Jag har besökt många gamla historiska kvarter på Solkusten. Frigiliana, Vélez, Málaga, Mijas och Marbella har gamla vackra stadsdelar. Den vackraste gamla stan på Solkusten har Estepona. En vandring till fots utmed de uppfräschade gatorna blir till ett utflyktsmål då Spanien visar sig från sin bästa sida Av Ola Josefsson
Det sägs att de kristna med kung Henrik IV i spetsen intog Estepona snabbt och bekvämt 1456. På grund av en brand hade morerna evakuerat området så när de katolska styrkorna kom till Estepona var den lilla byn övergiven. Under 1500-talet byggdes den upp igen.
Estepona är lantisen bland de större badorterna på Costa del Sol. När strömmen av turister satte Torremolinos, Benalmádena, Fuengirola och Marbella på kartan har Estepona levt sitt eget liv.
Platsen fick å andra sidan bli centralort när den svenska deckarförfattaren Åke Edwardson 2011 utkom med den fristående kriminalromanen ”Möt mig i Estepona”. Reklammannen Peter Mattéus blir konfronterad med mörka och förträngda hemligheter från ungdomsåren. Kriminalromanen utspelar sig i Estepona och bland ingredienserna hör utpressning, baskisk terrorism, politisk korruption och dubbelspel.
När jag vandrar i Estepona känns det betydligt lugnare. En småstadsidyll med vitkalkade hus coh en vacker strandpromenad utmed sandstranden mitt i stan. Trots det är platsen inte känd som en badort eller turistort. Estepona känns som en spansk by vid havet även om antalet invånare ökar under sommaren då folk från Madrid och Sevilla lämnar hettan i inlandet för att söka svalkan vid kusten.
Jag strosar en vårdag utmed Calle Real fram till Plaza de las Flores och känner den intensiva doften från blommorna på apelsinträden. Aldrig har Gamla stan i Estepona varit så vacker som nu.
Kommunen har spenderat en halv miljon euro på att rusta upp 25 gator. De har handskats varsamt och behållit det historiska gatunätet. Gamla ledningar har grävts ned. Med hjälp av enkla byggstenar i samklang med de gamla fasaderna och tusentals blå och gröna krukor har det skapats en fantastisk inramning och färgsättning.
Några av gatorna i Gamla stan som har fått den charmiga ansiktslyftningen är Calle Portada, Calle Sirena, Calle San Antonio, Calle Los Reyes och Calle Corta. De ligger strax öster om det vackra torget Plaza de las Flores.
Avsikten är enligt borgmästaren José María García Urbano att göra stadskärnan mer levande. ”Vi hoppas att turister på Costa del Sol ska lockas att besöka Estepona. Målet har varit att skapa ett trevligt centrum som våra besökare ska gilla”.
Kommunens nya slogan ”Estepona vive sus calles” poängterar att gatorna lever och Svenska Magasinets utsände kan intyga att det har blivit betydligt hemtrevligare i stan. Det känns riktigt bra att besöka de gamla historiska miljöerna i Estepona. Myndigheterna har gått varsamt fram i renoveringen. I stället för att modernisera har de lyckats bibehålla den historiska gamla delen av centrum. Antalet bilfria gator har ökat vilket har bidragit till den positiva utvecklingen.
Turister vandrar utmed gatorna. Kameror plockas fram och kommentarer hörs, ”vad vackert det är här”, ”titta, vilken vacker gata”. Besökare gillar vad de ser. Spektakulära, färgglada gator och stolta invånare som gärna visar upp dem. Esteponas centrum lever, konstaterar vi.
”Tidigare så hände ingenting. Det var fult och ingen ville vara här. Nu går även jag utmed gatorna, sanningen är att alla gillar det” säger Ada Rubio, en av de bosatta på calle Sirena i en intervju i en lokaltidning.
Själv har jag stämt träff med svensken Robert Lilljequist som sedan åtta år är bosatt i Gamla stan i Estepona.
– Detta är en gammal plats, vi ska se det senare när vi besöker det arkeologiska museet, säger Robert medan han visar den ena finare gatan efter den andra.
Det är en historisk plats som människan valde för länge sedan. Närheten till Gibraltar sund, bergskedjan Sierra Bermeja som skyddar mot nordvinden och två floder, río Padrón och río Velerín, på vardera sida som gav färskvatten. Bönder och fiskare har dominerat med handlare som tredje yrkeskategori. Vid projekteringen av betalmotorvägen A 7:an upptäcktes en gammal gravplats som är cirka 5.000 år. Fynd från gravplatsen finns att se i Parque San Isidro i Pedregales norr om golfbanan Valle Romano.
Det gamla kommunhuset Casa del Aljibe inrymmer det arkeologiska museet. Precis som övriga museum i stan är det fritt inträde. Här finns kartor, planritningar och arkeologiska föremål från Estepona-trakten. I flera salar visas de olika tidsperioderna då morer, romare, fenicier och bysantiner härskat över landområdet.
Estepona anordnar olika evenemang och fritidsaktiviteter inom idrott och kultur. Nyligen anordnades det idrottstävlingar vid avenida de San Lorenzo samtidigt som Esteponas musikkår spelade.
– Estepona är kulturens pärla på kusten. Här arrangeras högklassiska jazzkvällar vid klocktornet, flamenco på El Patio och här finns en tjurfäktningsmuseum. Och allt är gratis, berättar Robert Lilljequist. Allt för att göra centrum mer levande.
Eller som när Estepona nyligen arrangerade spanska mästerskapet i att skära upp spansk skinka. Tävlingen ”Concurso Nacional de Cortadores de Jamón Ibérico” avgjordes i stan med landets åtta främsta på plats.
– Det är en spansk by där den spanska befolkningen dominerar. Det är en fin plats för oss äldre skandinaver och det är lätt att smälta in och ta del av de lokala fester som arrangeras under året, menar Robert Lilljequist som är geolog och som har intresserat sig för bergskedjan Sierra Bermeja.
– Det är ett ultramafiskt massiv som har högt innehåll av järn och magnesium. Bergarten kommer från jordens mantel och har tryckts upp i samband med Afrikas kollision mot Europa på 70 kilometers djup. Bergarten finns även i Ojén, Mijas och Carratraca.
Sierra Bermeja mäter cirka 1.449 meter vid högsta punkten Los Reales och det finns fina vandringsleder. Här växer det sällsynta barrträdet pinsapo. På andra sidan bergskedjan ligger konstnärsbyn Genalguacil.
Robert hoppas på svenskt nätverk i Estepona
Nu ska svenskarna i Estepona träffas varje månad för att utbyta erfarenheter och knyta kontakter. Det hoppas Robert Lilljequist som nyligen drog igång den första månadslunchen för Esteponas svenska koloni.
– Det handlar inte om någon klubb eller något organiserat sällskap med ordförande och styrelse. Bara att vi träffas över en bit mat en gång i månaden, berättar Robert som gjorde något liknande då han jobbade i Panama.
– Där träffades vi för lunch en gång i månaden, något som blev mycket uppskattat.
Sista torsdagen i månaden är satt som lunchdag förutom i maj då lunchen blir den 23 maj på Antonios som ligger i fritidshamnen och som dessutom ägs av svensken Robert Fäldt.
Kändisar från och i Estepona
Toby Govan, skulptör, född i Estepona, numera med ateljé i norra Spanien.
Per-Johan ”Pebben” Axelsson, känd ishockeyspelare med OS-guld från 2006 har semesterbostad i Estepona.
Visste du att…
Namnet kan komma från arabiskans ”Estebbuna”. Eller så kommer det från kelterna som på platsen kan ha haft en enklav för att hylla guden ”Epona”.
Estepona har Medelhavsklimat och med sitt läge nära Gibraltar får platsen mer nederbörd än andra platser utmed Costa del Sol. Medeltemperaturen på årsbasis ligger på 17 grader.
2013 är Estepona den europeiska sportstaden eller Ciudad Europea del deporte 2013.
Första veckan i juli har Estepona sin feria.