Efter två ganska händelsefattiga år är kulturlivet tillbaka på Costa del Sol. Musikfestivaler med besökare som dansar och ler – igen!

Kulturlivet har upplevt sin värsta period någonsin. Kulturen var det första som drabbades av pandemin. Och det sista som återvänder till det ”normala livet”.

Kulturlivet är synonymt med inspiration och livslust. Nära kontakter, folksamlingar, dans och glädje. Men säkerhetsavstånd, reducerad kapacitet och numrerade säten, fick en hel bransch att tvärnita.

Det fanns inga ekonomiska marginaler för att överleva. Bättre att hålla stängt än att köra med halvtomma lokaler.

Tålamodet tog slut för vissa. Förhoppningar grusades och evenemang ställdes in med smittvågor som sköljde över nöjeslivet.

Tre år senare är musikfestivalerna tillbaka. En festivalsommar står för dörren med allt från Ojeando Festival, Weekend Beach i Torre del Mar, Canela Party, Oh, See! Málaga, Marenostrum i Fuengirola till Starlite Catalana Occidente i Marbella.

Den sistnämnda lär göra rekordresultat 2022. Vilket speglar den hunger hos festivalbesökaren som finns efter pandemin.
Starlite med totalt 200 artister, 350.000 besökare varav hälften förväntas komma från 80 länder, 24 miljoner övernattningar under tre månader och en omsättning på 227 miljoner euro.
Det bidrar även till bra reklam. Starlite har knutit tv-avtal med Latinamerika och USA som Atresmedia Internacional, Claro TV, Sky, Cablevisión, Direct TV, Liberty, Tigo och Verizon bland andra som når mer än 60 länder och 96 miljoner tittare.

Förutom sol- och badturister kommer allt fler festivalbesökare till kusten. Antalet musikfestivaler på Solkusten sommaren 2022 kommer att slå rekord och bidrar till ekonomisk återhämtning och nya arbetstillfällen.
Festivalbesökare genererar fler hotellövernattningar, transporter, restaurangbesök och köpkraft. Kulturlivet med festivaler fungerar som en traktor i leverantörskedjan.

Nya evenemang

Nya evenemang som La Cala Mijas Festival med Arctic Monkeys, Liam Gallagher och The Chemical Brothers. Och i september arrangeras Andalucía Big Festival som Mad Cool ligger bakom och lär bli på förstklassig nivå med internationella artister på plats vid Sacaba Beach i Málaga.

Det som normalt Barcelona, Madrid, Lissabon och Paris arrangerar kommer i sommar till Málaga med Andalucía Big Festival dit totalt 100.000 besökare förväntas med bland annat Muse och Jamiroquai som här gör sina enda spelningar i Europa.

Det är en ny satsning som görs för att förlänga sommarsäsongen till september.
– Det är ett evenemang som skapar sysselsättning och välstånd, säger Andalusiens vice president Juan Marín.
Enligt uppskattningar av arrangörerna kommer den ekonomiska effekten att bli cirka 25 miljoner euro.
Målgruppen är inte de som vanligtvis reser till Solkusten på sommaren för att bada och sola. I stället är det festivalbesökaren som ska lockas varav 30 procent förväntas komma från mer än 40 länder.

I Torremolinos arrangeras Puro Latino med inslag av både reggae och rap och samma veckoslut är det Metal Paradise i Fuengirola. Marenostrum är tillbaka i Fuengirola i större skala jämfört med ifjol.

Ojeando är tillbaka i sommar i den lilla byn Ojén som ligger i framkanten av Sierra de las Nieves. En festival med elektronisk musik blir Ultra Costa del Sol och i Axarquía arrangeras Chanquete World de Nerja.

Här hittar du sommarens samtliga festivaler

Familjevänliga Oh, See! Málaga – 20 till 21 maj
Plats: Auditorio Municipal de Málaga (Cortijo de Torres)
Artister: Främst spanska som Lori Meyers och Kiko Veneno samt Alizz och Nil Moliner.

Fulanita Fest – Fuengirola 28 maj
Blir den första feminina LGTBI-musikfestivalen i södra Spanien med plats för 10.000 i publiken. Med spanska artister på plats som Rigoberta Bandini som revolutionerade Benidorm Fest med sin ”Ay mamá”. Málagas María Peláe med ”Tu cara me suena” presenterar ”Folcrónica”. Andra artister är Delaporte och Rocío Saiz.

Ojeando – Ojén 1-2 juli
Det är den äldsta festivalen som hade arrangerats tolv gånger innan pandemin slog till. I den lilla byn Ojén vid foten av Sierra de las Nieves, samlas indiefolket där mycket av underhållningen är gratis som på plaza del pueblo. Inträde är det till ”el patio del colegio”, skolgården, som tar 2.000. Familjevänligt med aktiviteter för barn.

Brisa Festival – Málaga 1-3 juli
Festivalen med lokala talanger som arrangerades en gång. Nu är det dags igen på tjurfäktningsarenan plaza de toros de La Malagueta i Málaga.

Weekend Beach – Torre del Mar 6 till 9 juli


Solkustens största festival som samlar uppskattningsvis 150.000 ”weekers” på Playa de Poniente under fyra dagars liveframträdanden på flera scener och bara ett stenkast från havet. En av de främsta turistattraktionerna på östra Costa del Sol. I år med Residente, Rels B, Kase O., SFDK; Izal y La Habitación Roja, Juanito Makandé, La Pegatina, El Drogas och The Hives bland många andra. Också en speciell avdelning för älskare av elektronisk musik, Sunrise. Abonnemang 73,70 euro.

Metal Paradise – Fuengirola 15-16 juli
På Marenostrum vid fästningen Castillo de Sohail byggs en utomhusscen ovanför stranden. ”The greatest metal holidays at the beach” utlovas med slogan och med 17.000 besökare. Norska Emperor gör ett besök i Spanien och det blir här. Tyska Helloween och svenska Sabaton står också på scen liksom In Flames och Steel Panther. Abonnemang 59,99 euro.

Puro Latino – Torremolinos 15-16 juli
På feriaområdet blir det ren äkta latinofestival med internationella namn som Cartel Ñengo Flow, Gente de Zona, Bad Gyal, Omar Montes, Eladio Carrión, Morad, Lunay, Trueno och mycket mer. Abonnemang från 57,20 euro. Det är samma arrangör som står bakom Weekend Beach Festival i Torre del Mar och Dreambeach Villaricos.

Pueblos Blancos Music Festival – 28-31 juli
Musikfestivalen med amerikanska rötter och allt från rock till country i de vita byarna Ronda, Montejaque, Grazalema och Villaluenga. På scen Joe King Carrasco, Lee Ann Atherton, Baylou, The Hickoids, SEFO/ José Barragán, Donovan Keith, Los Widow Makers, Gari Cain Band, Alex Ruiz y Los South Texas Love Cartel, My Yellowstone, Suso Diaz & The Appaloosas, Cives, Sharon Bourbonnais. Fritt inträde.

Boombastic – Fuengirola 14 augusti
Marenostrum blir den fjärde platsen i Spanien som arrangerar festivalen Boombastic förutom Madrid, Benidorm och Asturien. Fästningen Sohail blir spelplats under en dag i augusti.

El Ultra Beach Costa del Sol – Fuengirola 20 augusti
Elektronisk musik i samarbete med Ultra Music Festival Miami som nyligen firade comeback i Florida efter pandemin med tusentals besökare. Nu kommer den elektroniska festen till Solkusten med två scener på plats vid castillo Sohail och Marenostrum.

Canela Party – Feriaområdet Torremolinos 24 till 27 augusti
Den trettonde upplagan av Canela Party flyttar till feriaområdet i Torremolinos som får plats för 16.000 i publiken. Några av artisterna är Cartel Metz, Ty Segall med Freedom Band, Pup, Carolina Durante, Airbag, Perro, Baiuca, Mini Trees, Battles och Derby Motoreta’s Burrito Kachimba. Inträde från 79,20 euro. Den traditionella kostymtävlingen hålls på lördagen.

Cala Mijas – 1 till 3 september
En ny festival med internationell touch som arrangeras på nybyggda Recinto Sonora Mijas i La Cala de Mijas under tre dagar på fyra scener på ett 150.000 kvadratmeter stort område med plats för en publik på 40.000 personer. Totalt 20 grupper däribland Arctic Monkeys, Liam Gallagher, Kraftwerk, The Chemical Brothers, Röyksopp, Bomba Estéreo, Róisín Murphy, Chet Faker, Marc Rebillet, Blossoms, Nathy Peluso, James Blake, Love of Lesbian, Alice Phoebe Lou, León Benavente, El Columpio Asesino, Fuel Fandango, Santa Salut och Málagagruppen La Trinidad. Inträde för samtliga dagar: 130 euro. Dagspass 70 euro.

Andalucía Big Festival – vid Sacaba Beach 8 till 10 september
En internationell musikfestival med bland annat Muse och Jamiroquai som arrangeras av promotorn Mad Cool i samarbete med Junta de Andalucía. På stranden vid det gamla svenskkvarteret Sacaba Beach byggs tre scener och med en publikkapacitet på 30.000 personer.

Fler tjurfäktningar i Málaga – Esteponas arena firar 50 år med Roca Rey

Även inom tjurfäktningen händer det saker under 2022. Tidigare i våras gav provinsstyrelsen Diputación i Málaga grönt ljus till Sevilla-företagaren José María Garzón med Lances del Futuro att driva tjurfäktningsarenan plaza de toros de La Malagueta för perioden 2022 till 2025 med en förlängning på ytterligare ett år.
Lances de Futuro arrangerade ett antal tjurfäktningar i Málaga ifjol som blev mycket lyckade publikmässigt med några av de bästa matadorerna på plats.
En nyhet för i år är att det kommer att arrangeras en portugisisk corrida de rejones. Det blir även flera tjurfäktningar med hyllningar som till Pedro Gutiérrez Moya allmänt kallad ”Niño de la Capea”.
I samarbete med Picassos födelsehem (Casa Natal Picasso) arrangeras tävlingar, utställningar och konferenser med internationell publik som berättar om den världskända konstnären från Málaga och hans kärlek till tjurfäktning.
Totalt kommer sex tjurfäktningar att arrangeras i Málaga i år för att till 2024 bli åtta föreställningar.

Plaza de toros de Estepona 50 år
Med anledning av att tjurfäktningsarenan i Estepona firar 50 år blir det en tjurfäktning med några av de främsta matadorerna: Morante de la Puebla, José María Manzanares och Roca Rey den 10 juli med tjurar från Juan Pedro Domecq.
Fomentauro och företagaren José Luis Lara arrangerar tjurfäktningen i Estepona den 10 juli klockan 20 med inträde från 29 euro. Det går redan nu att köpa via webbplatsen ocio-entradas.com eller telefon 608 232 187 mellan klockan 10 till 14.
Det är arkitekten Juan Mora Urbano som står bakom plaza de toros i Estepona som invigdes 4 juni 1972. Då ägdes arenan av Rondas egen Antonio Ordóñez.

Plaza de Toros Fuengirola 60 år
Fuengirolas plaza firar i 60 år med El Cordobés, Morante de la Puebla och Cayetano den 22 juli och i samband med ferian i oktober.

Motril
Även på Plaza de Toros Pepe el Berenjeno i Motril på Costa Tropical planeras det för tjurfäktningar i sommar. I skrivande stund var datum inte klara.