Så gott som samtliga La Liga-klubbar har extrema grupper och supporterklubbar. Storklubbarna Real Madrid och FC Barcelona har gått främst i ledet i att få stopp på de värsta huliganerna.
I regel handlar det om minoriteter som förespråkar våld och som kidnappar fotbollen som sin scen. I de flesta fall finns det kopplingar till extrema politiska organisationer. Av Ola Josefsson

Frente Atlético (Atlético de Madrid)
Grundades 1982 och beskrivs som en av de mer våldsamma supporterklubbar som finns i Spanien. Har nära 4.000 medlemmar. Frente Atlético har högerideologi och är uppdelade i olika sektioner.
Har medverkat i flera incidenter, den allvarligaste 1998. En medlem i fraktionen Bastión mördade Aitor Zabaleta, en supporter till Real Sociedad utanför Vicente Calderón inför en match i UEFA-cupen. Den 30 november 2014 blev Francisco Javier Romero Taboada det andra dödsoffret.
Frente Atlético upprätthåller goda relationer med andra högerextrema supporterklubbar som Ultra Boys (Gijón) och Supporters Sur (Betis). Deras största fiender är självklart Real Madrid men även vänsterextrema supporterklubbar som Biris Norte (Sevilla) och ökända Bukaneros (Rayo Vallecano).

Riazor Blues (Deportivo)
Riazor Blues tillhör med Celtarras (Celta) de mest ökända och fruktade supporterklubbarna i Spaniens nordvästra region Galicien. Supporterklubben bildades säsongen 1986-1987 och har sedan dess utvecklats till en skara våldsamma vänsterextremister och antifascister. Den mest våldsamma sektionen går under namnet Los Suaves. ”Jimmy” som misshandlades till döds i Madrid ingick i Los Suaves.
Riazor Blues är nära vänner med vänsterradikala supporterklubbarna Biris i Sevilla och Bukaneros (Rayo Vallecano). Medlemmar i Riazor Blues var inblandade i en dödsmisshandel 2003.

Bukaneros (Rayo Vallecano)
Ökända Bukaneros bildades 1992 och förklarar sig som antikapitalistiska, antifascistiska och antirasistiska. Cirka 300 medlemmar. Det låter vackert, javisst, men i verkligheten är man tillsammans med Biris i Sevilla bland de som orsakar mest problem inom spansk fotboll.
Gruppen är mycket politiserad och har iscensatt incidenter i samband med fotboll och politiska demonstrationer. Medlemmar ur Bukaneros medverkade vid oroligheterna i Madrid den 30 november.
Vänskapsband med Brigadas Amarillas (Cádiz) och med Biris Norte (Sevilla). Beskriver Frente Atlético, Ultra Sur, Ultra Boys (Gijón) och Ligallo (Zaragoza) som sina värsta fiender.

Biris (Sevilla)
Äldst av Spaniens mest extrema supporterklubbar, bildades 1975 och en av de mest våldsamma. Den tidigare presidenten i Sevilla José María del Nido hade möten med dem, därefter har de återkommit i ny styrka och har runt tusen medlemmar.
Är goda vänner med Bukaneros hos Rayo Vallecano, Riazor Blues och med Kolectivo Sur (Xerez).
Deras symbol är Andalusiens flagga med en röd stjärna. Deras främsta rivaler är Supporters Sur (Betis), Frente Atlético, Frente Bokerón (Málaga) och Yomus (Valencia).

Ligallo (Zaragoza)
Ligallo Fondo Norte grundades 1986 och är goda vänner med Frente Atlético, Ultra Boys och Gaunas Sur (Logroñés). Laget spelar nu i andradivision och är tillsammans med Indar Gorri (Osasuna) bland de mest våldsamma i andraligan. Högerextrema och starkt politiserade. Har också haft uppgörelser med Zaragozas supporterklubb Avispero som är vänsterextrema. De håller alltså på samma lag, trots det har våld förekommit mellan grupperna vilket visar att det rör sig om ett politiskt våld.

Ultra Boys (Gijón)
Högerideologi. Har goda relationer med Frente Atlético och har gärna uppgörelser med Riazor Blues sedan flera år tillbaka. Gruppen har cirka tusen medlemmar varav 300 räknas som extrema.
Grundades 1981 och rivalerna är Biris, Bukaneros, Herri Norte (Bilbao), Peña Mújika (Real Sociedad), Indar Gorri (Osasuna) och Boixos Nois (Barcelona).

Indar Gorri (Osasuna)
Under de senaste åren har det vuxit fram en ny fraktion under namnet los Micriobotas med vänsterextrema åsikter. Finns även en grupp med högerideologi som växte fram under 2000-talet med namnet Muchachos 14 (efter ingång 14 på hemmastadion). Cirka 500 medlemmar och rivalerna är Ligallo (Zaragoza), Gaunas Sur (Logroñes), Ultras Sur och Frente Atlético. Hade en uppgörelse i Madrid mot Real Madrids fans ifjol.

Celtarras (Celta)
Består av vänsterradikala antifascister och galiciska nationalister. Har en bitter kamp mot Deportivo och grupper på högerflygeln.

Herri Norte (Athletic)
Nationalister hos Athletic de Bilbao och nära vänskap med Celtarras. Stora rivaler till Riazor Blues och Biris Norte. Våldsamma sammandrabbningar tidigare i vinter med supportrar till portugisiska Porto.

Ultra Sur (Real Madrid)
Högerextrema och en av de historiskt mest kända. Har utvisats från Santiago Bernabéu och är inte välkomna. Har ersatts av Minuto 93 som finns på fjärde plan vid Fondo Sur på arenan.
Har goda relationer med italienska Hellas hos Verona och Irriducibili hos Lazio. Goda relationer med spanska Brigadas Blanquiazules. Största rivalerna är vänsterextrema grupper.

Boixos Nois (Barcelona)
Barcelonas mest radikala fans som är avstängda från stadion Camp Nou av den tidigare presidenten Joan Laporta. Boixos Nois dödshotade Laporta och dennes familj när han la fram förslaget att portförbjuda dem 2003. Följer i regel med på bortamatcherna. Har en våldsam sektion med namnet Casuals.
Supporterklubbens medlemmar i regionerna La Rioja och León kan vara särskilt våldsamma i samband med Barcelonas bortamatcher.

Supporters Sur (Real Betis)
Betis högerextrema supporterklubb som har nära relationer med Frente Atlético. Största hatobjektet är Biris Norte och andra vänsterextrema supporterklubbar.

Curva Nord (Valencia)
Curva Nord består i egentligen av de två supporterklubbarna Gol Gran och Yomus. Den senare högerradikal och mest våldsamma. Hade tidigare i vintras en uppgörelse med Riazor Blues i La Coruña.
Har goda vänskapsband med Gaunas Sur (Logroñes), Brigadas Blanquiazules (spanska) och Ultra Boys (Sporting). Samt med Boixos (Barcelona), Ligallo (Zaragoza), Frente Atlético (Atlético de Madrid) och Biris (Sevilla).
Källor: Supporterklubbars webbplatser, Dagstidningen ABC, El Pais, Diario SUR och Mundo Deportivo.