Försäkringar är en komplex fråga och hälsa är ett känsligt ämne. Så båda tillsammans gör det ännu mer komplicerat.

Av Elsa Lindvall, info@sanitasestepona.com, Sanitas Estepona

När du ska teckna en privat sjukförsäkring i Spanien finns det några punkter att tänka på. Var ska jag teckna? Med vem? Vilken täckning ska jag ha?

Det finns flera tillvägagångssätt att ta reda på namnen på olika försäkringsbolag:

· Plattform: kan ge dig en första uppfattning om olika leverantörer och priser.

· Bank: En bank är en bank och de hanterar dina pengar. Definitivt INTE din hälsa. Många kommer in till vårt kontor efter att ha tecknat en sjukförsäkring på banken utan att ha en aning om vad de tecknat. Vidare information och support ges av den allmänna kundtjänsten.

· Multi-agency: en byrå som erbjuder sjukförsäkringar från olika företag. De är normalt sett inte specialiserade på någon av dem och involverar sig inte i de dagliga processerna utan du hänvisas till den allmänna kundtjänsten.

· Online: Det här alternativet är mycket lockande, särskilt om du förväntar dig ett omedelbart resultat. Men… saker och ting kan gå fel och då har du ingen kontaktperson som hjälper dig att lösa det. Även här hänvisas du till den allmänna kundtjänsten.

· Kontor: När du har valt ett företag, välj sedan en filial till det här företaget där du får en personlig service. Att ha en personlig kontakt, att veta vem som finns bakom skärmen är alltid en stor fördel.

· Rekommendation: Om en vän har rekommenderat ett företag och en agent som de litar på – så är det det allra bästa!

När du väl har valt ett företag samt en agent som känns rätt måste du välja rätt produkt för just dig. Har du valt en bra agent bör de hjälpa dig med detta. Till exempel: vill du ha heltäckande eller partiellt skydd? Vill du använda försäkringsbolagets nätverk eller ha helt fritt val av läkare? Täckning enbart i Spanien eller internationellt? Samt en av de viktigaste punkterna för internationella residenter i Spanien:

· Med eller utan självrisk? Självrisk är en mindre summa pengar som du måste betala varje gång du använder en tjänst. Fördelen med sådana sjukförsäkringar är att det månatliga fasta priset är lägre, men det kan höjas rejält om du använder tjänsterna mycket.

Om du inte vill behöva tänka på de tjänster du använder och föredrar att ha ett fast månadspris utan någon begränsning på de användningar du gör – då är en variant utan självrisker din väg att gå.

Det är också mycket viktigt att ha följande i åtanke. Om du är mitt uppe i processen att skaffa spanskt uppehållstillstånd sk”Spanskt Residencia”, VISA osv eller kan vara det i framtiden, kräver spanska migrationsverket en försäkring utan självrisk.

Det är lite komplicerat och väldigt mycket att tänka på, därför är det så viktigt att du hittar en agent som hjälper och vägleder dig i försäkringsdjungeln. På så vis ser du till att det blir rätt försäkring för just dig och dina behov.