Spanien står tillsammans med Marocko och Portugal som värdland för fotbolls-VM 2030.

Matcher ska spelas i 11 av landets städer. 

Nu ser en av dem ut att bli Málaga. 

Fotbolls-VM 2030 för herrar går i Spanien, Portugal och Marocko. Nu ser det ut som att Málaga blir en av de spanska värdstäderna. De senaste årens arbete på och omkring La Rosaleda-stadion innebär att det sannolikt kommer att spelas gruppspels-matcher i den 24e upplagan av turneringen. 

Annons

När det stod klart att VM ska spelas i Spanien inleddes en intensiv kamp mellan landets potentiella värdstäder för att få matcher till sina arenor. Málaga och La Rosaleda var tidigt med i diskussionerna och satte snabbt upp en plan för att möta alla de krav som finns för att få arrangera matcher. Arenan möter nu alla de villkor som FIFA har satt upp. Bland annat har man ökat publikkapaciteten till 45 000 personer. 

La Rosaleda var tidiga favoriter till att få matcher. Andra intressenter fick tidigt problem att hinna färdigt med arbetet. Den första som föll bort var El Molinón i Gijon som inte fick tillräckligt med ekonomiskt stöd. La Condomina i Murcia ser också ut att få problem. Fotbollförbundet behöver även göra ett val mellan två arenor i Galicien, Riazor och Balaídos. Den första är i dagsläget favorit att få ansvaret. 

Valencia

Förbundet ser gärna att matcher spelas i Spaniens tredje stad, Valencia. Men projektet med att renovera stadens arena La Mestalla har även det stött på ekonomiska problem. Om La Mestalla blir färdigt i tid skulle det kunna påverka Málagas kandidatur men det är inte särskilt troligt. Istället skulle det antagligen innebära att Reale Arena i San Sebastián utelämnas. 

Enligt planerna kommer matcher att spelas på 11 spanska arenor. Dessa ser just nu ut att bli Santiago Bernabéu, Metropolitano, Camp Nou, Cornellá, San Mamés, La Romareda, La Cartuja, Gran Canaria, Riazor, Reale Arena och La Rosaleda. I Marocko kommer turneringen äga rum på sex arenor och i Portugal på tre. 

Det finns ingen officiell deadline för när arenorna bestäms men förbundet måste skicka in en fullständig kandidatur till FIFA innan den 31 juli. I praktiken innebär det att man måste fatta sitt beslut denna vecka eller nästa för att hinna i tid.