Om du står och blickar ut mot staden El Ejido i provinsen Almeria ser du växthus och åter växthus. Melon– och tomatproduktionen är enorm. Och då menar vi enorm. Här ligger nämligen ett av Europas största trädgårdsland och så gott som samtliga invånare har en koppling till frukt och grönt. 70 procent av befolkningen arbetar direkt i jordbruket. 20 procent av befolkningen tillverkar/reparerar växthus, tillverkar plast eller säljer fröer. Av Ola Josefsson

Uppgifter pekar på att det i området finns 30.000 växthus. Minst. När Svenska Magasinet besöker platsen får vi uppgiften om 27.000 hektar växthus. Det kan vara svårt att uppskatta hur mycket det är men motsvarande är 38.571 fotbollsplaner intill varandra…

Runt Almeria i Spaniens sydöstra hörn ligger detta enorma trädgårdsland. Här finns ett antal kooperativ som exporterar frukt och grönt till Nordeuropa. Så mycket som 500 lastbilar lämnar Almeria med frukt och grönt per dag under högsäsong. Inom fyra dagar har frakten nått exempelvis Sverige. Ett kooperativ är stora på meloner medan ett annat som exempelvis Coato är megastora på tomater.

Ola Roos från Ängelholm arbetar för Iberand World Market SL i Puebla de Vícar i Almeria. Han är kontakten mellan importörer i Sverige och exportörer i provinsen Almeria. Under de senaste fem åren har Ola Roos arbetat i provinsen och känner området som sin egen ficka. Han har i stort sett besökt varenda odlare i området.
När vi gör en bilresa genom provinsen berättar Ola Roos om de kooperativ och jättekooperativ som ligger på rad. Ute på plantagen eller i växthusen jobbar å andra sidan inga spanjorer med att skörda.
Almeria har flesta soltimmarna och sämsta betalda arbetarna i Europa som får en tredjedel av vad en fransk arbetare får. Och de är några stycken, över 100.000, och det finns uppgifter på att cirka 80.000 till 90.000 av dem saknar papper. Hälften kommer från Marocko och resten från Afrika söder om Sahara, Latinamerika och Rumänien.
Mitt ute bland växthusen ser vi kåkstäder, enkla skjul där plantagearbetarna är bosatta. Spanjorerna är hellre arbetslösa än att skörda frukt och grönsaker i Almerias växthus. Spanjorerna hittar vi i stället bland de tekniker och ansvariga inom kvalitet och produktion som vi möter. I packhusen jobbar i regel kvinnor eller marockaner.

Annons

På det manuella sorteringsbandet ligger väldiga vattenmeloner som sorteras efter storlek. Ett tiotal personer är fullt sysselsatta med att sortera meloner som är på väg mot Norden.
-Under högsäsong kan det röra sig om 250.000 kilo som hanteras under en dag, berättar Fransisco Fornieles Lirola vid kooperativet Rosoras packhus på 7.000 kvadratmeter.
Runt omkring oss står mängder av fullastade pallar med meloner. Sommar betyder högsäsong i melonskörden. Rosoras har cirka 100 odlare i sitt kooperativ med 200 hektar växthus.
Senare under hösten inleds skörden av grönsaker som aubergine, gurka, zukini och paprika och även då kan hanteringen per dag ligga på 250.000 kilo. Totalt ligger hanteringen under en säsong på 20 miljoner ton.

Efter sortering körs pallarna in i väldiga kylanläggningar innan de lastas på långtradare utrustade med kylanläggning för export norrut. Vattenmelonen håller fint i upp till en månad om den bara förvaras svalt och mörkt.
Det är varmt i växthusen där melonerna skördas för att sedan fraktas till packhusen och vidare in i kylrum.
-Det skördas efter orderingång. Det finns inga meloner på lager så att säga utan man plockar eller skördar efter dagsbehovet, berättar Ola Roos.
-Logistiken i dessa sammanhang är mycket viktig. För varje dag det går fel i transporten så innebär det en försäljningsdag mindre i Sverige. Det händer att speditörer glömmer pallar som blir stående en eller två dagar.

På vissa platser i Europa som franska Perpignan samt i Holland finns det stora logistikcentrum där omlastning sker.
-Det gäller för styckegods när man inte lastar helbil. Svenska transportörer hämtar i Holland men det blir en extra kostnad, tillägger Ola Roos.

Stora beställningar av exempelvis meloner betyder helbil vilket blir billigare. När en transport måste brytas ned i två eller tre transporter blir det dyrare samtidigt som det inverkar på kvaliteten.
-Varje gång man bryter det som vi kallar för kylkedjan så inverkar det på kvaliteten på varan. Ju oftare du utsätter varan för ständiga miljöbyten eller temperaturskillnader mellan kallt och varmt så inverkar det på varans kvalitet och hållbarhet, förklarar Ola Roos.
Fotnot. Rubriken ”För en handfull meloner” är en parafrasering av filmtiteln ”För en handfull dollar” med Clint Eastwood som spelades in utanför Almeria. En artikel om filmbyn fanns med i Svenska Magasinets julinummer.