Hej Sven, jag funderar på att köpa en lägenhet i Fuengirola under detta år och jag har hört av vänner att spanska banker har en åldersgräns på bostadslån på max. 70 år för låntagaren. Kan du förklara? Peter Karder Av Sven F. Källström, ägare till Alamo Costa del Sol Real Estate

Det du säkert har hört talas om är inte åldern för låntagaren när man ansöker om lån utan den maximala amorteringstiden med hänsyn till åldern på den som får lånet. Det normala i dagsläget är att lånet skall vara amorterat färdigt till du fyllt 75 år. Det innebär i praktiken att om du Peter är 61 år gammal idag så får du en amorteringstid på max. 14 år. Om du vill ha längre amorteringstid än 14 år kan banken acceptera det om du sätter in en av dina vuxna barn i lagfarten. Den maximala amorteringstiden hos många spanska banker är 25 år.

Hej, jag heter Nils Andersson och är lycklig ägare av ett radhus i Calahonda sedan 5 år sedan. Funderar på att modernisera lite och byta ut köket och de två badrummen. Är priserna ungefär samma som i Sverige eller är det billigare att göra detta i Spanien?

Hej Nils, Generellt är det billigare i Spanien än i Sverige. Framför allt är det arbetskostnaden som är betydligt billigare. Sen handlar det också om vilket material du använder. Trämaterial till exempel är dyrare i Spanien än i Sverige medan kakel- eller keramikplattor är kan vara betydligt billigare i Spanien. En tumregel är att standardkök kan kosta mellan 7 – 15 000 euro och ett badrum bör du kalkylera mellan 4 – 10 000 euro. Skillnaderna i priser är naturligtvis beroende på vilken kvalitet och material du använder.

Hej Sven, vi skall snart sälja vårt radhus i Nueva Andalucia och jag undrar vilka papper och handlingar jag måste ta fram till den mäklare som jag kommer att välja? Urban och Kerstin

Bra fråga! Reglerna för detta har skärpts betydligt och lagen kräver numera att mäklaren MÅSTE bevara vissa dokument på sitt kontor för att få lov att sälja fastigheten. Om mäklaren inte har det kan han eller hon bli bötfälld. Kopior på de dokumenten som du måste presentera för din mäklare är följande:
1. Din lagfart (escritura)
2. Senaste betalad fastighetsskatt till kommunen (IBI)
3. Senaste betalad samfällighetsavgift (Comunidad de propitarios)
4. Senast betalad elräkning
5. Senast betalad vattenräkning (om den debiteras separat)
6. Ditt residenciakort (NIE-nummer) eller pass

Hej, jag har läst någonstans att jag måste betala en speciell skatt för ett slags ”förmånsvärde” även om jag inte hyr ut min bostad. Kan du förklara närmare? Måns från Haparanda

Hej Måns, det är alldeles riktigt. För alla residenta (ej fast bosatta) utlänningar som äger en fastighet på Costa del Sol så måste alla betala en skatt på ett beräknat förmånsvärde. Förmånsvärdet räknas på 2% av det spanska taxeringsvärdet (valor catastral).
Det innebär att själva skatten att betala blir ca 0,5 % av detta taxeringsvärde eftersom en icke resident svensk i Spanien betalar en skatt på 24,75% på inkomsten av detta förmånsvärde. Alla ej residenta personer som äger fast egendom måste skatta på ett beräknat förmånsvärde.
Detta fastställs till 2 % av taxeringsvärdet (valor catastral). Normalt är detta den enda inkomsten som ej residenta behöver skatta för i Spanien. Eftersom ej residenta betalar en inkomstskatt om 24,75 % blir skatten ca 0,5 % av taxeringsvärdet.