Under högtidliga former invigdes i december Málagas museum i Aduana-palatset som en gång i tiden var tullhus. Svenskar och EU-medborgare går in gratis. Museet håller öppet från klockan 9 till klockan 20.30. Det är stängt på måndagar och efter klockan 15.30 på söndagar. Av Ola Josefsson
Aduana-palatset i centrala Málaga har gamla anor. Redan 1787 beslutade kung Carlos III att tullmyndigheterna i Málaga skulle få en ny byggnad. Här har tidigare legat en tobaksfabrik och på 1800-talet var civilregeringen stationerad på platsen liksom andra offentliga administrationer.
Den 26 april 1922 brandhärjades byggnaden och inte mindre än 28 personer omkom. Den har senare renoverats åtskilliga gånger och tillhör numera en av stadens pampigaste och vackraste byggnader.
För alla EU-medborgare gäller gratis inträde till Málagas nya museum som kan beskrivas som ett stadsmuseum eller provinsmuseum i tre våningar. Totalt har museet tillgång till 17.500 konstverk som ingår i katalogen över konstföremål som museet har tillgång till. Det gäller arkeologiska föremål till 1900-talskonst. Från det feniciska Malaka, skulpturer av marmor från Mijasbergen till nutidskonst.
Två tusen arkeologiska föremål visas vid den permanenta utställningen plus 200 konstverk av Bernardo Ferrándiz, Antonio Muñoz Degrain, José Nogales, Enrique Simonet, José Moreno Villa och fram till 80-talskonstnärer som Gabriel Padilla, Carlos Durán och Diego Santos. Deras konst visas i utställningen Bellas Artes.
Här hänger Enrique Simonets ”Hjärtats anatomi” också känd som ”Hon hade ett hjärta!” och ”Obduktion” från 1890. Den målades i Rom där Madridsonen studerade konst. Målningen gav honom internationellt erkännande och han fick flera priser.
Aldrig tidigare har så mycket Málagakonst kunnat visas under ett tak som efter att Museo de Málaga stod klart och invigdes 12 december i det gamla tullhuset La Aduana. 300 inbjudna gäster var på plats däribland Andalusiens president Susana Díaz. Den var på dagen nitton år efter att beslutet togs om ett provinsmuseum.
Lägg till Picassomuseet (2203), CAC (2003), Carmen Thyssen (2011) och filialerna Centro Georges Pompidou (2015) och ryska statskonsten från Sankt Petersburg (2015) kan vi bara konstatera att Málaga har ett gigantiskt kulturutbud. Museerna samlar två miljoner besökare om året.
Att Málagas stadsmuseum placeras i det gamla tullhuset Aduana som har en stark identitet i stadens historia ska ses både sentimentalt och symboliskt.
Första veckan hade museet 12.640 besökare. Direktören María Morente ser det som mycket positivt. Besökarna har varit intresserade, entusiastiska och det har varit stor variation på publiken som har kommit för att se stadens arkeologi och konstföremål.
”Det ger en härlig känsla att se att allmänheten är positivt överraskade av utbudet. Det har blivit fångade av konsten och den stora mångfalden. Publiken har varit varierad både unga som äldre har hittat hit”.
Spaniens kulturminister Íñigo Méndez de Vigo poängterar det fantastiska utbud av museer som finns i Málaga i förhållande till storleken. Han liknar Málaga vid en huvudstad i Europa när det gäller utbudet av museum.