Det är en av Manilvas äldsta attraktioner som härstammar från 100-talet före den vanliga tideräkningen. Det finns uppgifter som tyder på att Julius Caesar besökte badet ”baños de la Hedionda” regelbundet under sin tid som guvernör i södra Spanien mellan åren 63 och 60 före Kristus. Av Ola Josefsson
Det gamla romerska badet ligger i dalen La Hedonia öster om Manilva samhälle. Hur nära du kommer med bil är beroende på antalet besökare. Sista delen av vägen är grusväg. Försök att hitta en parkeringsficka och vandra sedan längs Rio Manilva.
Baden är välkända och har i regel många besökare som har picknick vid de rastplatser som finns i närområdet speciellt under veckosluten i skuggan av väldiga eukalyptusträd. När Svenska Magasinet besöker badet är det måndag förmiddag och betydligt lugnare. Först vid 10.30 kommer de första besökarna.
– Under veckosluten är det i regel fullsatt på bänkarna runt badet. Många tar med picknick och stannar flera timmar, säger Juan från samhället Manilva.

Vattnet i det gamla romerska badet har en hög svavelhalt speciellt under sommaren. Vattnet har i regel en tandkrämsvit färg med en nyans åt det gröna. Källan till detta mineralrika vatten är kalkstensåsen Sierra Utera som ligger ovanför Manilva.
Rent svavel är i normala fall luktfri men när svavel kombineras med väte produceras svavelväte som luktar ruttna ägg. Svavel kan vara bra om du lider av hudproblem. Är du modig nog att stå ut med lukten är det bara att kasta sig i det hälsobringande vattnet.

Tarja Lyrefelt, sjuksköterska på Centro Forestal Sueco i Marbella har berättat för mig att den svavelhaltiga leran från bergsväggen vid floden är ett undermedel mot besvärande psoriasisutslag.
”Jag har sett en förbättring direkt då jag förr om åren gjorde utflykter till Roman Oasis med våra patienter på CFS. Vattnet är också läkande mot herpes och skabb. Det visste Julius Caesar och lät sina krigare löga sig där i 14 dagar och efteråt var de fit for fight för nästa slagfält”.

Badet består av två kammare, en mindre och en större. Med hjälp av en liten stege tar du dig ned i vattnet via två valv. Vattenanalyser görs regelbundet och av Juan från Manilva får jag veta att vattentemperaturen konstant ligger på 21,4 grader.
Efter doppet sätter jag mig på någon av de solvarma bänkarna runt badet. Det är lugnt och skönt, fåglarna kvittrar på avstånd. Efter en stund är det dags för nästa bad, och så fortsätter det. Huden, den blir mjuk och sammetslen.

Det finns planer på att modernisera badet men det har stannat vid just planer. Mycket beroende på att badet är beläget inom Casares kommungräns men bara är tillgängligt från Manilva. Det gör att underhållet som Casares ska stå för är dåligt.
När jag har besökt området vid tidigare tillfällen har det var direkt skräpigt i närområdet. Det är synd, för det är en vacker dal med fin natur, men tyvärr lämnar vissa besökare skräp efter sig.

Den satsning som tidigare har gjorts är det betongtak som täcker badet. Det är en spännande historisk plats och det borde satsas mer tid och pengar på området för att göra det mer tillgängligt för turister och besökare.

Du kan även vandra uppströms längs Rio Manilva. Det är skyltat och utmed din vandring hittar du gamla romerska och moriska lämningar bland annat akvedukter. På fyra timmar når du den pittoreska byn Casares varifrån du kan ta lokalbussen till Sabinillas.

På väg upp till badet finns ett antal restauranger där Roman Oasis är den mest kända och äldsta. Den är i regel öppen från 1 juni till 30 september och satsar mest på grillrätter. Restaurante Los Alamos har Medelhavsstil på utbudet.
Efter lunchen eller picknicken kan du ta en liten simtur i bäcken i närheten av restaurangerna. Här finns även några klipphällar vid flodbädden där du kan bre ut ditt badlakan och ta en siesta.

För att komma till badet tar du av vid Lidl-rondellen strax öster om kustsamhället Sabinillas, eller första vägen till höger efter Rio Manilva om du kommer på kustvägen från Estepona. Härifrån är det exakt 4,5 km.
Under den första sträckan på 3,7 km kör du på en asfalterad väg och passerar feriaområdet och marknadsplatsen till vänster, du ser Manilva samhälle högt uppe till vänster och du har vinodlingar på båda sidor. Efter 3,7 km är du framme vid motorvägsbron och här tar du höger och kommer in på en grusväg. Sväng mot Los Alamos.
Efter ett tag passerar du en liten kyrka, San Adolfo, på höger sida. Därefter hittar du badet nere i dalen under den vita kupolen.