsson

Jag satte mig i tv-soffan för att se 15-nyheterna efter att ha beskurit några fruktträd. Redskapet, en lång trädsåg, hade jag ställt precis utanför ingången till lägenheten som jag vid tillfället hyrde på landet i Mijas kommun.
Jag satt och tittade på nyheterna då jag upplevde det som att en grön plastpåse blåste över gårdsplanen. Jag tänkte inte mer på det förrän jag tittade ut genom den öppna dörren mot gårdsplanen ännu en gång.

Nej, det var ingen plastpåse. Det var en jätteorm som rörde sig över gårdsplanen på väg mot dörröppningen. Jag tog ett par snabba steg, greppade tag om trädsågen och fortsatte ett par meter till – och blev stående framför ormen som hade stannat upp.

Ormens överraskningsmoment gjorde att jag handlade som jag gjorde. Jag upplevde det som att den olivgrönfärgade ormen var på väg in i min lägenhet. Så ville jag inte ha det.
Jag höjde trädsågen, siktade in mig på ormens huvud – och det small till samtidigt som ormens huvud blev i två delar. Jag hade fått in en perfekt träff.

Jag brukar berätta episoden när jag får frågor om Spaniens vilda djur. Jag fick berättat för mig den gången att det troligtvis rörde sig om en ”stegorm” som jag hade dödat. Ja, det var namnet på ormen enligt några Spaniensvenskar. Ett smeknamn givetvis som kommer sig av att ormen är flera steg lång…

I verkligheten heter den Culebra Bastarda och är Europas längsta orm som kan bli upp emot två meter. Den tillhör släktet ödlesnokar, är giftig och faktum är att den är ganska vanlig och dessutom lite nyfiken. Hittills i år (2014) har jag sett den vid två tillfällen. Ofta på platser med buskvegetation och där det finns mycket sandödlor. Jag har hört från badturister att den har ringlat förbi människor som legat på avskilda stränder och solat. Lite så där lagom nyfiken…
Ödlesnoken finns i länderna runt Medelhavet även om det finns genetiska skillnader mellan västliga och östliga populationer. Den förekommer upp till cirka 2.100 meter över havet.

Det finns en hel del vilda djur i Spanien. Getingar, bin, spindlar, skorpioner och ormar. Under sommarhalvåret är de mer i farten än under övrig tid på året. Experter hävdar att de bara attackera om de känner sig hotade.
När jag var och vandrade i Sierra Nevada blev jag varnad för huggorm. Guiden upplyste mig om att den huggorm som finns här är extra giftig. Bli biten av en huggorm mitt i den sydspanska fjällvärlden tillhör inte det optimala. Någon huggorm har jag dock ännu inte sprungit på i Sierra Nevada.

Det spanska landskapet och naturen brukar jag alltid slå ett extra slag för när folk vill ha tips på utflykter. Följdfrågan blir i regel om det finns farliga, vilda och giftiga djur. I Spanien finns det ingen art som är tillräckligt giftig för att döda men det finns riskfaktorer. Uppskattningsvis 800.000 människor i Spanien är allergiska mot bin och getingar. Barn är mer känsliga än andra. Dödligheten är låg, cirka 15 personer per år.
”Ett insektsbett kan orsaka svullnad som stänger luftvägarna och hindra ankomsten av syre till lungorna” förklarar Laureano Ribacoba, läkare inom internmedicin vid akuten på sjukhuset Hospital Quirón Bizkaia, i en tidningsintervju.

Vissa bett och omfattningen kan vara dödande. I somras avled en 89-årig man i Gijón efter att ha attackerats av en svärm av getingar som hade stuckit mannen 300 gånger.
Den vanligaste faran är ”plötsliga allergiska reaktioner”. Efter att ha blivit stucken första gången kanske det inte händer något men en allergisk process har startat. När du blir stucken nästa gång drabbas du av en allergisk chock, säger allergologen Alicia Armentia verksam vid universitetssjukhuset Río Hortega i Valladolid.

Hur känner du igen ett allergiskt utslag? Enligt uppgifter från SEAIC (Sociedad Española de Alergología e Inmunología Clínica) märker du det först genom klåda och utslag på området där du blivit biten. Om det inte behandlas i tid kan symtomen leda till kräkningar, kvävning, medvetslöshet och i värsta fall döden.

Barn är känsligast då de väger mindre vilket gör att giftet påverkar mer. De är nyfikna på saker, skrapar och kliar mer på bett vilket kan leda till infektioner säger doktor Dolores Hernández vid allergiavdelningen på sjukhuset La Fe i Valencia som kommer med vissa råd.

Personer som är extra känsliga och har intolerans bör ha motgift eller vaccin till hands som av experter beräknas vara effektiva till 95 procent. Även små apparater som skickar ut ultraljud rekommenderas, att undvika platser med stillastående sötvatten, undvika att ha på sig gula kläder och att inte gå barfota i gräset samt att undvika vissa parfymer.
Framför allt att inte gripas av panik om ett djur kommer i vägen och undgå häftiga rörelser. Djur attackerar i regel bara när de känner sig hotade.

Det som myndigheterna fruktar mest i framtiden är asiatiska getingar. 2010 kom en sändning gods från Kina till Frankrike. Med godset följde en fripassagerare som inom sin art beskrivs som en ”jätte”. Därefter har flera asiatiska getingar observerats i Europa.

De har inga naturliga fiender vilket gör att de förökar sig och numera finns i de norra delarna av Spanien. Till skillnad mot andra getingar så sticker den asiatiska getingen flera gånger. Enda lösningen är att dyka under vatten om du nu har nära till vatten vill säga. Annars är det antihistaminer mot svullnad och smärta som gäller.

Ibland har jag hört folk kommenterat att Spanien har farliga spindlar och skorpioner. I regel handlar det mer om myter än om verklighet. Som den europeiska svarta änkan exempelvis.

Legenden säger att den äter upp sin partner efter parningsleken. Att den amerikanska kusinen är 15 gånger giftigare än en kobra. Av de spindlar som lever i Spanien är den europeiska svarta änkan den som kanske är farligast. Den är varken hotfull eller livshotande farlig för de flesta. Men den kan orsaka allvarliga reaktioner hos barn och vuxna med hälsoproblem.
Blir du stucken av en spindel bör området på huden tvättas ordentligt. Om symtomen blir värre bör du uppsöka läkare.

Rädslan för ormar bygger oftast på fantasier eller mardrömmar. Ormar föredrar i verkligheten att fly och är i regel väldigt skygga. Enligt ormexperter upplever ormen ett hugg som mycket traumatisk och den får kämpa för att producera gift. Därför föredrar den alltid att fly.

Men om den känner sig hotade så tvekar den inte att hugga eller bita. Försök inte att fånga den för att ta med den till sjukhus för att få motgift. Försök heller aldrig att suga ut giftet från såret på kroppen. Ormbett behandlas med huggormsserum och med kortison.
Behåll lugnet om du blir ormbiten. Många upplever yrsel eller annat obehag som bottnar i chocken av att bli ormbiten. Varje år är det cirka 120 personer som blir biten av en orm i Spanien.

”Huggormsbett gör oftast ont och visar sig för det mesta som två små hål eller prickar bredvid varandra på huden. Det är vanligt att det runt bettet uppstår en svullnad som kan sprida sig längs den drabbade kroppsdelen” skriver svenska landstinget på sin sjukvårdsupplysning.

Att bli biten av en huggorm kan leda till väldigt olika reaktioner. En del får bara en obetydlig svullnad, medan andra kan bli mycket sjuka. Hur starkt man reagerar beror på mängden gift som kommit in i kroppen och var man blivit biten. Ålder och kroppsvikt har också betydelse. Barn, gamla och gravida är särskilt känsliga.

I Spanien finns också den gula skorpionen som du kan se i nattmörker eftersom den ger ifrån sig ultravioletta strålar. Den är ganska vanlig i Spanien och jag känner de som fångat den och lagt den i glasburk med sprit för att konservera den för att visa upp den för gäster som kommer på besök; ”titta här vad vi har i Spanien!”

Den gula skorpionen (8 cm) finns främst i provinsen Almerias öken samt i regionen Murcia i sydöstra Spanien. Den gömmer sig bland stenar. Den gula skorpionen är inte lika giftig som sin nordafrikanska släkting. Men stinget som den utdelar är mycket smärtsamt och du får blåsor. Du kan även drabbas av yrsel och feber eller känna dig allmänt dålig. Desinficera området på huden och ta antihistaminer eller annat som motverkar allergier.

Tre sorters huggormar
Det finns tre olika huggormar i Spanien. Den kantabriska huggormen (06) och två andra som går under namnen Hocicuda (07) och Áspid (08). Kantabrisk huggorm heter på svenska Vipera seoanei och ingår i huggormssläktet.
Hocicuda heter på svenska Latastes huggorm och är ljusare i färgen än den kantabriska. Hocicuda förekommer på Iberiska halvön och är extra sårbar, populationen minskar. Den förekommer helst i skogsterräng, steniga områden med växtlighet, häckar, stenmurar och ibland även i kustnära sanddyner. Arten har ett påtagligt aggressivt uppträdande men anses inte vara särskilt giftig.
Áspid eller Aspishuggorm är giftig och dess bett har orsakat dödsfall. Ungefär 4 procent av alla obehandlade fall där en aspishuggorm har bitit en människa uppskattas ha orsakat dödsfall. Den finns i nordöstra Spanien.
Rent generellt betraktas huggormar som lever i Pyrenéerna, Sierra Nevada och nordvästra Spanien som extra giftiga. I övriga delar av Spanien beskrivs huggormen som giftig. Huggormen finns i skogar och på torra platser med enstaka vegetation. Huggormen i Spanien blir normalt mellan 45 till 80 centimeter.