Det börjar brinna i knutarna för Storbritanniens del med att komma överens med EU om deras utträde, mer känt som “Brexit”. I mars 2019 ska Storbritannien lämna EU men, i skrivande stund, finns ännu ingen överenskommelse om hur det ska ske och vilka rättigheter de olika medborgarna ska ha i framtiden. Så hur påverkar detta de brittiska köparna som ju traditionellt utgör en stor del av marknaden på Costa del Sol? Av Christofer Fogelberg, Start Group svarar på läsarfrågor om att sälja eller köpa en bostad på Costa del Sol. e-post: chris@startgroup.com Tel 952 90 48 90

Hittills har den stora förändringen varit växelkursen mellan Pundet och Euron. I början av januari 2016 stod pundet i 1,36 (interbank rate) mot euron – britterna var köpstarka! Den 23 juni 2016, dagen före folkomröstningen om Brexit, låg kursen stadigt på 1,30. Därefter rasade pundet och var den 8 juli 2016 nere på 1,16! Sen dess har valutakursen varit nere på låga 1,08 och har nu (5/10/2018) återhämtat sig något till 1,13. Detta till trots så har antalet försäljningar till brittiska köpare i Spanien varit förvånansvärt stabilt, 2015 var det 9963, 2016 10157, och 2017 9135, enligt idealista.com. Det vill säga att de faktiskt gick upp under 2016 (kanske framför allt innan folkomröstningen). Men det mest intressanta är att det under 2017, trots den dåliga kursen, bara gick ner med 10,1%. Det är givetvis en nedgång men med tanke på omständigheterna visar det på en stark vilja av britterna att ”köpa i Spanien till varje pris”.

I min karriär har jag sett flera exempel på detta. Min första försäljning gjorde jag den 11 september 2001, bara timmar efter WTC attentaten och då trodde världs-analytikerna att undergången var nära… Sedan följde oroligheter i världen, invasion av Afghanistan, Irak krig (som Spanien deltog i), pandemier som svininfluensa, fågelinfluensa, Sars, flyktingkriser etc. Inget av allt det gjorde att våra kunder från norra Europa avstod från sin dröm i solen. Det enda som tillfälligt slog hål på drömmen var när priserna blev för höga och bankerna slutade låna ut i samband med den globala finanskrisen efter Lehman Brothers fall.
Men tillbaka till Brexit. Vi kan nog utgå från att 2017 hade blivit ett rejält mycket starkare år om vi inte hade haft Brexit men marknaden har gått starkt ändå. Vi sett en positiv prisutveckling på Costa del Sol under både 2017 och 2018 tack vare inhemska köpare likväl som internationella. Svenskarna utgjorde 2017 faktiskt hela 6,3% av de internationella köparna med 3882 köp (jämför med t.ex. år 2009 då det bara var 187 st!).

Vad händer nu då med Brexit? Personligen tror jag på ett mycket starkare pund direkt efter Brexit – oavsett om det blir en ”hard” eller ”soft” Brexit. Detta kommer troligen att leda till en ökning av de brittiska köparna som kan komma att späda på prisutvecklingen. Pundet är just nu gravt undervärderat p.g.a. osäkerheten i marknaden inte p.g.a. ekonomin. Så fort som marknaden får veta vad som händer – avsett vad det blir – tror jag att pundet går upp till runt 1.2 ganska så snabbt. Vad vi helt säkert vet enligt statistiken med uppgående priser, är att Brexit inte haft en särskilt stor inverkan på den spanska fastighetsmarknaden hittills.

Om artikelförfattaren: Christofer Fogelberg är spansk mäklare och medlem i mäklarförbundet G.I.P.E. Kommer från Göteborg, men har bott permanent på Costa del Sol sedan 1999. Mäklare sedan 2001 och sedan 2003 driver han fastighetsmäklarföretaget StartGroup som har kontor i Calahonda, Mijas Costa. StartGroup har för närvarande över 650 privata försäljningsuppdrag, personalen talar 7 språk och alla är externt utbildade i PBC, Decreto 218 och LOPD. Mer info www.startgroup.com