Davis Cup-slutspelet går i Málaga för andra året i rad. Nästa Rafa Nadal Club projekteras i Málaga och det planeras för att ATP-turneringen ska växa.
Men det är framför allt över barn- och ungdomstennisen som solen lyser från en klar himmel.
ATP Challenger 125-turneringen Málaga Open spelades för andra året i rad på anläggningen Inacua. Med ett koppel av spanska spelare på plats. Men långtidsskador och slitage gjorde det svårt för dem att visa sitt rätta jag. Svensken Elias Ymer var också med i startfältet men blev utslagen i första omgången av en kvalspelare.
Utslagna hemmaspelare bidrog till glesare med folk på läktaren. Till slut stod fransmannen Ugo Blanchet, rankad 324:a i världen, som vinnare efter en vecka utan set-förlust och stabilt spel.
”Carlos-Alcaraz-effekten”
Runt centercourten samt bana 1 och 2 fanns barn och ungdomar. På jakt efter autografer och selfies. Aldrig någonsin har så många barn och ungdomar spelat tennis i Spanien som just nu.
Ordförande i spanska tennisförbundet Miguel Díaz Román talar om ”Carlos-Alcaraz-effekten”.
Carlos Alcaraz från Murcia fick sitt stora genombrott under våren 2022. Den 5 maj 2022 fyllde han 19 år och skulle senare det året vinna US Open, 19 år, 4 månader och 6 dagar gammal. Han blev den yngsta manliga spelaren i historien och den första tonåringen att vinna US Open och bli världsetta. Hittills har han vunnit tolv ATP-singeltitlar. I somras vann han Wimbledon.
”Carlitos” är spelaren som bjuder på sig själv. Det är leende och show. Publiken älskar honom.
1.300 klubbar
Han är den enkla grabben som växte upp i El Palmar i Murcia och började spela tennis på Real Sociedad Club de Campo. 2018 blev det Juan Carlos Ferreros Equelite JC Ferrero Sport Academy.
– Aldrig någonsin har så många ungdomar spelat tennis som just nu i Spanien. Det är flera saker som bidrar, men visst, Carlos Alcaraz framfart på världens tennisbanor har dragit ungdomar, säger Miguel Díaz Román när jag möter honom i Málaga.
– Det finns nu i landet över 1.300 tennisklubbar. Hos många är det kö för att spela tennis.
– Även om det inte var någon spansk spelare i semifinalerna denna gång är Challengerturneringarna viktiga för spansk tennis. Det är turneringar som får våra spelare att växa, tillägger Miguel Díaz Román.
Läs mer: Ny turnering och Rafa Nadal Club
Pedro Luis Alonso skriver för Diario Sur som är provinsens största tidning. Han bevakar tennis och golf. Jag kontaktar honom i samband med Málaga Open och nämner att det är många barn och ungdomar som spelar tennis.
– Det är väldigt bra. Det negativa är att spansk tennis kan uppleva det sämsta ögonblicket på många år. Bakom Alcaraz finns inte så mycket. Hur det blir är omöjligt att förutsäga. Antingen blommar talangerna ut eller inte, oavsett hur hårt de tränar.
Killar och tjejer
Tomas Karlsson, svensk tennistränare på Solkusten, sedan 1980-talet bekräftar bilden av fler tennisspelande barn och ungdomar.
– Det har ökat hela tiden sedan pandemin skulle jag vilja säga. Jag har 150 barn på tennisskolan, det har aldrig varit så många. Det är 60 procent killar och 40 procent tjejer.
Killar och tjejer tränar ihop många gånger.
– Det är bra att bli av med det gamla tänket. Jag går efter nivån, och det är ingen skillnad på inlärningsteknik mellan killar och tjejer. Alla gör samma sak och blir tränade på samma sätt.
I Spanien är tennisakademierna dyrare medan klubbarna är billigare. Dessutom har kommuner byggt banor vilket gör det möjligt för många att prova tennis.
– Killar och tjejer spelar tennis ett par gånger i veckan. Antalet amatörtävlingar har vuxit. Det är tävlingar där man inte får poäng. Men även antalet tävlingslicensspelare har ökat.
Ser du någon ”Carlos-Alcaraz-effekt”?
– Jag skulle vilja säga att det främsta skälet att killar och tjejer väljer tennis på gräsrotsnivå är att de tycker det är kul. De har inte direkt någon stjärna, utan tycker bara det är roligt att spela tennis. Går vi sedan upp en nivå så är det självklart många unga tennislirare som kollar in Alcaraz.
Fixstjärna
Varje idrott behöver en fixstjärna, det vill säga en mycket berömd eller skicklig spelare. När ett land får fram en sådan inom en viss idrottsgren ger det ringar på vattnet.
Det märks även vid en mindre tävling som ATP Challenger 125-turneringen Málaga Open. De största stjärnorna lyser med sin frånvaro. Men det är Carlos Alcaraz som får barn och ungdomar att flockas runt spelarna för autografer och selfies. Även om inte Alcaraz spelar i Málaga.
Det är sporten, det är tennisen som lockar, och då spelar det ingen roll om spelaren heter Ugo Blanchet och är rankad 324:a i världen. Nu gjorde fransmannen en storstilad insats under tennisveckan i Málaga och tappade inte ett enda set. Efter turneringsvinsten rankades han som 209:a i världen.
Blanchets motståndare i finalen var italienaren Mattia Bellucci, rankad 144:a, som på sin väg fram till finalen slog ut två hemmaspelare.
Oavsett om spelarna förlorade eller vann så stannade de upp, skrev autografer och var med på selfie när barn och ungdomar frågade. På läktaren satt mammor och pappor och gladdes över att deras son eller dotter fått ännu en autograf eller selfie.
Bollkalle
Tennissporten har en fördel i att locka barn och ungdomar. Det beror på bollkallens uppgift. Inte i någon annan idrott är denne i fokus som i tennis. Och de byts ut under matcherna så att fler får känna på att vara i händelsernas centrum på centercourten.
– De tycker det är jättekul att få vara med där. Det är oftast de som har lite mer intresse för tennis som väljs till bollkalle. Oftast barn och ungdomar som tävlar, och de suger åt sig vad de ser och hör. De som är bollkalle vid Davis Cup är i regel från 12 år. I Málaga Open kan de vara från tio år och uppåt. Jag har haft killar och tjejer från min tennisskola som varit med, säger Tomas Karlsson.
Efter finalen under prisceremonin står samtliga bollkallar uppradade på centercourten.
Bollkallen har under tävlingsveckan registrerat, iakttagit och lärt sig nya saker. Han eller hon är supertaggad till nästa träningspass.