Gamla stan eller Casco Antiguo är som en oas i storstaden Marbella som numera har över 150.000 invånare. 44 små gator och gränder, fyra små torg och mitt i allt Plaza de los Naranjos. En anledning att älska Marbella.

Det andas optimism. I en nyligen gjord undersökning förväntar sig 95 procent av köpmännen och medlemmarna i föreningen Acoprocamar (Asociación de Comerciantes y Profesionales del Casco Antiguo de Marbella) en bra eller mycket bra sommar 2022.

Stimulans

Nyligen öppnade Marbella kommun ett kontor i Gamla stan för att förbättra för handlare och köpmän. Oficina de Atención invigdes av borgmästaren Ángeles Muñoz och ligger på calle Pantaleón.

Oficina de Atención invigdes av borgmästaren Ángeles Muñoz och ligger på calle Pantaleón.

Näringslivet välkomnar initiativet för att stimulera handel och service. Det blir en naturlig mötesplats som håller öppet mellan kl 9 och 14.

– Målet är att marknadsföra en av våra främsta juveler. Gamla stan är en strategisk enklav i vår kommun dit både turister och invånare ofta kommer, säger borgmästaren Ángeles Muñoz.

Kvaliteten höjs när det lokala näringslivet stimuleras och får stöd vilket gynnar både turister och invånare.

Nyöppningar

Den som inte har besökt Gamla stan i Marbella på ett tag lägger snart märke till förändringens vindar med nya hotell, restauranger och butiker. De gamla kvarteren runt Apelsintorget Plaza de los Naranjos har fått en ansiktslyftning vilket har uppmärksammats såväl nationellt som internationellt.

Strax före påsken 2022 öppnade boutiquehotellet El Castillo som ingår i hotellgruppen La Ciudadela. Det ligger några hundra meter öster om Apelsintorget på Plaza San Bernabé. Vackert och fridfullt innanför murarna i det som var den gamla fästningen vilken är K-märkt (Bien de Interés Cultural). Boutiquehotellet har tretton rum och är det första fyrstjärniga hotellet i Gamla stan.

Våren 2022 öppnade fyrstjärniga boutiquehotellet El Castillo

Det beskrivs som en viktig satsning och kunderna har redan strömmat till från Centraleuropa, Nordeuropa och USA. Byggnaden har anor från 1300-talet och den fina takterrassen är en trevlig överraskning på El Castillo.

Det är en av de högsta punkterna i Gamla stan med storslagen panoramautsikt.

På platsen låg tidigare en medina vilket betecknar den äldre delen av den moriska stadsdelen i Marbella. Fästningen byggdes av morerna som styrde i Marbella fram till 1485 då de katolska monarkerna tog över. Muren ska ha varit stark med mer än 10 vakttorn och 3 portar. Med tiden växte befolkningen och bostadshus byggdes utanför murarna.

Vackert

Det är rent och prydligt, vackra husfasader, blommor och dofter. Det är framför allt på eftermiddagar och kvällar som besökarna strömmar till.

– Våren har varit bra och sommaren blir mycket bra. Det är känslan just nu, säger en butiksägare.

Butiker med kläder och smycken. Caféer, nationella och internationella krogar och tapasbarer. En tapasbar lockar med sex tapas för tio euro, det behöver inte vara dyrt att besöka Gamla stan i Marbella.

Kommunhuset eller Casa Consistorial ligger på Apelsintorget. Byggt på 1500-talet i renässansstil. På fasaden finns solur, sköldar och minnesplattor på gammal kastilianska till minne av de katolska monarkerna.

Turister och andra besökare beskriver Gamla stan som lättillgänglig och trygg. Här finns en rik historia, den andalusiska stilen är närvarande och kundservicen är utmärkt.

Parkeringsbekymmer är ett av få problem som lyfts fram. Det gäller speciellt för besökare utifrån.

Dessutom finns önskemål om att öppettiderna borde anpassas då Marbella har en internationell publik. Det håller inte att vissa butiker håller stängt för siesta.

En fin plats är lilla Plaza de la Victoria med behaglig skugga och en porlande fontän.

Slut på parkeringsbekymmer

För den som kommer utifrån med bil kan det vara en utmaning att hitta parkering. För att gynna handeln och näringslivet i Gamla stan har Marbella kommun infört rabatterade priser vid tre offentliga parkeringar.

Med applikationen Telpark så parkerar du 40 procent billigare i Las Terrazas, Marbella Centro och Mercado Central.

– Vi kan nu erbjuda fördelaktiga parkeringsavgifter för alla som vill besöka Gamla stan. Parkeringsproblem ska inte vara ett hinder för att njuta av besöket, säger kommunalrådet Félix Romero.

Satsningen följer kommunfullmäktiges policy i att främja lokal handel.

Stränder åtgärdas i Marbella

I maj meddelade kustmyndigheten att tillståndet var klart för att lägga ut anbud på stabiliseringsprojektet för stranden La Venus, öster om fritidshamnen Puerto Deportivo. Borgmästaren Ángeles Muñoz meddelar att projektet ska genomföras med kommunala pengar.
Samtidigt pågick i maj månad stora arbeten med att återställa Playa del Faro, väster om fritidshamnen.

Hamninloppet muddrades och sanden som togs upp, användes till att återställa delar av Farostranden som försvann vid vårens storm.

Flera strandrestauranger drabbades hårt. Inte minst svenskspanska El Sombrero som har funnits på paseon sedan 1973.

– Vi har klarat oss och lyckats återställa allt efter mycket hårt arbete. Vågorna slog in på restaurangen när det var som värst, säger Margareta Lennartsson till Svenska Magasinet.