2023 öppnades portarna för LIV Golf i Andalusien, tävlingen spelades på Real Club Valderrama i Andalusien. Vädret var bästa tänkbara, banan var fin och i absolut bästa skick. Precis som spelarna var publiken i högform.

Tävlingsformen är individuellt slagspel över 54 hål, fördelat på 3 dagar där ingen spelare missar den traditionella ”cutten” efter 36 hål.

På LIV Touren spelar alla spelare 54 hål. Som en tävling i tävlingen så spelar man även en lagtävling där 4 spelare bildar ett lag.

Tävlingen har en så kallad kanonstart, eller shotgunstart om man hellre föredrar det, vilket betyder att alla spelare startar samtidigt på banans olika hål, och kommer in efter 18 färdigspelade hål någorlunda samtidigt. Det är ett väldigt behagligt och roligt sätt att spela på för publiken.

 

 

Annons

Tredje vinsten för Gooch i år

Favorit till att vinna tävlingen var hemmasonen Spaniens stjärna Sergio Garcia, nu vann inte han utan det gjorde Talor Gooch på – 12 mot banans par. Tvåa kom Bryson DeChambeau – 11 och på tredje plats kom Brooks Koepka -9 alla tre från USA. 

Sveriges Henrik Stenson slutade på delad 31:a plats. Spaniens hemmason Sergio slutade på en delad 10:e plats. Segern på Valderrama var den tredje vinsten för Gooch på LIV Golf under 2023. 

”Det kändes som att jag skulle klara det,” sa Gooch.

”Innan jag ens slog till putten, jag visualiserade redan då segergesten som följde med den. Jag är glad att den gick i.”

Goochs dramatiska birdie på Real Club Valderrama gav honom en seger med ett slag över en kämpande Bryson DeChambeau och gör RangeGoats GC-stjärnan till den första trefaldiga individuella vinnaren i LIV Golfs unga historia. Gooch sköt en sista runda 4-under par, totalt 67 för att sluta på 12 under.

Alla tre av Goochs segrar 2023 har kommit utanför hans hemland USA och eftersom han tidigare vunnit back-to-back-evenemang i Adelaide och Singapore blir han den första spelaren att vinna två tävlingar efter varandra på LIV Golf.

”Förra året vann jag ingen, så i år var jag bara så fokuserad på att få en individuell vinst,” sa Gooch, som nu leder den individuella ligan med 27 poäng över Koepka. ”Man tänker inte så mycket förbi den första segern förrän man vunnit sin första. Jag hade definitivt inte tre segrar i åtanke för säsongen, men det är häftigt att vi är här, och det är särskilt häftigt att ta den tredje här på Valderrama.”

LIV Golf var för första gången i Europa och evenemanget måste ses som en succé, många besökare och mycket positiv respons.