När svenskar doppar tortillachips i dipskålen kommer guacamolen från Vélez-Málaga och Costa del Sol. Den spansktillverkade guacamolen har blivit en framgångsvåg som rullar över hela Europa Av Ola Josefsson
Luis Bravo är chilenaren som först kom till Sverige och Göteborg för att senare starta guacamoleexport från Vélez-Málaga. När Svenska Magasinet on tour besöker tillverkningsfabriken är verksamheten i full gång. Just för tillfället skördas enorma mängder avokado.
Krångligt
Att framställa guacamole i Göteborg var inte lätt, betydligt enklare att flytta dit där avokadon växer. Det var precis vad Luis Bravo gjorde. Han tog sitt pick och pack – och arbete – flyttade till Vélez-Málaga och startade en fabrik på 1.200 kvadratmeter.
-Jag började med tillverkningen i Göteborg, tre år innan jag flyttade till Solkusten. Men det var krångligt att importera avokado från Spanien. Så jag beslöt att flytta dit där avokadon växer, berättar Luis Bravo.
Det går att förvara avokado i kylen, desto bättre är det att låta avokadon mogna på träden. Rent praktiskt och sett till kvaliteten var flytten till avokadolandet Spanien given.
En skörd
Avokadoträdet blommar i augusti. Vintertid infaller den stora skördetiden på Solkusten. Jämfört med Mexiko har inte Spanien så mycket att komma med. Mexikanska avokadoträd kan ge upp till tre skördar om året. I Spanien blir det en skörd. Det finns cirka fem olika avokadosorter i landet.
-Skörden inleds i november för att nå sin topp efter några månader. Priset avgör ofta när det är dags att skörda.
Hemlighetsmakeri
Avomix köper avokado från lokala odlare på Solkusten. När Svenska Magasinet besöker fabriken kommer billass efter billass med mörkt gröna mogna avokados. De tvättas och görs rena innan produktionen sätter igång. Innehållet tas ur, mosas och sedan tillsätts lök, vitlök, koriander, chili och andra kryddor.
Avomix S.L. tillverkar guacamole till ett flertal välkända försäljningsmärken i Europa och Ryssland. Vid tillverkningen råder det fotoförbud så några bilder kan inte Svenska Magasinet publicera.
-Det är faktiskt ett hemlighetsmakeri bakom försäljningssuccén, säger Luis Bravo och skrattar.
Snabbfrys
Speciellt tillverkade maskiner sköter proceduren från att hela avokado blir till guacamole. Vid Avomix arbetar 24 personer, nya automatiserade maskiner kräver färre anställda.
När produkten är färdig hamnar den i snabbfrysen. Svenska Magasinet var där – och det var -40 grader! Därifrån går produkten till stora frysen som håller -20 grader.
Nya produkter
-Vi försöker utveckla vår tillverkning med nya produkter. Sandwichindustrin ökar och de vill ha avokadoskivor att lägga på smörgåsarna. Eller kyckling med avokdado, säger Luis Bravo export manager på Avomix S.L.
Konkurrensen kommer från Mexiko och en svagare dollar som gör att det har blivit billigare för EU-länder att importera från andra sidan Atlanten.
-I slutändan handlar det om kvaliteten, att vi ska kunna erbjuda en produkt som håller.