Alla snackar om GI, men vad är glykemiskt index egentligen? Ewa Söderström, chefredaktör och grundare till den svenska hälsosajten GI Viktkoll, reder ut begreppen Av Sara Hammarkrantz

Glykemiskt index är ett mått på hur snabbt blodsockret stiger efter att du har ätit ett livsmedel som innehåller kolhydrater.
-Det är inget krångligt. Genom att äta mat med lågt GI-värde, det vill säga långsamma kolhydrater, får du en jämnare och mer balanserad blodsockernivå, säger Ewa Söderström.
Ewa Söderström hade själv problem med att blodsockerhalten åkte jojo. Hon har hållit på med idrott i många år, men precis som många andra idrottare åt hon mycket pasta och vitt bröd.
-Jag fick stora energitapp på eftermiddagarna, blev trött och godissugen.
GI-metoden går ut på att äta mat som håller blodsockret på en jämn, balanserad nivå. För ett högt blodsocker ökar insulinpåslaget, vilket gör oss feta och sliter på vårt hjärt– och kärlsystem. Ett för lågt blodsocker ökar stresshormonerna, vilka bryter ned kroppen och gör oss trötta, griniga och okoncentrerade.

Många vinster
Det finns många vinster med GI-metoden. Att du går ner i vikt är bara början. Du blir piggare, orkar mer, förebygger sjukdomar, får lättare att koncentrera dig och höjer din prestationsförmåga.
Du bör alltså äta mat som det tar kroppen längre tid att bryta ner. Med snabba kolhydrater som i vitt bröd och pasta skjuter blodsockernivån i höjden, men kicken går lika fort över och du är snart hungrig igen. Ju högre GI-värde desto snabbare går nerbrytningen.
-Balans mellan protein, fett och långsamma kolhydrater gör att ditt blodsocker inte åker upp och ner. Då räcker din energi längre och du har inget behov av att småäta.

Ingen bantningsmetod
GI-metoden går ut på att byta ut mat med högt GI mot mat med lågt GI. Men du behöver inte avstå från att äta, utan tvärtom bör du äta regelbundet, frukost, lunch och middag och ett eller två mellanmål.
-GI är ingen bantningsmetod utan ett sätt att leva hälsosammare. Det är en ren bonuseffekten att man går ned i vikt, om man behöver det. Det är inte bara blodsockret som hamnar i balans utan även vikten, säger Ewa Söderström.

10 vinster med GI-kosten
* Du behöver inte avstå från god mat
* Aldrig mer hungrig mellan måltiderna
* Söt- och godissuget försvinner
* Blir piggare och gladare
* Prestationsförmågan ökar
* Koncentrationsförmågan ökar
* Insulinproduktionen minskar
* Du går ner i vikt, fettförbränningen ökar
* Minskar högt kolesterol och blodtryck
* Minskar risken för en mängd livsstilsrelaterade sjukdomar

Byt ut-listan
Vanliga frukostflingor och cornflakes – All branflingor
Vitt börd – surdegsrågbröd eller fullkornsbröd
Sötad smaksatt yoghurt – naturell yoghurt
Vitt klibbigt ris – långkornigt parboiled, rå- eller fullkornsris
Godis och chips – 70 procent choklad, torkade aprikoser eller nötter
Friterad eller panerad mat – wokad och ugnstekt mat
Potatismos – kall potatissallad