Nu har vinden vänt för Marbella. Det menar flera Marbellabor och företagare som Svenska Magasinet har pratat med. Den spanska metropolen har upplevt några tuffa år när fasaden har falnat med mediers avslöjanden om korruption och mutbrott i kommunhuset. Marbella har genomgått sitt stålbad, och nu kan det bara bli bättre, eller… Av Ola Josefsson
-Det som har hänt är positivt, och vi som arbetar inom fastighetsbranschen ser en ljusning, marknaden har kört igång, säger Kjell Hessedahl på Andalucia Development och fastighetsmäklare på Costa del Sol sedan tidigt 80-tal.
Det rullar på igen, även om det inte är någon hög speed så görs det affärer med fritidshus och lägenheter mellan säljare och köpare bland 50+.
Ny byggnadsstyrelse
Det har skrivits många kapitel om Marbellas stadsplan under senare år. I somras kom beskedet från den andalusiska regionalregeringen Junta de Andalucia att Marbellas kommun i fortsättningen inte själva får avgöra vilka som får byggtillstånd.
I stället har regionalregeringen utsett en ny byggnadsstyrelse med José María Ruiz Povedano i spetsen som tillsammans med ett antal representanter från den regionala myndigheten ska utforma Marbellas nya stadsplan och dessutom ansvara för att ge nya byggtillstånd. Vissa löften tyder på att beslutsrätten kan återföras till Marbellas kommun efter kommunalvalen i maj 2007.
Investerare svalnat
-Faktum är att det inte har varit så många diskussioner eller frågor från kunder om byggtillstånd i Marbella. Däremot har intresset från investerare från USA svalnat rejält i och med byggstoppet i Marbella.
Anledningen är att investerarna är rädda för att förlora stora pengar om bygglicenser skulle dras in. I dessa fall handlar det om större bostadsområden med hundratals lägenheter.
-För den enskilde spekulanten på färdiga objekt med lagfart är det annorlunda. De ser bostadsköpet som en investering för livet, menar Kjell Hessedahl.
Närhet
Den som besöker en mäklare på Solkusten har bestämt sig för att vara här. Det är Solkustens närhet och gynnsamma klimat som lockar.
Även om det är billigare med fritidshus i Thailand, Brasilien, Kroatien eller någon annan plats lever Spanien som resident turistland för svenskar. Det är närheten, servicen i form av sjukvård inom EU men framför allt ett svenskt nätverk som du inte finner på någon annan plats på jorden, utanför Sveriges gränser vill säga.
Nätverk
Efter många spanska år har svenskkolonin ett väl fungerande nätverk. Det består av hantverkare, affärer, handelskammare, föreningar, organisationer, församlingar och mycket annat. Det är också till en ovärderlig hjälp till dem som söker sig ett hus i värmen.
-Dessutom är vi svenskar mycket vädermedvetna. De flesta Spaniensvenskar kan säkert intyga att när vänner i Sverige ringer så är den första frågan vilket väder vi har på Solkusten.
Svenskar vill veta hur Spaniensvenskarna har det i Europas mildaste och bästa vinterklimat.
Prissänkning
Under det senaste året har en prissänkning kunnat skönjas. Den har bland annat sin grund i att en del har köpt flera lägenheter i tron om att de skulle kunna finansiera sin egen fritidsbostad genom att sälja några lägenheter när dessa har stigit i pris. Man har kanske belånat dessa till mellan 60-70 procent, något som man senare inte har kunnat uppfylla då prisstegringen har uteblivit. De har i stället blivit tvungna att sälja och priserna har pressats ned.
Det bekräftas också av Fastighetsmäklarnas förening som talar om ett trendbrott i prisutvecklingen. Det blir allt vanligare att säljarna väljer att gå ned i pris för att lyckas avyttra en fastighet.
Det här märks tydligaste på marknaden för lägenheter där det inte är ovanligt med prissänkningar på 30.000 euro, säger föreningens ordförande Cayetano Rengel till tidningen Sur. Den genomsnittliga tiden för att få en bostad såld uppgår nu till 32 månader enligt samma källa.
Säkerhetsmedvetna
Dagens bostadsköpare är allt mera säkerhetsmedvetna. Inbrott och vardagsbrott är ett samhällsproblem över hela världen och givetvis är inte heller Solkusten förskonad från detta.
-Därför har intresset för lägenhetskomplex ökat och intresset för stora villor minskat, men det handlar inte bara om säkerhet. Livet känns lite enklare om du inte har en stor trädgård att tänka på. Du kan komma och gå som du vill.
Även om priset har ökat på Costa del Sol sedan 1990-talet är det ingenting jämfört med franska Rivieran och Monaco.
-Vi är inte ens i närheten. Solkusten har halva priset och inte ens det, säger Kjell Hessedahl. Däremot har det blivit dyrare på krogen på Solkusten jämfört med en medelmåttig restaurang i Monaco.
-Marbella är en säker investering. Den som inte har budgeten för ett bostadsköp i Marbella söker sig till någon annan plats. Marbella har närheten och det bästa klimatet i Europa och givetvis har detta sitt pris.
Arvsskatten?
Kjell Hessedahl ser positivt på framtiden när det gäller den svenska marknaden. Det är framför allt två saker som gör att marknaden andas optimism.
För det första hoppas många på att arvsskatten slopas i Spanien 2007. Tidigare kunde arvsskatten skapa huvudbry då det satte människor i knepiga situationer. Måste jag sälja och vilka ska ärva, var vanliga frågor.
Samtidigt finns det en tveksamhet till om Spanien kommer att slopa arvsskatten. Inom några år kan det vara slut på EU-bidragen till Spanien. Bolagsskatten påstås ska minskas med fem procent nästa år, om Spanien dessutom ska slopa arvsskatten, hur budgeten ska balanseras, kan man fråga sig.
Mer lån
Ett slopande av arvsskatten kan också få till resultat att branscher som erbjuder lindring av arvsskatten får färre kunder. Många köpare investerar i rådgivare för att få hjälp till att ”undvika” arvsskatten. Rekommendationen därifrån har många gånger kretsat kring att köparen ska ta mer lån på bostaden.
-Ett bra sätt är att köpa i eget namn och göra ett spanskt testamente, vilket alltid är bra att ha, säger Kjell Hessedahl. Åter andra väljer att köpa sin bostad i ett spanskt bolag eller offshorebolag på Gibraltar, eller en kombination av båda, fråga alltid en expert eller advokat vad som är bäst för dig och din skattesituation.
Eftergift om reavinstskatt
Samtidigt tror allt fler bedömare att den svenska regeringen inom kort kommer att tvingas till eftergift om reavinstskatt. Det betyder att du som svensk får uppskov med skatten på reavinsten på en bostadsförsäljning i Sverige om du köper en permanentbostad i Spanien.
Slopandet av arvsskatten i Spanien och slopandet av reavinstskatten i Sverige kan bli den olja som smörjer motorn i den spanska fastighetsbranschen. Om det nu blir en verklighet vill säga.
Tveksamhet kring offshorebolag
Fördelarna var större tidigare med att äga sin bostad genom offshorebolag på Gibraltar. Därefter har spanska myndigheter lagt på extra skatter på bostäder som ägs av bolag på Gibraltar.
Samtidigt är Gibraltar under stor press från olika myndigheter att ”visa korten”. Sedan några år tillbaka belägger spanska myndigheter Gibraltar-bolag, som inte deklarerar, sin ”slutägare” med extra skatter. Spanska myndigheter har lagt på extra skatter på bostäder som ägs av bolag på Gibraltar med tre procent så kallad ”catastralvärde”/år.
Det går inte heller att ”gömma” fastigheter genom ett ägande via bolag på Gibraltar. Fastigheten är ju registrerad i fastighetsregistret i Spanien och syns som registrerad i Gibraltar-bolagets namn. Den som står som representant för Gibraltar-bolaget måste i Spanien visa vem han eller hon är.