Henrik Ennart, mångårig vetenskapsjournalist på Svenska Dagbladet, mottog nyligen tillsammans med Charlotte Fredriksson Måltidsakademiens utmärkelse Årets måltidslitteratur i kategorin hälsa för ”Den goda maten – Medelhavets smaker, livsstil och hemligheten bakom friskt åldrande”.

 

(Foto: Privat)

Hur känns det?

– Jätteroligt, speciellt när man lagt ner mycket jobb på en bok. Samtidigt som det utkommer en kokbok per dag, så konkurrensen är enorm. Det är svårt att komma igenom det surret. Så visst, det känns hedrande.

Det finns ju mängder av dieter. Är Medelhavsdieten en av de främsta?

Annons

– All forskning landar i att växtbaserad mat med vissa animaliska inslag ligger väl framme och motverkar hjärt- och kärlsjukdomar med en gynnsam inverkan på tarmfloran. Jag har följt forskningen kring Medelhavsdieten under många år som bekräftar bilden som en av de främsta.

Vad är egentligen riktig medelhavsmat?

Potentialen att få några år extra i livet är större med bra klimat och Medelhavskost, säger Henrik Ennart.

– Namnet kan förvilla lite då det inte gäller alla länder vid Medelhavet som exempelvis Nordafrika. Det är traditionellt mat som äts i Grekland, Italien, Frankrike och Spanien. Grunden i världens hälsosamma kost är olivolja, vete och vin men även mycket grönsaker, en växtbaserad kost. Baljväxter, tomater, örter och att man äter vad som är aktuellt för årstiden.

– Den modern Medelhavskosten är lite annorlunda jämfört med tidigare. Som vilken typ av fisk man äter, beroende på var man bor. De animaliska inslagen kan vara gris, nött eller fågel medan får och getter är vanligare på andra platser. Friterad fisk eller grönsaker uppfrästa i olja kan vara vanligt på vissa platser.

– Många är inte medvetna om hur växtbaserad den traditionella Medelhavskosten faktiskt är med mycket kryddväxter, bladgrönsaker och grönsaker generellt, och frukt. Det är mycket mindre kött och fisk än vad det ofta framställs som. Förr i tiden hade man ofta inte råd med kött, utan var tvungna att plocka vilda örter och odla egen mat. Och nu har det visat sig att det är superhälsosamt.

Varför är Medelhavsstilen så nyttig?

– Det handlar inte bara om maten. Det är en kombination av vardagsmotion, egna odlingar och byar med ett traditionellt liv med sociala nätverket. Familj och släkt håller ihop. Man har en tydlig uppfattning om mål i livet, lite mindre stress, en lugn attityd till livet, att saker får ta den tid det tar.

Jag har träffat några svenskar som blivit över 100 år. Samtliga har sagt att det beror på klimatet och Medelhavsmaten. Kan svenskar som bor vid Medelhavet få några år extra?

– Det blir ju spekulationer, men det finns studier, som visar i så kallade blå zoner i södra Italien där italienska och svenska forskare ingått frivilligt i studier att redan efter en vecka med traditionell Medelhavslagad kost hade deras hälsa förbättrats. Risken för hjärtsjukdomar, diabetes och viss cancer hade minskat.

– Så visst, potentialen att få några år extra i livet är större med bra klimat och Medelhavskost.