Det är viktigt att få lite motion varje dag vilket kan vara svårt just nu i corona tider. Här kommer några övningar som är lätta att göra hemma. Träningsmatta rekommenderas för golvövningar för att undvika skador från hårda golv. Och öppna så många fönster som du bara kan för att få in frisk luft om du inte har möjlighet att hålla till utomhus. Av Victoria Walter

Övningar på golvet

Diagonalt benlyft
Stå på händer och knän på träningsmattan. Spänn stora sätesmuskeln och lyft ett ben rakt upp i luften. Håll benet rakt och gör en diagonal rörelse där du nuddar golvet på andra sidan av de böjda benet. Repetera under 30 sekunder och sedan gör samma med andra benet. Denna övning är utmärkt för höft och sätesmusklerna.

Nudda benen
Ligg på träningsmattan med böjda knän och fötterna på mattan. Håll benen i axelbredd från varandra och armarna utsträckta framför dig. Använd magmusklerna för att lyfta upp kroppen och nå fram till benen med armarna. Ännu bättre om du kan fortsätta rörelsen en liten bit till mellan benen. Repetera under 20 sekunder. Övningen stärker magmusklerna.

Ben växling
Ligg på träningsmattan och håll upp huvudet med nackmusklerna. Lyft upp båda ben, håll dem raka och gör växlande rörelser upp och ner utan att nudda golvet. Försök att ha magmusklerna spända under övningen. Kör i 40 sekunder. Bra övning för att stärka magmusklerna.

Stående övningar
Nudda tårna
Stå upp med benen separat, en axelbredd från varandra. Ha armarna utsträckta åt sidorna. Flytta din vikt åt ena sida, böj knäet och luta dig ner med ryggen neutral och försök att nå foten med motsatt utsträckt arm. Håll det andra benet rakt. Repetera på andra sidan och gör övningen i 30 sekunder. Denna övning tränar lår och ben.

Squats eller knäböj
Stå med benen i axelbredd från varandra. Böj knäna och ha höften pekande bakåt medans stora sätesmuskeln är spänd. Tänk att du sätter dig på en låg pall, nästan. Ryggen ska vara rak. Håll positionen under några sekunder och kom upp igen. Repetera under 20 sekunder. Övningen hjälper till att stärka benmuskler och rumpa

Världen runt
Stå rak med armarna efter sidorna. Sträck armarna rakt upp och gör en rörelse ner efter sidan, tänk som att du ritar en jordglob med händerna. Öva under 30 sekunder. Denna övning är utmärkt för axlarna och armmusklerna.