En av de mäktigaste kartingbanorna i Europa ligger faktiskt i Spanien. Den heter Karting Campillos och är belägem ca en timme norr om Marbella.

Den rankas som en av de bästa gokartbanorna i Europa. Här körs det dagligen hyrkart och flera av de stora gokartstallen tränar sina förare här. Denna bana erbjuder spänning, fart och en oförglömlig upplevelse för både nybörjare och erfarna förare.

Text: Jonas Calson

Karting Campillos ligger bland olivodlingar och vindkraftverk mitt ute på en åker. Den är lång, bred och tekniskt utmanande med sina 18 kurvor. Här erbjuds tre olika typer av hyrkartar som passar alla typer av förare. KC (85km/h), KC+ (95km/h) och KCMAX (110km/h). Det finns även en lite mindre bana för riktigt unga nybörjare där de kan träna ostört och i sitt tempo. Infrastrukturen är på topp, med serviceområde för kartarna, gokartgarage, eventlokal och en mycket populär restaurang som ligger uppe på en kulle med en otroligt utsikt över banan och det spanska landskapet.

Annons

Svenska Magasinet stöttar en av de mycket lovande svenska förarna som tävlar i den spanska Rotax-serien Madrileño, Alex ”Postman” Calson, som flyttade till Spanien för ett år sedan med sin familj. Och det är här, på gokartbanan utanför staden Campillos som vi hittar honom, varje helg eller så ofta det går.

– Jag har länge velat starta en gokarttävling där svenska företagare, sponsorer och annonsörer till Svenska Magasinet, möts och har kul tillsammans på gokartbanan. Tack vare mitt samarbete med Svenska Magasinet skapade vi SMKC – ”Svenska Magasinet Karting Championship”. Vi kommer att köra 3-4 deltävlingar per år framöver och förhoppningsvis öka antalet deltagare varje race, säger en mycket entusiastisk Alex Calson.

Till denna första SMKC-tävling förberedde Alex team Postmanracing.se VIP-rummet på taket av huvudbyggnaden för gästerna med en fantastisk utsikt över hela banan.

Här serverades de tilltugg, välkylda dricka och det bjöds på en kort intervju med Alex för att gästerna skulle lära känna honom bättre. Alex pappa Jonas, som driver Jensen Store och Bolia Marbella, har tidigare kört och tävlat i gokart (KZ) när familjen var bosatt i Brasilien.

Alex började köra när han var sex år och tog racinglicens i Sverige vid 9 års ålder.

– Gokart är allt för mig och jag lägger ner enormt mycket tid på att förbereda mig inför varje tävling, berättar Alex. Jag tränar med min simulator två timmar per dag, cross fit två dagar i veckan och vi spenderar nästan varje helg på Campillos där vi har vår gokart.

Efter fikat bar det ner till banan för incheckning och utdelning av hjälmar, samt kartar. Det blev 10 minuter kval och möjlighet att få bekanta sig med banan och kartarna. Till detta event tog Alex med sig sin lillebror Max Calson (11 år), som visade alla att han var mannen att slå genom att sno P1 till huvudloppet.

Efter kvalpasset hade vi en kort genomgång av banan, där Alex visade idealspåret och gav stalltips om hur man bäst tog kurvorna.

Det är mycket att hålla reda på som nybörjare. Sedan var det dags för race. Förarna släpptes ut på banan och placerade dom sedan i rätt startordning på startplattan vid målgången. 

Den spanska flaggan användes för att kicka igång loppet där Max och Alex lämnade startfältet tidigt och hade sin egen kamp de kommande 15 varven, men deltog inte i loppets slutliga ställning. Gästerna hade en riktigt spännande fight där ute med många snygga fighter och omkörningar.

Till slut hade vi Christian Andersen från Hacienda Los Naranjos som vinnare, Stellan Kjellberg från XSEC Global på andra plats och den unge vildingen William Pettersson från Svenska Magasinet på en stadig tredjeplats.

Efter loppet blev det prisutdelning och en sista fika innan hemfärd. I slutändan, ett fantastiskt evenemang där vi fick nya bekantskaper och förhoppningsvis ännu mer gokartinresserade förare.

Nästa SMKC-race kommer ske första veckan i september, när de flesta skandinaver är tillbaka från sin semester. Mer info om detta lopp kommer.

1:a Christian 2:a Stellan 3:a William

Vill du stötta Postman?

Vill du vara med och stötta Alex Postman, stort som litet, besök då: postmanracing.se. 

Svenska Magasinet är med och sponsrar Alex och vi hoppas fler har möjlighet att ge denna lovande talang stöttning för han ska kunna fortsätta att tävla på den spanska kusten, med svenska flaggan i topp.

Mer info om Campillos: kartingcampillos.com