Nästa vecka väntar världens största golfshow för damer då Solheim Cup avgörs i Casares på västra Costa del Sol. Uppmärksamheten är stor då Europas bästa golfspelare möter USA.

Men hos den spanska regeringen har intresset varit svalt i fem år.

De väljer hellre att satsa på ansökan att få Ryder Cup till Katalonien. Det gäller ju att stryka katalanska separatistpartier medhårs.

Provinsstyrelsens ordförande Francisco Salado riktar skarp kritik mot Pedro Sánchez regering för att inte visa stöd för jätteevenemanget på Golfklusten.

– Solheim Cup är bara ett exempel på hur regeringen ignorerar och trampar på oss. Det är ett gigantiskt evenemang som kommer att följas av hundratals miljoner tv-tittare runt om i världen. Men den spanska staten bidrar till noll (0) euro, säger Salado kritiskt.

Centralregeringen i Madrid hade först meddelat att staten skulle vara med och bidra med 1,7 miljoner euro till tävlingen som går på Finca Cortesín den 22 till 24 september.

Men enligt idrottsdepartementet har det inte blivit några pengar på grund av att regeringen i nuläget är en ställföreträdande regering på grund av det oklara valresultatet i juli.

Francisco Salado drar en jämförelse med att regeringen har åtagit sig att bidra med 50 miljoner euro till Ryder Cup 2031 i Katalonien.

– Noll euro till damgolfen i Andalusien jämfört med femtio miljoner till herrgolfen i Katalonien. Och de kallar sig före en feministisk regering.

– Det är regeringens normala inställning att feminism bara används när det intresserar dem.

Provinsstyrelsens ordförande menar att det är en orättvis situation som uppkommit då både regionregeringen Junta de Andalucía, provinsstyrelsen och kommunerna bidrar till evenemanget sedan fem år.

– Det har funnits tid att visa sin goda vilja.

Solheim Cup i Casares subventioneras av Junta de Andalucía (2,1 miljoner), Málagas provinsråd (två miljoner), Acosol (2 miljoner), Marbella kommun (1,5 miljoner) och Benahavís kommun (1,5 miljoner).

Alicia Garrido, ordförande vid Deporte & Business som arrangerar tävlingen säger att över 90.000 biljetter är sålda vilket är en historisk milstolpe för damidrott i Spanien.