I helgen börjar den spanska ligafotbollen. La Liga, som den kallas i folkmun, är bland de bästa i världen. Här berättar vi lite om ligans svenska spelare och om klubbarna från städerna nära solkusten. 

La liga är världens näst högst rankade fotbollsserie och där spelar världsstjärnor som Karim Benzema, Luka Modrić, Robert Lewandowski och många fler i några av världens bästa klubbar. I ligan finns även en del svenskar och den som bor på sydkusten kommer att ha många chanser att se dessa spela under säsongen. 

Sedan 2019 spelar en av svensk fotbolls klarast lysande stjärnor, landslagsanfallaren Alexander Isak, i den baskiska klubben Real Sociedad. Isak är bara 22 år gammal men har varit utlandsporffs sedan 2017. Han har spelat 3 säsonger för sin spanska klubb och gjort 32 mål. Han har även hunnit spela 37 landskamper för Sverige och gjort nio mål i blågult. 

En ny bekantskap för svenska fotbollsfans är Williot Swedberg som trots att han bara är 18 år gammal har värvats till den galiciska klubben Celta de Vigo. Swedberg debuterade på a-lagsnivå förra säsongen med Stockholmsklubben Hammarby. Swedberg byttes in i en allsvensk match mot Degerfors och gjorde mål redan efter två minuter. Tidigare i år etablerade han sig sedan som en viktigt spelare för Hammarby och gjorde fem mål på lagets fem första matcher i den svenska ligan. 

Swedberg anses vara en av världens största talanger i sin ålder. Han värvades denna sommar till sin nya klubb för omkring fem miljoner euro, vilket är Hammarbys största försäljning genom tiderna, och en av de dyraste i Allsvenskans historia. Dyrast någonsin var ovan nämnda Alexander Isak, som såldes från AIK till tyska Borussia Dortmund för drygt nio miljoner euro. 

Andalusien representeras av fyra olika klubbar från tre städer. UD Almeria och Cádiz CF kommer båda från städerna med samma namn och i Sevilla hittar vi Real Betis samt Sevilla FC. 

Sevillalagen är de klart starkaste bland dessa klubbar och gjorde upp om fjärdeplatsen, som ger spel i Champions League, förra säsongen. I den kampen drog Sevilla FC det längsta strået och slutade en poäng före Betis. 

Cádiz kämpade i den andra änden av tabellen för att undvika nedflyttning. Det blev en hård kamp mot ett annat andalusiskt lag, Granada CF, som Cádiz vann med endast en poängs marginal. 

Almeria är nya i högstadivisionen efter att ha vunnit den spanska andraligan tidigare i vår. 

La Liga har spelats sedan 1929. Real Madrid har vunnit flest gånger med 35 titlar, de är även regerande mästare denna säsong. Näst flest segrar har FC Barcelona med sina 26 vinster före Atletico Madrid som har vunnit 11 gånger. De två Sevillalagen, Real Betis och Sevilla, är de enda klubbarna från södra Spanien som vunnit ligan. De har vunnit en gång var och detta skedde 1935 respektive 1946.

Några svenska spelare har vunnit den spanska liga-titeln. På 2000-talet har både Henrik Larsson och Zlatan Ibrahimović gjort det med Barcelona och längre tillbaka i tiden, under det tidiga 60-talet, vann Agne Simonsson med Real Madrid. 

Datum för matcherna och var de spelas kan ni se på ligans hemsida.