Det är nu mindre än 365 dagar kvar för första utslaget i den mest prestigefyllda lagtävlingen för damer, Solheim Cup, på Finca Cortesin Andalucia, 22–24 september 2023.

365 dagar kvar till Solheim Cup 2023 Den 21 september 2022 kl 12.00 invigdes resan mot Solheim Cup 2023 på Finca Cortesin.

Invigningen skedde i Benahavis där man bland annat invigde nya polisstationen och täckte av klockan som räknar ner tills första utslaget sker på Finca Cortesin 2023. Lokala polismästaren talade och även representanter för Solheim Cup.

Representant från familjen Karsten Solheim som är grundare till tävlingen och även grundare av klubbmärket PING som är en av huvudsponsorerna för tävlingen var på plats och talade och minglade med gästerna.

Annons

Nästa stopp var hos värden för Solheim Cup, Finca Cortesin. Här var det också tal av både klubbens ägare och förbundsfolk samt Suzann Pettersen, Europas kapten.

Finca Cortesin har byggt om sitt första hål för att det ska kunna vara ett riktigt spektakulärt och roligt öppningshål för tävlingen. Man kommer kunna ta emot ca 1000 personer på en läktare bakom utslagsplatsen där man förväntar sig fullt ös från publiken. #vamosgirls ska eka över hela banan är det tänkt. Hålet är en par 4:a som går att nå på 1 slag, hålet har vatten hela vägen på vänster sida från utslaget fram till green. Här kommer många spelare att försöka slå upp bollen på 1 slag och publiken kommer få njuta av spektakulär golf och fantastisk stämning.

Europas Kapten Suzann Pettersen som var på plats och promotade eventet fick äran att slå första slaget på det nya 1:a hålet, par 4, 256 metrr långt. Suzann slog en perfekt drive upp på green. #vamosgirls ekade bland publiken och just #vamosgirls är den hashtag som kommer att vara den officiella hashtag för Solheim Cup 2023.

Vid 19 i Puerto Banus var det dags igen för mer promotion och mer aktiviteter. Utefter hela piren i hamnen så hade man samlat 365 barn som var och en slog ut en risboll i havet inget miljöfarligt och inget som inte naturen eller fiskarna kan ta hand om. Kvällen och dagen var väldigt lyckad och det var mycket besökare på dom olika stoppen.

Lite fakta om Solheim Cup

2023 så står Finca Cortesin värd för tävlingen där Europas bästa damer möter USA:s bästa damer. Solheim Cup spelas över tre dagar och man spelar i foursome, bästboll och singelmatcher. Varje lag består av 12 spelare 1 kapten och tre assisterande kaptener. Man spelar matchspel och man tävlar om 28 poäng, för att vinna krävs det minst 14,5 poäng vid lika poäng så behåller föregående segrare bucklan.

Dag 1 spelas 4 foursomes på förmiddagen och 4 bästbollar på eftermiddagen.

Dag 2 spelas 4 foursomes på förmiddagen och 4 bästbollar på eftermiddagen.

Dag 3 spelas 12 singlar

European Solheim Cup Team kommer att bestå av 12 LET-medlemmar, som väljs ut enligt följande:

De två bästa spelarna från LET Solheim Cuppoängrankningen i slutet av kvalperioden, baserat på LET Solheim Cup-poäng som samlats in från alla rankinghändelser under kvalificeringsperioden. I händelse av oavgjort (lika poäng), ska placeringar avgöras till förmån för spelaren med den högre rankingen på Rolex Women’s World Rankings vid slutet av kvalificeringsperioden.

De sex bästa spelarna från Rolex Women’s World Ranking i slutet av kvalificeringsperioden som inte redan är kvalificerade enligt (a) ovan. I händelse av oavgjort (lika poäng), ska placeringar avgöras till förmån för spelaren med den högre rankingen på LET Solheim Cup-poängrankingen i slutet av kvalperioden.

Fyra spelare utvalda av den europeiska Solheim Cup-lagkaptenen.

Spelats sedan 1990

Den första tävlingen spelades 1990 och fram till 2002 spelades den endast jämna år. På grund av 11 september attacken 2001 då Ryder Cup (Herrarnas motsvarighet) sköts upp till 2002 flyttades Solheim Cup tillbaka ett år från 2004 till 2003 för att i framtiden inte krocka med herrarnas Ryder Cup.

Flest segrar har USA med 10 segrar mot Europas 7 segrar genom åren, aktuell ställning är alltså 10-7 till USA.

Många svenska tjejer har representerat Europa genom åren, däribland Annika Sörenstam, Catrin Nilsmark, Helen Alfredsson, Anna Nordqvist och Liselotte Neumann för att nämna några.

2023 får nog Sverige med flera spelare i laget då våra svenskor gör bra ifrån sig både på Europeiska LET och Amerikanska LPGA