Alex ”Postman” Calson har tränat hela vintern inför nya utmaningar 2023. I år kliver han upp två steg i gokarting-kategorierna och börjar köra en helt ny typ av kart för honom. Den heter Tony Kart Rotax DD2.

Tony Kart Rotax DD2 är en kart som har två växlar (hög och låg), 35 hästkrafter och bromsar på alla hjulen. Det innebär en högre topphastighet och mycket senare inbromsningar. Alex blir där med den yngsta gokartföraren i denna kategori och med minst erfarenhet. Men det är inget han tänker så mycket på.

I helgen fick Alex äntligen bekanta sig med sin nya gokart på Campillosbanan på Solkusten.

– Hans team ALC Motorasport hade fraktat hans kart från Madrid till banan och den stod redo när vi anlände på söndagsmorgonen, säger pappa Jonas Calson till Svenska Magasinet.

Annons

Alex fick snabbt hjälp med stolinpassning och pedalpositionering. En tydlig genomgång av karten, vad man bör tänka på och sedan var det bara att ge sig ut på banan. Det var första träningshelgen inför den stora Rotax tävlingen som äger rum varje år vid denna tid på Campillos, nämligen Rotax Winter Cup.

– De bästa av de bästa från flera länder i Europa gör upp om vem som är snabbast i en rad olika kartingkategorier. Och det var i detta sällskap Alex fick göra sin debut i DD2…

Alex funderade inte så mycket på det, när väl overallen och hjälmen flög på. Första passet gick lugnt och försiktigt då Alex var tvungen att kalibrera om flera av sina invanda mönster vad gäller positionering på banan, kurvtagning och framför allt det mest svåra, att flytta fram bromspunkten flera meter fram och bromsa mycket hårdare. Detta var något som han kämpade med på morgonen och motståndet var ständigt närvarande då det snabbt blev fullt på banan.

– Alex blev kompis med en av förarna som vann spanska Rotax DD2-mästerskapet 2022 och med honom fick han en riktigt bra sparringpartner. De tränade med varandra vid flera pass och Alex såg riktigt snabb ut.

Tanken tankades upp flera gånger under dagen, nya däck strax innan lunch och Alex blev mer och mer bekväm med sin nya kart. Det visades även på tiderna som föll rejält mot slutet av dagen. Alex bästa tid för dagen var 0,4 sekunder långsammare än den snabbaste tiden för dagen vilket vi måste se som ett tydligt tecken på att han är på g. Vid snabbaste passet klockade han 126 km/h på rakan.

– Det blev totalt 90 varv under helgen då det var flera olika kategorier som samsades om bantider denna dag, men Alex var väldigt nöjd med dagen, på alla sätt, säger Jonas Calson.

Målet för Alex Postman i år är att tävla i den spanska Rotax-serien ”Madrileno” som kör på fem olika banor i Spanien. Här kommer Alex få kämpa mot de absolut bästa DD2-förarna i Spanien om finalbiljetter till världsfinalen i Bahrein i slutet på detta år.

– Vi som jobbar med Alex kommer göra allt vi kan för att stötta honom och vi hoppas så klart att fler företag har möjlighet att backa upp honom då han kommer behöva all ekonomisk support han kan få för att få ro detta i land, säger pappa Jonas Carlson.

Om två veckor är det ny träningshelg igen och då har vi förhoppningsvis även nya däck och ny overall. Vill ni följa Postman så finns vi på Instagram (alex_postman_calson) och Facebook.