Nu laddar Finca Cortesin för Volvo World Match Play Championship i golf. En miljoninvestering i marknadsföring, och en ny men väl föreberedd greenkeeper. Av Anders Olow

Tävlingen har tidigare spelats på anrika Wentworth i England, gjorde uppehåll förra året, och har nu valt Finca Cortesin som arena. Ett kontrakt på tre år.
Finca Cortesin är en ung bana, bara tre år gammal, och ägs och drivs av spanska fastighetsgruppen Singlehome.

Carlos Beautell Largo, director de Operaciones, sticker inte under stol med att den här satsningen är lika mycket en fastighetssatsning som en golfsatsning.
– Vårt huvudsyfte är att sälja fastigheter, säger han, och den exponering som den här tävlingen får världen över, framför allt i TV, är viktig för oss.

Kontraktet med IMG är tjockt som en roman och Finca Cortesin satsar runt 5 miljoner kronor på hela arrangemanget. Med hus i prisklasser runt 20 miljoner svenska kronor är det en god investering med bara ett enda hus sålt.

Finca Cortesin är en påkostad anläggning med nio stora villor, 16 townhouses, varav fyra är sålda, ett lyxigt hotell med 67 sviter, två restauranger och en spa-anläggning på över 2 000 kvadratmeter. ”Un concepto único del lujo” som det heter i reklamen [sv: Ett unikt koncept av lyx].
Fastigheterna ligger här inte alldeles inpå golfbanans fairways som på många andra golfbane/fastighets projekt i Spanien. Här böljar golfbanan fram lite försiktigt för sig själv i vad som kan liknas vid en lång sänka.

Fairways är oftast generöst breda, men faran ligger i sneda drives, kommer du utanför är bollen borta i de täta lentiscobuskarna. All vegetation, träd och buskar, är naturliga i området, här finns inga palmer. Två vattenhinder, men en bäck som löper längs med flera hål.

Och 112 bunkrar! Vilket är en av designern Cabell Robinsons ”signaturer” där bunkerformen sällan är rund eller oval utan snarare har en massa ”fairwaytungor” in runt kanterna.
Men just bunkrarna har vållat lite problem under banans första år.

– När det varit torrt och vinden blåst har sanden blåst bort. Dräneringen har inte varit tillräcklig och sanden har blivit som betong, berättar Finca Cortesins greenkeeper Ignacio Soto. Den byts nu ut till vit silikonsand som läggs med tre centimeter i alla bunkrar.

Ignacio Soto kom till Finca Cortesin som greenkeeper så sent som i augusti, men har arbetat med klubben sedan januari som konsult. Han var tidigare på Sotogrande i åtta år.
På Finca Cortesin har han bland annat ändrat gödningsprogrammet och minskat gödningen till förmån för mer vatten.
Tee och greener har haft en bra dränering, men dräneringen på det böljande fairwayområdet har behövts förbättras. Ignacio Soto vill också ha enhetligt rent bermudagräs och arbetar för att hålla annat gräs borta.

Finca Cortesins greenkeeper är inte orolig för banans kondition och han är särskilt stolt över greenerna.
Finca Cortesin mäter 6 800 meter från svart tee och två kilometer mindre (!) från röd tee. Man kommer att ha upp till åtta olika tee, så att banan kan spelas på många olika sätt av många olika kategorier spelare.
Hål nr 10 är ett par tre med ett brant nerförslut och bra med plats för åskådare till vänster om greenområdet. det blir nog ett av tävlingens favorittillhåll. Och 4:an. En par 4, med vatten framför green, nåbar med drive om man är lite djärv [och har lite tur]. Ett utmärkt matchspelhål.
– Banans stora mer okontrollerbara svårighet är vinden, säger både Carlos Beautell Largo och Ignacio Soto.
– Levante, den ostliga vinden är lättare, den västliga är mest motvind, då blir det svårt.
Finca Cortesin är väl förberedd för Volvo World Match Paly Championship.
– Nu är det bara vädret att hoppas på, säger Ignacio Soto och tittar upp mot de blå skyarna.