Nu på sommaren, mer än alla andra tider på året, måste man vara försiktig på vägarna. Med extra många bilar och semesterfirande förare av vilka många är vana att köra på “fel” sida av vägen, är den ökade risken för trafikolyckor oundviklig. Liberty Seguros vill därför ge oss alla några goda råd i sommartrafiken:

Kontrollera regelbundet lufttrycket i däcken på bilen. Kontrollera att bilens kylarvätska är på rätt nivå. Du vill inte att bilen skall överhetta och att du blir stående på en motorväg med hektisk trafik i väntan på bärgningsbilen. Det är också olagligt att inte ha tillräckligt med spolarvätska, så kolla detta samtidigt.
Att kör bil med flip flops eller skor utan hälkappa är inte tillåtet och du kan få böter. Naturligtvis måste alla passagerare använda bilbälte och mindre barn ska sitta i barnstol. Att använda mobiltelefon under körning är strängeligen förbjudet och det gäller både att prata och skicka sms.

Här kommer några tips som alla bör komma ihåg om olyckan är framme:
Ta det lugnt och sätt på dig reflexvästen som skall finnas i alla bilar.
Försök att ta er till en säker plats nära olycksplatsen, sätt på varningsblinkers och ställ ut de två trianglarna som är obligatoriskt att ha i bilen.
Kolla att alla inblandade är ok och ring 112 om det är nödvändigt.
Ta bilder av inblandade bilar, olycksplatsen, skador och vägskyltar.
Tag uppgifter från eventuella vittnen till olyckan.
Fyll i skadeanmälan med uppgifter om förare och fordon, försäkringsdetaljer etc. Kom ihåg att formuläret skall skrivas på av båda förarna och olyckan skall rapporteras inom 7 dagar. Om ni behöver hjälp ringer ni Liberty´s gratis telefon 900 101 369. Här får ni hjälp på ert språk.

Liberty Seguros bilförsäkring är skräddarsydd för just dig och är perfekt för utlandssvenskar i Spanien. Den erbjuder helförsäkring för både förare och passagerare vid olycka samt vägassistans. Dessutom ingår rättshjälp, borgen och en ersättningsbil är standard.

Du kan själv välja bilverkstad skulle sådan behövas och bra förare kan tillgodogöra sig bonus rabatt på upp till 65 %.

Liberty Seguros agenturer har många års erfarenhet och kan ge dig full information om de olika typer av försäkringar som finns och vad som bäst passar just din familj på många olika språk inkl. de skandinaviska språken.

Hos Liberty Seguros är ni alltid i säkra händer med ett brett register av produkter för alla ändamål. De har över 175.000 internationella kunder och 300 agenturer i Spanien vilket gör företaget till det ledande försäkringsbolaget inom utlandskolonin.

Ring Liberty Seguros på 902 255 258 eller besök www.libertyexpatriates.es där ni kan hitta er närmaste agentur.

Kommentar från redaktionen: Diario Sur skrev den 26 juni om några absurda trafikförseelser som kan vara bra att veta om. Följande kan medföra böter:

Att inte ha med sig sitt körkort när man kör.
Att använda signalhornet utan motiv.
Att köra med armen, armbågen eller underarmen utanför bilen.
Att ha alltför hög musik på i bilen.
Att äta eller dricka när man kör.
Att bättra på make upen vid bilkörning, gäller även vid rött ljus när läppglansen ofta kommer fram!
Att köra med flip flops och utan skjorta, med andra ord man skall vara klädd.
Och stanna även på gult ljus vid stoppljusen, det kan kosta upp till 200 euro i böter att trampa på gasen när det är på väg att bli rött.

Simma lugnt!