Det är lätt som en plätt att ta sig till Marocko från Spanien. Med en hyrbil tar du dig till Tarifa och härifrån tar du de norskbyggda snabbfärjorna till Tanger Av Ola Josefsson
När Svenska Magasinet besöker Tanger är staden smyckad och den röda marockanska flaggan med den gröna stjärnan syns överallt. Nu är det kanske en överdrift att säga att staden är smyckad, för vad man än tycker är Tanger ganska nedgången – men spännande.
Kungens sommarplats
Du ser en hel del i Tanger, på gott och ont är väl bäst att tillägga. Men är du inte rädd för att uppleva verkligheten så rekommenderas ett besök. Det är nyttigt att uppleva andra kulturer och ta ett språng in i andra länder och lämna en ombonad tillvaro i Europa.
Samtidigt som vi kom på besök var kung Muhammad VI på tillfälligt besök. Han besöker gärna Tanger under årets varmaste månader för att ägna sig åt avkoppling, vattensporter och sol och bad.
Tesalonger
Ett av de trevligaste intrycken i Tanger är alla tesalonger, gata upp och gata ned. En av dem är Café Porte på 11, Rue Goya i centrala Tanger. Du beställer din ”the a la mente” och du får in en kanna. Och det är inga tepåsar som ligger i kanan.
Här handlar det om färskplockad ”menthe” från morgon till kväll. En kanna ”the a la mente” kostar endast 10 dirham och den räcker till tre teglas.
Någon tycker att det smakar tandkräm, men myntate är Marockos nationaldryck och man dricker det flera gånger under dagen. Färska myntablad läggs i en kanna, därefter kokande vatten och socker eller honung, och sedan är det klart.
Café Porte öppnade 1953 mitt under Tangers storhetstid när området var under amerikanskt inflytande. Det är en öppen kontinental stil över caféet med stora panoramafönster.
Tidningar
Här träffar jag Abd Al-Kadir som är tidningsförsäljare. Han kommer in på caféet med en bunt tidningar under armen, arabiska, franska och tyska. Jag köper mitt eget exemplar av ”Attajdid”, en av Tangers större tidningar (www.attajdid.ma) för 2,50 dirham.
Även gratistidningarna har hittat till Tanger. Franskspråkiga Le Courrier du Nord anses tillhöra de bättre och utkommer i 15.000 exemplar.
Café de Paris är en annat angenämt café med utsökt utsikt över Tangers hamn och kvarter. Det tillhör Tangers äldsta och det har verkligen lyckats att behålla sin stil. Det enda moderna är de tunna tv-skärmar som samtliga visar den arabiska nyhetskanalen al-Jaziras.
Om Tanger
Tangers historia går tillbaka till långt före den vanliga tideräkningen. Försvarsmuren eller Kasbah är det äldst bevarade från 1.000-talet. Innanför ligger Medina, eller citykärnan. Minareten är från 1282.
Glöm mänskliga rättigheter, religionsfrihet och pressfrihet. Grunden till marockanskt styre ligger i regler, ceremonier och traditioner, allt enligt den muslimska läran.
Tangers gamla citykärna Medina består av ett virrvarr av smågator och gränder och är värt ett besök. Leta gärna upp Bazar Granada på 60, Rue Nacira. Mattor, glas, kannor, väskor, kläder och så mycket mer. Och pruta på!
Du kan handla med euro praktiskt taget överallt. 1 euro är 10 dirham.
I trakterna kring Tanger hittar du lyx och fattigdom. Runt Casino Malabata ligger ståtliga palats som får Marbellas gyllene mil och Sotograndes lyx att hamna helt i skuggan. Söder om Tanger utmed Atlantkusten ligger de muromgärdade palatsen på rad. Hit kommer Marockos sportintresserade och spansktalande kung Mohammed VI varje sommar.
Om du inte tar bil till Tarifa kan du ta linjebussen från Málaga till Algeciras. Härifrån avgår Marockofärjorna varje timme från tidig morgon till sen kväll. Oftast är det gott om plats förutom vid månadsskiftet juli/augusti och augusti/september då mängder av marockaner bosatta i Frankrike reser på semester till/från sitt gamla hemland. Båtresan tar allt från en timme till 2,5 timmar beroende på vilken färja du tar.
På nätet:
www.frs.es (Snabbfärjor från Algeciras och Tarifa till Tanger)
www.estabus.emtsam.es (Málagas busstation, info på spanska och engelska)
www.trasmediterranea.es (Rederi, info på spanska, engelska och franska)
www.renfe.es (Tågtider)
www.tourism-in-morocco.com