I samband med prins Charles besök i Spanien var diskussionerna återigen uppe om Gibraltars framtid. Samtidigt fortskrider bygget av den nya flygplatsterminalen som kommer att ha två ingångar, en från Spanien och en från Gibraltar Av Ola Josefsson
Den brittiska regeringen har lämnat över ansvaret för luftfarten till regeringen på Gibraltar. Det betyder att statusen för Gibraltars flygplats normaliseras inom Europeiska unionens ramverk och att flygplatsen ingår i EU:s liberalisering av flygtrafiken.
När easyJet tidigare i år lanserade sin nya flyglinje mellan Gibraltar och Liverpool för 27,99 pund så gjorde man det genom tävlingen ”Ticket to Ride” och vilka som var mest lika John Lennon och Yoko Ono som gifte sig på Gibraltar 20 mars 1969. Gibraltar har starka band med Liverpool tack vare sången ”The Ballad of John and Yoko” från 1969 där John Lennon sjunger om bröllopsplaner och Gibraltar.
Vid resan in till den brittiska enklaven Gibraltar blir besökare tvungna att korsa start– och landningsbanan. Det är en intensiv byggverksamhet på Gibraltar. När Svenska Magasinet senast besökte Gibraltar sommaren 2009 hade byggkraschen nått Costa del Sol. Men på Gibraltar märktes ingenting av detta med byggkranar som tecknade sina siluetter mot skyn.
Läget är detsamma nu, våren 2011. Flygplatsen byggs ut, fyllnadsmassor ut i havet får Gibraltar att växa till ytan. Och byggkranarna är lika många nu som då, om inte fler.
Det är goda ekonomiska tider och skattesänkningar som gäller. Chefsminister Peter Caruana talade i samband med öppnandet av KPMG’s eGaming Summit på Gala Casino vid Ocean Village.
”Trots den ekonomiska situationen på många håll i världen så är det makroekonomiska läget på Gibraltar fortsatt mycket gott både när det gäller sysselsättning som regeringens finanspolitik och ekonomi. I den kommande budgeten kommer jag att kunna berätta att vi har ett mycket hälsosamt överskott i de offentliga finanserna”.
Bolagsskatten har gått från 35 procent till 10 procent medan den personliga beskattningen har minskat betydligt. Peter Caruanas uttalande ska även ses i det perspektivet att det är val på Gibraltar i år. Den 27 oktober är utsatt som preliminär valdag.
”Den personliga beskattningen kommer att fortsätta att sjunka avsevärt under de kommande 12 till 24 månader”, lovar Gibraltars Peter Caruana som har titeln Chefsminister.
Gibraltars framtid kom återigen upp på tapeten i samband med prins Charles besök i Spanien i månadsskiftet mars/april. Men att förhandlingar om Gibraltars suveränitet ska återupptas är knappast troligt. Gibraltars säkerhetspolitiska läge vid inloppet till Medelhavet gör att Storbritannien aldrig kommer att överge klippan.
Det var efter att det spanska Kronprinsparet Felipe och prinsessan av Asturien, Letizia, tog emot prins Charles och hertiginnan av Cornwall på Palacio Real i Madrid som uppmaningen fördes fram att Spanien och Storbritannien borde återuppta samtalen kring Gibraltars framtid.
I ett tal hänvisade den spanske kronprinsen Felipe till – men nämnde inte med namn – frågan om Gibraltar. ”Jag vill också uttrycka min förhoppning om att våra myndigheter kan göra framsteg och komma till en lösning då det gäller våra historiska bilaterala kontroverser som fortfarande pågår”. Samma sak har Spaniens kung Don Juan Carlos tidigare fört fram vid ett möte med FN:s generalförsamling.
En ledarartikel i Gibraltar Chronicle kommenteras det som ”en besvikelse och påminnelse om Spaniens oförsonliga hållning i denna fråga och deras besatthet av frågan”. ”Det råder ingen tvekan om att prins Charles gör sin plikt, att han låter det hela passera in genom ena örat och ut genom det andra”, skriver tidningen.
Gibraltars regering har valt att inte kommentera mötet i Madrid. Däremot menar oppositionspartiet på Gibraltar, liberala GSLP, att självbestämmande är den enda utvägen för Gibraltars framtid.
”Det är folket på Gibraltar som ska avgöra Gibraltars framtid, inga andra”, säger en talesman för GSLP.
Enligt oppositionen ignorerar kronprins Felipe det faktum att i enlighet med den tid vi lever i då Gibraltar avkoloniseras är principen om självbestämmande den att Gibraltar är fritt och kan demokratiskt bestämma över sin framtida politiska status.
”Vi lever i 2011 och vår tid kan inte jämföras med hur världen såg ut1704 eller 1713. I våra dagar kommer folket och människorna vilja först”.
Spaniens regeringschef José Luis Rodríguez Zapatero menar att de ”politiska ansträngningarna bör fortsätta mellan Storbritannien och Spanien för att lösa tvisten kring suveränitet”. Spaniens oppositionsparti Partido Popular riktar kritik mot Zapatero för att inte den spanska regeringen tar tag i problemet Gibraltar.
Prins Charles besök i Spanien sammanföll också med en rapport i The Sunday Times som hävdade att Gibraltar skulle användas i samband med en förestående humanitär intervention i Libyen.
Brittiska militära tjänstemän förnekade senare rapporten. Men det råder inga tvivel om att Gibraltar har en fortsatt framträdande roll som en viktig bas mellan Storbritannien och världens konfliktområden.
Trots att Storbritannien gör kraftiga nedskärningar i sina militära utgifter så behåller marinbasen och flygplatsen på Gibraltar sin strategiska roll. Enligt uppgifter i The Sunday Times var sex fartyg, bland annat örlogsfartyg och supportfartyg, på väg till Gibraltar i skrivande stund förutom att 600 marinsoldater skulle flygas till Gibraltar för att sedan mönstra fartygen. Uppdraget består i att leverera mat och medicinsk utrustning till rebellerna samtidigt som marinsoldaterna ska ge skydd på marken.
I samband med den NATO-ledda attacken på Gaddafistyrkorna i Libyen var Gibraltar hamn för flera andra fartyg. Det gäller bland annat tre brittiska krigsfartyg inklusive ett fartyg – HMS York – som hämtat upp britter från hamnen i Benghazi. En av de amerikanska ubåtar som sköt Tomahawk kryssningsmissiler mot mål i Libyen la till i Gibraltar, uppger dagstidningen Gibraltar Chronicle.
Handla med kort på Gibraltar!
Eftersom Gibraltar inte ingår i Schengen är det passtvång som gäller vid ett besök i denna brittiska enklav. Det är också anledningen till varför flygplatsterminalen kommer att få två ingångar.
Det finns en hel del turistfällor. Ska du göra inköp är det förmånligast att göra det med kort visar Svenska Magasinets test på Gibraltar.
Vid växlingskontoret på huvudgatan Main Street betalar jag 1,18 euro för ett brittiskt pund. Vid inköp med mitt VISA-kort betalar jag 1,13 euro.
Det sämsta du kan göra är att betala med kontanter i euro. Då landar eurovalutan på 1,50 för ett brittiskt pund.