Fyra århundraden av förundran: I Greco Doménikos fotspår i Toledo

av | maj 9, 2014 | Artiklar, Kultur, Maj 2014

2014 är ”Año Greco”. Det är 400 år sedan Doménikos Theotokópoulos mer känd som el Greco avled. En dödsdag som säkert upplevs med blandade känslor och som knappast konstnären själv skulle uppskatta att den symboliserade festligheter, utställningar, konserter och konferenser i Toledo. Av Ola Josefsson

En symfoni av klockor markerade början på el Greco-året som inleddes den 18 januari i Toledo. Det går inte att komma ifrån att Toledo är el Greco. I hela 37 år var konstnären bosatt i staden och platsen har samma siluett som när el Greco gjorde oljemålningen ”Utsikt över Toledo” som vanligtvis finns på Metropolitan i New York men som visas på Museo de Santa Cruz på Calle Miguel de Cervantes 3 i Toledo fram till den 14 juni.

El Greco är en av de stora mästarna som skapade en ”sällsynt” vild och djärv konst baserad på universell färg som var före sin tid. Han var en förnyare av bildspråk, en mästare i färg, transparens och ljus och föregångaren av modern konst som hittade sitt hem i staden som ligger vid floden Tejo.

Under året arrangeras en mängd utställningar, konferenser, konserter och olika evenemang för att hedra el Greco. I mars invigde drottning doña Sofia den temporära utställningen ”El Griego de Toledo” med 77 målningar som kommer från stora museer i elva länder. Det är som om konsten har hittat hem till Toledo som är själva bilden av el Greco. Det är Frenado Marías som är samordnare för kanske den främsta utställningen i Toledo någonsin.

Inträdet ligger på tio euro och då har du möjlighet att se den samlade konsten från olika museer i 29 städer i elva länder och från hela 45 leverantörer. Oljemålningen ”San Pedro y San Pablo” kommer exempelvis från Eremitaget i Sankt Petersburg i Ryssland. Målningen ”El soplón” hänger vanligtvis på Capodimonte Museum i Napoli och ”San Martín y el mendigo” hittar du i normala fall på National Gallery i Washington, USA.

El Greco (1541-1614) var 36 år när han besökte Toledo första gången 1577. Det var meningen att El Greco skulle vara med och utsmycka slottet El Escorial åt kung Felipe II men något gick fel. Kung Felipe II uppskattade inte el Greco utan skickade iväg honom.

I Toledo lyckades el Greco få en framträdande social position och här fann han även kärleken. När nu 400-årsminnet av hans död högtidlighålls kommer mängder av aktiviteter och utställningar att arrangeras i Toledo som ingen konstälskare bör missa.

Bra promenadskor krävs när du vandrar i Gamla stan för att besöka de platser där el Greco vistades ; kyrkan Santo Tomé, bostaden som numera heter Museo de El Greco, katedralen, kapellet San José, det gamla sjukhuset Tavera och det gamla klostret Santo Domingo. Här finns guidade visningar att få.

Den lilla kyrkan Santo Tomé med 2,5 euro i inträde är en bra plats att börja på. Här hänger den kända altartavlan ”El entierro del señor de Orgaz”, (Greve Orgaz begravning) där el Greco själv syns sjua från vänster och hans son Jorge Manuel figurerar som knäböjande page.
El Greco tillhörde församlingen Santo Tomé. Han avled den 7 april 1614 och mottog Heliga sakrament. El Greco blev begravd i det gamla klostret Santo Domingo. I kyrkan Santo Tomé finns dokumentet som intygar el Grecos död som församlingsmedlem.

Ett stenkast från kyrkan ligger el Grecos bostad som nu är museum, inträde tre euro. En annan milstolpe i konstnärens sagolika karriär är katedralen som har några av de främsta målningarna i flera stilar. För åtta euro kommer du in i sakristian och får se ”El Expolio de Cristo”.
Efter en tio minuters promenad kommer du till kapellet San José på calle Núñez de Arce 7 som är privatägt men som har öppnat på grund av 400-årsminnet av konstnärens bortgång. Konsten som finns här målade el Greco på begäran av arvingarna till en rik köpman. Inträdet är på åtta euro och denna utställning är bara öppen till den 14 juni. Annars är detta en stängd utställning, exklusiv för ägaren.

Innanför stadsmurarna ligger också det gamla klostret Santo Domingo där konstnärens första målningar finns. Här finns tre originalmålningar. Det gamla sjukhuset Tavera framför Puerta de Bisagra är en annan viktig plats under Greco-året.
För tre euro kan du här se målningen ”Retrato del Cardenal Tavera” och en altartavla tillägnad Kristus dop. Det var el Grecos sista konstverk innan han avled den 7 april 1614.
Tilläggas kan att det var genom porten Puerta de Bisagra som Kastiliens kung Alfonso VI inträdde år 1084 då staden intogs från morerna. En nyare port från 1550 bär hans namn.

Och besöker du Spaniens kungliga huvudstad Madrid framöver kan du bege dig till Pradomuseet som visar utställningen ”El Greco y la pintura moderna”, el Greco och modern konst, från 24 juni till 5 oktober.

Utställningar i Spanien:
14 mars till 14 juni. ”El griego de Toledo”, 80 konstverk på fem historiska platser.
8 september-9 december. ”El Greco con su taller”. Museo de Santa Cruz.
24 juni till 5 oktober. ”El Greco y la pintura moderna”. Museo del Prado.
5 juni till 31 augusti. ”Entre el cielo y la tierra: doce miradas al Greco, 400 años después”. Museo Nacional de Escultura.

Musik:
3, 17 och 31 maj. Orgelkonserter i Toledos katedral.

Läs mer på:
www.elgreco2014.com

TIPSA REPORTERN
Ola Josefsson

×
Popup Image Köp biljetter!