Köpmännen har tröttnat på gatuförsäljare och kräver att även köpare ska straffas med böter. Antalet gatuförsäljare ökar under sommaren med turisterna.
Fortsätter det så här finns det inte plats för en nål i sommar, säger köpmännen i Benalmádena Costa.

Strax före klockan 11 dyker de upp på torget vid turistkontoret i Fuengirola.
Vid 11-tiden på förmiddagen dyker de upp. Gatuförsäljarna. Ett arbetspass avslutas några timmar efter midnatt.
De har tagit sig till Spanien från länder som Senegal och Elfenbenskusten för att sälja prylar till turister. Utrustade med ljusblå plastsäckar fyllda med piratkopior. De plockar ur, fixar till och lägger fram.
Från bord till bord
Medan vissa säljare ockuperar områden på strandpromenaden tar en annan säljare ett antal prylar för att gå från bord till bord för att kränga till café- eller restaurangbesökare.
”På helgerna kan de komma i rader med samma saker att erbjuda” säger en cafébesökare.
Flera kommuner i Spanien har tagit beslut om att stoppa gatuförsäljare. Genom den kommunala ordningslagen som reglerar allmän ordning och säkerhet på offentliga platser.
Ordningslagen ger kommuner befogenheter att utfärda lokala ordningsföreskrifter som kompletterar den nationella ordningslagen.
750 euro i böter
Tusentals turister köper drycker, matvaror, kläder och accessoarer av gatuförsäljarna. I Palma på Mallorca riskerar turister böter på upp till 750 euro.
Som turist gäller det att läsa på om vad som gäller då det skiljer sig mellan kommuner i Spanien.

På helgerna kan de komma i rader och erbjuda samma saker, säger en cafébesökare.
Förutom en slapp lagstiftning på många håll så uppmuntrar influencers sina följare att köpa piratkopior av lyxiga modemärken. Det är en bransch som blomstrar i Spanien. Ständiga turistrekord bidrar till att Spanien är det land i Europa där det köps näst flest piratkopior efter Bulgarien.
Bär du kläder, accessoarer eller klockor av ett visst märke visar du din samhällsklass.
Erkänna
Det har blivit accepterat att bära piratkopior. Enligt studien The Business of Fashion av konsultfirman McKinsey&Co menar 54 procent av unga människor att det är okej att bära piratkopior, speciellt handväskor. 37 procent säger att de bär, eller skulle kunna bära dem.
Det viktigaste är inte längre att varan är äkta utan att vara ärlig och erkänna att det är en piratkopia. Samtidigt som de ifrågasätter lyxindustrin och uppfattar den som elitistisk och ohållbar.
De kallas för generation Z. Har sneakers av märket Alexander McQueen, jackor av märket Moncler eller väskor från Bottega Veneta. De äkta varorna skulle kosta mellan 500 och 6.000 euro. En kopia kostar 200 euro.
Accepterade
Spanjorer eller turister – som inte har råd med stora utgifter – avgudar piratkopior. Senaste året köpte var femte spanjor eller 20 procent av spanjorerna en piratkopia jämfört med 24 procent av bulgarerna.
– Många köper kopior för att bli accepterade i vissa sociala kretsar, menar psykologen Silvia Dal Ben vid Clínical Manager de Unobravo i en intervju.
Enligt en studie utförd av psykologifakulteten i Madrid är den vanligaste köparen av piratkopior personer under 35 år. De söker en samhörighet med överklassen för att ge sken av framgång och ett sofistikerat liv.
Undersökningar visar att 2,5 procent av den globala modehandeln i världen utgörs av piratkopior. Kriminella ligor organiserar handeln som kan liknas vid ett pyramidspel där de i toppen tjänar enorma summor.
Lagförs
Gatuförsäljare kantar strandpromenaderna längs stora delar av Costa del Sol både vinter och sommar. Under sommarhalvårets högsäsong blir stämningen ännu mer spänd.
Våren 2024 krävde företagarna att inte bara gatuförsäljare lagförs. Även de som köper deras produkter ska straffas. Men ifjol hände ingenting varför kravet återkom inför sommaren 2025.
Polisens jakt på gatuförsäljare misslyckas då gatuförsäljarna återvänder till strandpromenaden när polisinsatsen är över. Köpmännen vill se mer än “skådespel med polisen som springer efter gatuförsäljarna”.
Senegaleser
Tidigare har de lokala myndigheterna försökt få till ett samarbete med bosatta senegaleser för att försöka hitta en lösning som gagnar alla.
Köpmännens förening ACEB (Asociación de Comerciantes y Empresarios de Benalmádena) föreslog att företag skulle hjälpa gatuförsäljare att söka och hitta riktiga arbeten.
Men insatsen gav inte de resultat man hade förväntat då gatuförsäljarna uteblev från de utbildningar och språkkurser som krävdes. De var i behov av inkomst eftersom de försörjer sina familjer, antingen i Spanien eller i sina ursprungsländer.
Nu vill istället ACEB att kommunen ska bötfälla köparna och inte bara de som säljer.
Därför har man bett Benalmádenas kommunfullmäktige att ändra den lokala ordningslagen och införa påföljder för köpare. De vill även se en informationskampanj med affischer och broschyrer som distribueras på hotell och även på flyg innan turisterna anländer till sina destinationer.
(ACEB) säger att deras medlemmar förlorar mellan 20 och 30 procent av sin försäljning på grund av denna olagliga verksamhet. Det drabbar främst företag som har sina affärer nära hamnområden.
Chinatown
Gatuförsäljarna är längst ned i verksamheten. Solkustens eget Chinatown ligger i industriområdet Guadalhorce. Härifrån distribueras massproducerade prylar.
Här gör Guardia Civil tillslag gång efter gång. Vid ett tillfälle beslagtogs 42.000 förfalskade smycken. Andra gånger är det piratkopierade märkeskläder.
Smyckena var tillverkade i Kina och kom via kinesiska grossistled i industriområdet Cobo Calleja i Fuenlabrada, en förort till Madrid, till Málaga.
Kinesiska företag massproducerar i Kambodja, Malaysia, Bangladesh, Vietnam och andra asiatiska länder. Det är märkeskopior i överflöd och polistillslagen är bara toppen av ett isberg.