Valle del Guadalhorce eller Guadalhorcedalen charmar och förför. Den natursköna dalen som sträcker sig längs floden med samma namn går också under namnet Algarbía. Och havet ligger bara några kilometer bort. Av Ola Josefsson
Twitter: @JosefssonOla

Dalen är mycket bördig och skyddas av bergskedjor som Sierra de las Nieves i väster, Sierra Cabrilla, Alcaparaín och Prieta i norr samt Sierra Alpujata, Parda och Mijasbergen i söder. Genom dalen rinner två vattendrag året runt, Guadalhorce och Rio Grande.
Dalen är i första hand känd för stora odlingar av grönsaker, frukt och citrus. Mellan Cártama och Churriana ligger valle del Limon, citrondalen. De senaste åren har det även börjat producerats vin i området.

Bodegas Pérez Hidalgo framställer söta viner på moscatel, röda och vita viner samt roséviner på Syrah, Cabernet Sauvignon och Merlot. Det är bröderna Francisco Pérez och José Miguel som är pionjärer i att plantera vinstockar i Guadalhorcedalen. Vi ska även nämna Sánchez Rosado i Cártama som gör ett rödvin och ett torrt vitvin och även här tar man emot föranmälda besökare (600 504 302). Faktum är att det fanns vinodlingar i området på romartiden.

Vi har i ett tidigare nummer berättat om vingården EL Morquecho som ligger bland apelsinodlingar mellan floderna Guadalhorce och Geva. Här framställs två riktigt skapliga rödviner, Vega del Geva Crianza och Páramo de Casser Reserva. I oktobernumret 2015 skrev jag om Vega del Geva Crianza 2011 som har legat tolv månader på franska och amerikanska fat och som kostar 6,90 euro på Carrefour.
Den senaste nyheten är det vita, aromatiska och friska Flor Florís. Bodegas Pérez Hidalgo hittar du på avenida Virgen de Flores 15 i Álora och de tar emot anmälda besök (649 436 362).
Citrus, vin och oliv odlas i dalen. Uttrycket Málagas trädgård passar verkligen bra. Vi ska inte heller glömma bort produktionen av får- och getost. Ett tjugotal producenter finns i provinsen och flera av dem ligger i Guadalhorcedalen. En ostmarknad hålls från och till i Coín.

Annons

Här finns också en omfattande keramiktradition genom föreningen Asociación de Cerámistas del Valle del Guadalhorce som försöker bibehålla den traditionella keramiken i området men också utveckla den. I Coín finns ett Etnografiskt museum ”Las Vistillas, Coín vida rural” som visar historien om Guadalhorce under nittonhundratalet och livet på landsbygden. I Coín finns också en trevlig loppmarknad på söndagar under tak i köpcentret La Trocha. Inte långt härifrån finns även en lokal ekologisk matmarknad på söndagar.

Álora och Coín har under många år betraktats som de viktigaste kommunerna i området. Tidigare hade Álora både domstol och Guardia Civil som senare flyttade till Coín som får räknas till centralorten i dalen. Här finns även en del människor som har blivit förmögna i fastigheter och mark. Alhaurín de la Torre och Alhaurín el Grande är kommuner mest flest invånare.
Kommunikationerna är bra mycket beroende på den nya motorvägen A-357 och pendeltåget cercanías från Málaga till Álora med stopp i Pizarra och Cártama. Länsväg A-366 förbinder Coín med Churriana via Alhaurín de la Torre och Alhaurín el Grande.
En gång i tiden var järnvägen mycket betydelsefull. Utmed tåglinjen från/till Sevilla, Córdoba och Madrid växte industrier upp som kunde transporterar varor på järnväg. Nu drar höghastighetståget AVE snabbt igenom trakten.

Yvonne och Herbert Bodinger är två av svenskarna som har slagit sig ner i området. De bor i Villafranco del Guadalhorce, en liten by på 800 invånare.
– Vi har bott här i tre år och trivs förträffligt. Som liten reste jag med föräldrarna till Kanarieöarna. När jag blev vuxen kom tankarna att flytta hit. Det var Spanien som gällde, säger Yvonne.

Bodinger är musiker på kusten och kallar sig för ”los dos suecos”. Då är det skönt att kunna dra sig tillbaka till lugnet.
– Vi ville bo på landet och hitta en fast plats. Vi tittade på nätet och hittade flera objekt. Så tog vi en semesterresa till Solkusten och en mäklare tog med oss i området. Det var kärlek vid första ögonkastet. Vi letade efter ett hus som vi även kunde hyra ut, det ger ju en extra inkomst i kassan.
– När vi såg huset var det klippt. Det fanns ingen återvändo och vi köpte ett år tidigare än planerat och flyttade hit 2012 för gott. Vi sa helt enkelt upp oss från våra lärarjobb, sålde hus och båt i Sverige och flyttade, berättar Herbert som även visar ett varningens finger.
De blev ordentligt lurade av flera ”experter”. Experter på nyanlända utlänningar.
– En biltransport betalde vi i förskott utan att det kom någon bil. En mycket trevlig granne som hjälpte oss med renovering av pool och annat blåste oss på en okänd summa euro. Personen kunde inte stava till kvitto. Mäklaren lurade oss också ganska rejält. Det skall tilläggas att ingen av dem var spanjor utan det var en svensk och två engelsmän.

Yvonne beskriver Villafranco som en liten idyllisk by på landet. Vill man träffa folk och umgås så går man till byns enda bar. Bodinger bor strax utanför byn och här bor ytterligare ett svenskt par och en del britter.
– Vi lever lantliv med våra hundar och har funderingar på att starta någon form av bed and breakfast förutom att vi spelar musik längs kusten.
– Guadalhorcedalen är som en stor oas för oss. Bördigt, vackert och vänligt. Lugnet är påtagligt och det är mycket avstressande att bo här, menar Herbert. Trots att vi bor på landet, sista huset på en liten väg, är det nära till havet, flygplatsen och Málaga.

Klimatet skiljer sig en del jämfört med kusten. Redan i slutet på november hade Yvonne och Herbert frostnätter. Sommaren är varmare än vid kusten. Dalen är bördig och överallt växer frukt och grönsaker.
– Vi älskar platsen, naturen och djurlivet med alla fåglar som kvittrar. Här finns även rovfåglar och för några dagar sedan såg vi örnar. Fina vandringsleder i området lockar också.
Marina van Stekelenburg är en svensk konstnär som varit bosatt i Álora sedan 1999. Kanske du minns Marina som under flera år medverkade med texter i Svenska Magasinet. Tillsammans med Mike tog hon över ett gammalt hus strax intill Álora station. Förmögna Málagabor hade sommarhus i Álora en gång i tiden.
Efter flera års arbetande öppnade Marina och Mike Art Estación, en kombinerat galleri och musikbar som de hade fram till 2012. Britter, lokalbefolkningen och även en del svenskar var gäster. Så blev det några tuffa år under krisen.
– Jag kände att man var fast i baren lite för mycket. En spanjor tog över och drev den under en period, det var svårt att få det att gå runt, säger Marina när vi möter henne i den trivsamma ateljén som ligger ett kort stycke från bostaden.

Ateljén är ljus, har en fantastisk utsikt vilket skapar inspiration. Marina har varit med vid otaliga utställningar på kusten som på Málaga flygplats, El Corte Inglés samt på hemmaplan i Álora kulturhus och i Sverige.
– Svårt att hitta en mer perfekt plats, tillägger Marina när hon ställer upp för fotografering.

Álora är en genuin andalusisk by som lever på jordbruk, fruktodlingar och boskapsskötsel. Tyvärr har många ungdomar födda i Álora lämnat byn och flyttat till Málaga. Annars finns här simhall, vårdcentral och kulturcenter liksom flera aktiva teatergrupper. Inom kort ska Lorca sättas upp på engelska.
Våren 2015 öppnade den nyrenoverade vandringsleden Caminito del Rey. Vad vi fick höra under vårt besök i Álora har det inte blivit det uppsvinget i byn som befolkningen hade räknat med. Kanske det kommer när allt fler hittar hit.

Cykelturisterna hoppas på Vía Verde. Provinsstyrelsen berättade om satsningen våren 2015 och den ”gröna vägen” utmed floden río Fahala mellan Alhaurín el Grande och Coín. Det är en fem kilometer lång cykelväg som går på den gamla tågbanan som en gång i tiden gick mellan Málaga och Coín. Avsnittet ska passa alla, inte bara cyklister, utan även funktionshindrade.
”Vi ser hela tiden nya möjligheter för Guadalhorceområdet. Det är inte bara turistsatsningar, vi hoppas också att det kan skapa sysselsättning”, säger provinsstyrelsens ordförande Elías Bendodo.

I skrivande stund hoppades myndigheterna att det nya sjukhuset Hospital Valle del Guadalhorce skulle stå klart och öppna våren 2016, en investering på 30,6 miljoner euro. Sjukhuset som ligger i Cártama kommer att betjäna nära 150.000 invånare i de 14 kommunerna Alhaurín de la Torre, Alhaurín el Grande, Álora, Alozaina, Ardales, Carratraca, Cártama, Casarabonela, Coín, Guaro, Monda, Pizarra, Tolox och Yunquera.

Sjukhuset var ett vallöfte 2005 och öppningsdatum har skjutits upp inte mindre än tre gånger: 2008, 2012 och 2015. Regionalregeringen Junta de Andalucía gav ett löfte för fjärde gången att 2016 skulle sjukhuset stå färdigt, något som president Susana Díaz senare bekräftat.
Sjukhuset ska delvis börja fungera i februari för att sedan öppna i etapper, inom ett år ska sjukhuset vara i full drift. I början på året 2016 inleddes vägarbetena med de nya tillfartsvägarna, ett projekt som ska stå klart i april.

Med förbättrade vägar och kommunikationer har fler lockats att lämna storstadsområden och flytta ut på landet. Guadalhorcedalen är som en gigantisk bördig trädgård. Och när mandelträden blommar runt Monda i början på året konstaterar vi lätt att detta måste vara paradiset.

Kaktusparken i Casarabonela
Cirka 40 minuters körtid från Málaga ligger den botaniska kaktusträdgården i Casarabonela nära Sierra de las Nieves. Det är en av Europas största samlingar av kaktus, bara Monacos är större.
Edwinge Bravard och Joan Gabriel Mora donerade cirka 2.500 olika kaktusarter till denna samling som täcker ett område på 8.000 kvadratmeter.
Kaktusträdgården ”Mora i Bravard” i Casarabonela är uppdelad på fyra områden; Afrika och Madagaskar, Amerikas öknar och Mexiko, Sydamerika samt Europa och Medelhavsområdet. Öppettider mellan klockan 10 till 18. Inträde tre euro.
Adress: Jardín Botánico de Cactus y Otras Suculentas 'Mora i Bravard', Ctra. A-7275, km 0.5, 29566 – Casarabonela, Málaga
Tlf: 952 456 053

Ät mat på Venta Pedro Lucena
En av de bästa ventorna i Guadalhorcedalen är Pedro Lucena i Coín. Att ta en söndagstur på landet och glida in på en venta strax före 14 är ett mycket trevligt söndagsnöje. Bra mat, goda viner och en härlig stämning.