Fyra månader utan lön. Nu lämnar spelare den svenskägda fotbollsklubben Vélez.

Vi måste hitta nya investerare, säger Magnus Pehrsson, tränare, vice vd och en av ägarna.

Rubriker som ”Svenska miljardärer köper klubbar i Spanien” har vi kunnat se de senaste åren. Det är riskkapitalister och dataspelsmiljardärer som har köpt fotbollsklubbar på den iberiska halvön.

”Vi vill tänka som en startup”, sa Veléz ägare Magnus Pehrsson så sent som i juli månad till Svenska Dagbladet.

Annons

Men nu är det kris, det är bråttom. Vi måste hitta nya investerare, säger Magnus Pehrsson.

Ni har ju kallat er Axarquías lag. Vilken uppbackning känner ni i nuläget från näringslivet i stan?

-Det återstår att se den närmaste tiden. Stödet från fansen har varit fantastiskt. Självklart hade vi hoppats på  ännu större stöd från kommun och näringsliv. Kanske den hjälpen kommer nu.

– Nu är vi en situation där vi behöver en ny investerare, vi vill att klubben ska fortsätta helst med oss själva. Det är ett oerhört bra läge, vi ligger en poäng från att kval uppåt. Det är ett bra läge för den som vill gå in. Det finns intresse och vi vädjar om hjälp, säger Magnus Pehrsson till Svenska Magasinet på torsdagen.

De senaste veckorna har Diario Sur berättat om försenade löneutbetalningar. Tiden har gått och efter fyra månader har det inte blivit någon lön.

45 på lönelistan

Glada segerminer i senaste segermatchen mot Orihuela.

Totalt 45 personer står på lönelistan som spelare, tränare och klubbpersonal.

Fram till igår hade bara Magnus Pehrsson uttalat sig om läget. Jakten på investerare har pågått. Löften har getts. Men ingenting har hänt.

Det har gjort att sex spelare har lämnat laget. Rafa Salama och målvakten Alfonso Liceras har gått till Estepona.

Luismi, Charli Dean, Chus Ruiz och Adri Arjona har också lämnat. Det spekuleras i att även målgöraren Gastón Vallés är på väg till Eldense

En lösning skulle ha presenterats i måndags enligt löften från klubbens styrelse. Men så blev det inte.

– Allt var klart i måndags kväll men sprack dagen efter när transfern skulle göras. Den nya investeraren lurade oss. Vi litade på honom och väntade på pengarna, säger Magnus Pehrsson.

Officiellt uttalande

På onsdagen kom ett officiellt uttalande från Vélez:

Vi startade säsongen 2023/24 med mycket höga ambitioner, med en stark trupp och en gedigen tränarstab. Det viktigaste var att vi startade säsongen med en ny fransk investerare som vi skrev avtal med den 2 augusti. De nya investerarnas tydliga vision var uppflyttning en division den här säsongen. Baserat på budgeten från investeraren planerade vi säsong, trupp och struktur för att nå målet, skriver Vélez CF på sin webbplats.

Vi måste hitta nya investerare, säger Magnus Pehrsson, tränare, vice vd och en av ägarna.

”Vi började säsongen med en ny fransk investerare som inte har följt avtalet. Efter tre månader och många löften hade det inte kommit några pengar. Från augusti till slutet av oktober var vi tvungna att hitta olika lösningar för att kunna betala löner till spelare och personal plus att täcka andra utgifter. Det var privata pengar som klubben lånade”.

Under tre års tid har utbetalningar och löner fungerat i klubben.

”Under den senaste månaden har vi arbetat för att nå en överenskommelse med en utländsk investeringsgrupp om att bli ny majoritetsägare i klubben. Målet var att fortsätta tillsammans i fyra år. Under gårdagen (läs tisdagen red. anm.) avbröts avtalet helt oväntat”.

Klubben skriver vidare att man under tre och ett halvt år har gjort det bästa möjliga för Vélez CF.

”Vi har investerat all vår tid, pengar, energi, passion och verkligen gett allt för att bygga en professionell och framgångsrik fotbollsklubb. Det som hände i går har försatt oss i en mycket svår situation där vi akut behöver hitta andra investerare eller ägare för att lösa klubbens situation”.

I helgen vann Vélez mot Orihuela med 2-0 på bortaplan. Klubben ligger på en åttonde plats, en poäng efter Estepona som ligger på femte plats som innebär kval.

Fjärdeligan

Vélez spelar i Segunda Federación, den spanska fjärdeligan, som består av 90 olika lag som är uppdelade i fyra grupper. Förra säsongen slutade de på trettonde plats i sin grupp. Klubben bildades 1922 och spelar sina hemmamatcher på Estadio Vivar Téllez.

I klubbens grupp finns andra lag från landets södra delar och de kommer att möta flera lokalrivaler som Marbella, Estepona och El Palo.

Den mest kända spelaren som varit i Vélez är den tidigare mittbacken Fernando Hierro som spelade i klubbens ungdomslag mellan 1973 och 78. Senare spelade han 439 matcher för Real Madrid och 89 för det spanska landslaget.

Svenskägd sedan 2020

Sommaren 2020 presenterades Magnus Pehrsson, tidigare guldtränare för Malmö FF 2017, som ny fotbollschef och vice president i Vélez CF. Samtidigt blev Jesper Norberg, president och VD.

Jesper Norberg, har också en lång erfarenhet som assisterande tränare i Örgryte, Djurgården, Estland, AFC Eskilstuna och Kalmar FF samt dessutom många år i internationell fotboll som sportchef, agent och scout.

2020 presenterades Pehrsson och Norberg som ägare till Vélez-Malaga tillsammans med Jacob Dahlborg och Joakim Karlsson. Dahlborg och Karlsson var investerarna.

I somras lämnade Jacob Dahlborg och Joakim Karlsson som investerare.

– När seriesystemet ritades om så ändrades även de kalkyler vi hade med oss när vi flyttade ner och startade. Det betydde att de nödvändiga investeringarna ökade dubbelt jämfört med tidigare. Att nå andra divisionen blev en för stor investering att själva bära, det krävdes medfinansiärer, säger Magnus Pehrsson till Svenska Magasinet.

Vélez möter Cartagena B på söndag klockan 16.