Båda är 77 år och håller sig friska tack vare tennisen. Det finns undersökningar som visar att tennisspelare lever längst, säger Bengt Bergelin och tillägger: Det är enkelt att arrangera. Två personer räcker. Jag ringer någon och frågar, ska vi spela?

Tillsammans med Håkan Ellves har Bengt precis genomfört ett tennispass på Tomas Karlssons tennisanläggning i Haza del Algarrobo i Mijas. Trots att det är december så skiner solen. Det är svettiga pannor men också ett par pigga 77-åringar.

– Tennisen öppnar många portar. Det är gemenskap och socialt, och fantastiskt bra för kropp och själ, säger Håkan Ellves.

Spanien är ett tennisland och det är inte många minuters bilväg till närmaste tennisanläggning.

Sedan 1971 har Håkan ett hus i Torremuelle i Benalmádena Costa.

– Tennisen är ett plus och jag har vänner från alla nationaliteter.

Bengt skaffade sig sin lägenhet i La Carihuela 2012.

– Jag hade varit i området regelbundet sedan 1994 och bodde flera gånger hos Per-Egon Göransson som var en känd svensk i området.

– Först hade jag inte tänkt köpa någon lägenhet. Så fick jag ett tips från en danska om en fin lägenhet. Köp den, sa en vän till mig och det gjorde jag, vilket jag inte har ångrat.

Det mesta i Bengts liv har kretsat kring sport och tennis. 1966 blev han sportjournalist på Arbetet i Malmö.

– Det var ett utmärkt arbete. Jobba på kvällar och spela tennis på dagarna.

Han har spelat både fotboll och handboll. Så fick han ett råd från den tidigare store fotbollsagenten Börje Lantz:

– Satsa på tennis, sa han.

Som pensionär på den spanska Solkusten kan Bengt och Håkan spela tennis utomhus trots att det är vinter.

– Det finns många bra banor här. Tomas Karlssons anläggning och så finns det tennisbanor i Rivera del Sol, Miraflores och Don Carlos i Marbella för att nämna några. Vi spelar helst på grus.

ITF-turneringar

Bengt och Håkan brukar medverka i ITF-turneringar för veteraner som arrangeras av Rafael Ruiz.

Håkan började spela tennis när han var sju år och spelade senare junior-SM. Sedan kom arbete och annat i vägen. Efter att han sålt sin firma vid 59 års ålder tog Håkan upp tennisen igen.

Han har representerat Sverige i lag-VM för veteraner och spelade på Mallorca när lag-VM i 75 års-klassen avgjordes. Nästa världsmästerskap blir också det på Mallorca.

– Jag har deltagit i sju eller åtta VM, även i Nya Zeeland. Det är bara fördelar med att komma ut och träffa många, vi är som en stor familj.

Eldsjäl

Bengt Bergelin är en av de tidigare eldsjälarna i Lomma-Bjärreds Tennisklubb där han var aktiv från 1970 till 2018.

– När jag flyttade dit fanns det två banor. Nu har vi 15 banor som klubben betalat med egna medel utan kommunala pengar. Det är mängder av motionärer, damer och herrar som börjat i sen ålder. En del har spelat fotboll och handboll tidigare.

Och så upprepar Bengt att de som spelar tennis lever längre.

– Det finns ITF-turneringar med flera veteranklasser upp i åldrarna. Vid VM 2021 var en av spelarna i 90-årsklassen hela 97 år gammal .

Och som 77-åring har Bengt Bergelin inte karriären bakom sig.

– Mitt mål är att bli världsmästare för 80-åringar. Jag har haft problem med hälsenorna, men det är bättre nu. Jag har några år kvar fram till 80 så jag ska nog komma i form.

Oavsett på vilken nivå du befinner dig med din tennis är det bra att sätta upp mål att kämpa mot. Att alltid bli bättre. Du utvecklar ditt kunnande genom att möta olika spelare. Vart du än kommer finns det tennisbanor.

– Mina söner spelar i Italien och där är det också lätt att komma in och hitta motståndare.

Inom tennisen är det en del som slutar som aktiva i 30-årsåldern. De har varit duktiga, men fortsätter inte på hobbynivå.

– Det är synd, tycker jag. Därför är det roligt när man träffar personer som tagit upp tennisen igen.

– Fortsätt ha roligt med tennisen. Vi kan hålla på till vi är 90 år, säger Bengt och skrattar.

Så vilket är ditt bästa tennisminne?

– Eftersom jag var ordförande i 15 år i Lomma-Bjärreds Tennisklubb och sedan anställd klubbchef i 25 år fram till 2018 och att Henke Sundström kom från klubben glömmer jag aldrig när han slog Ivan Lendl i Båstad på 1980-talet. Det var en fantastisk match och lyrisk stämning runt centercourten.

Håkan Ellves hade fyra JC-butiker i Karlstad. Han arrangerade JC Open i tennis.

– Jag glömmer aldrig när Mats Wilander var med i JC Open i Karlstad 1981. Året efter vann han Grand Slam-turneringen öppna franska i Paris. Det var häftigt!

 

Tennis förlänger ditt liv

Om du vill leva länge kan det vara en riktigt bra idé att börja spela tennis. Enligt forskare är tennis den motionsform som förlänger livet med flest år.

Under 25 år sammanställde danska forskare undersökningar för se vilken motionsform som är bäst ifall man vill leva längre. Befolkningsstudien som presenterades 2018 går under namnet Österbroundersökningen där 8.577 danskar och deras motionsvanor har följts. Utvecklingen av hjärt-kärlsjukdomar i förhållande till riskfaktorer som bristande motion, övervikt och högt blodtryck har studerats.

Undersökningen tyder på att tennisspelare lever nästan tio år längre än dem som mestadels sitter ner och inte motionerar alls. En brittisk studie från 2017 där 80.000 personer ingick visar samma resultat.

Det har visat sig att den sociala aspekten spelar en avgörande roll för din hälsa.

De som tränar på gym lever endast ett halvår längre än stillasittande människor. Så det handlar inte bara om att bli svettig och får starkare muskler. Att motionera med en kompis ger bättre resultat. Här tycks tennis vara överlägset.

Ökad genomsnittslängd, enligt Österbroundersökningen:

Tennis, 9,7 år

Badminton, 6,2 år

Fotboll, 4,7 år

Cykling, 3,7 år

Simning, 3,4 år

Löpning, 3,2 år

Gymnastik 3,1 år

Gym, 1,5 år