Fastighetsmarknaden – Lyxbostäder eller hyresrätter?

av | mar 15, 2025 | Artiklar, Hem & bostad, Mars 2025, Upplaga

Det har blivit en rejäl obalans på fastighetsmarknaden i Málaga och på Solkusten de senaste åren. Samtidigt som vissa spenderar flera miljoner euro på lyxbostäder så finns inga bostäder för vanliga löntagare att hyra.

Vad den stora prisökningen beror på – och hur bättre balans ska åstadkommas – ska vi försöka reda ut i den här artikeln.

Många tycker att priserna på fastigheter i Málaga och på Solkusten numera blivit oskäliga och diskriminerande. För tio, tolv år sedan var det tvärtom – fullt med fynd över hela Solkusten! Det var så låga fastighetspriser att man nästan skämdes. Ändå fanns det köpare och investerare som tyckte att priset var för högt. Man kunde förlora affärer på grund av att köparen inte var villig att höja sitt bud med 5000 euro! Spanien var ju ett land i kris och då skulle det vara mer eller mindre gratis, eller? Måhända var det så att man några år tidigare hade spräckt fastighetsbubblan och rensat upp marknaden från dåliga krediter och för hög andel av främmande kapital?

Svag euro och ökande turism

Det som hände var att marknaden sanerades. Euron var dessutom svag när turismen hade börjat komma igång. Turistlicenserna infördes och turistuthyrningen blev extremt lönsam. Bankerna började så smått att låna ut pengar för bostadsköp igen, till försiktigt låga värderingar. Ekonomin började sakta rulla igång igen efter år av ekonomisk kris.

Senare kom Covid och köpare som tidigare hade spenderat en liten del av sin förmögenhet, sålde nu av stora delar i sina hemländer och flyttade till solkusten permanent. Folk ville ut ur ekorrhjulet för att leva i solen. Solkusten blev helt plötsligt en marknad för de rika.

Även spanjorer som sett sina tillgångar öka i fastigheter de senaste åren, började investera ännu mer. Alla vill, som bekant, investera när fastighetsmarknaden är säker och solid. Så länge du har eget kapital och banken är villig att hjälpa dig lite grann så kan du investera och se hur dina tillgångar ökar i värde på en sund marknad.

Att reglera turistlicenserna tjänar Solkusten på i längden

Om du behöver någonstans att bo och inte har möjlighet att köpa en bostad, behöver du hyra något. Det blir till slut det enda alternativet för att få tak över huvudet. Fastighetspriserna går hand i hand med priserna för uthyrning. Detta leder till att hyrorna sticker iväg rejält, tillsammans med fastighetspriserna. En annan anledning till att hyrorna höjs är när utbudet på hyresbostäder minskar. Folk väljer då att börja hyra ut sina bostäder. Risken för att få sin lägenhet ockuperad av hyresgäster som inte betalar, gör att många fastighetsägare slutar med långtidsuthyrning och istället hyr ut kortare perioder.

Demonstrationer, bland annat, har lett till att man nu reglerat och förbjudit nya turistlicenser i vissa områden. Frågan är om utbudet av lägenheter för långtidsuthyrning har ökat och kommer att göra det trots förbud av turistuthyrning?

Allt större efterfrågan på bostäder i framtiden

Fastighetsmarknaden på Solkusten är på väg mot en permanent marknad. Vi kommer således ha en bostadsmarknad där folk kommer att bo och leva på Solkusten permanent i framtiden. Behovet av en bostad är och kommer att vara enormt. Något som turistbostäder bromsar. De skulle ha reglerat och begränsat turistlicenserna för länge sedan. Att dela ut dessa licenser under åtta års tid (2016-2024) mer eller mindre obegränsat, får såklart följder. Man ska kunna leva och bo på Solkusten, jobba med vad som helst, som i vilket land som helst, vid sidan av turismen.

Är det privata fastighetsägares ansvar att lösa bostadskrisen?

Enligt artikel 47 i den spanska konstitutionen har man rätt till en värdig bostad. Något som ska tillhandahållas av de offentliga myndigheterna. Spanska myndigheter vill göra allt för att reglera uthyrningen för att trygga upp för hyresgästen. Risken för fastighetsägaren ökar dock rejält. För att hyresmarknaden skall funka i längden behöver man ge både hyresgästen och fastighetsägaren ekonomisk och juridisk säkerhet. Som det ser ut idag vill spanska staten egentligen att ägaren ska behålla äganderätten och att de, genom hyresreglering och ett hyresavtal på obestämd tid, ska få nyttjanderätten. Men är det verkligen fastighetsägarens ansvar att lösa bostadskrisen? Eller borde spanska myndigheter ha förberett och byggt reglerade hyresrätter (VPO) för länge sedan? Man har numera infört skattereduktioner för unga som köper fastighet, men detta borde ha gjorts för längesedan.

Slutsats

För att förhindra denna bostadskris skulle den spanska staten, parallellt med att fastighetsmarknaden sanerades och man införde turistlicenser, se till att hyresrätter byggdes. Samtidigt skulle staten ha pressat bankerna att vara mera flexibla vad gäller utlåning till folk som bor och jobbar permanent i Málagaregionen. Bankerna drivs av vinst, men nog är det orättvist att en person som tjänar några hundra euro mer i månaden än en annan person, ska få chansen att skaffa sig ett riktigt hem! Till och med kunna göra en bostadskarriär…

Om bankerna är så restriktiva gällande lån, samtidigt som det inte byggs nya hyresrätter, så måste det ju finnas något typ av skyddsnät för dem som inte har möjlighet att förvärva sitt eget boende!

Fastighetsmarknaden består av flera mikromarknader som fungerar sida vid sida med sitt eget ekosystem. Allting handlar om balans i en väl fungerande marknad.

En idé är att staten betalar fastighetsägaren i förskott för att sedan hyra ut till en person i tredje hand. Hyresgästen betalar direkt till staten istället och fastighetsägaren kan använda pengarna. Men man vill nu alltså att privata bostadsägare ska lösa bostadskrisen.

Myndigheterna hade nog inte förutspått att Málaga och Solkusten skulle bli så populärt för permanent boende. Man hade inte sett att bostadskrisen skulle bli så omfattande. Men hade staten verkligen råd att ge skattereduktioner och bygga VPO tidigare?

Vi ska inte skylla bostadskrisen på utlänningar och turismen. Spanska staten har gjort en naiv felbedömning. Makthavarna var så giriga med att få in skattepengar och rulla igång ekonomin till varje pris, så det är sannerligen deras uppgift att lösa bostadskrisen.

Kontakta oss på Franzén & Associates för fastighetsrådgivning i Málaga Stad med omnejd. Investera tillsammans med oss! 18 år i Málaga City och flera års erfarenheter av fastighetsmarknaden i Spanien och Sydamerika. Besök gärna vårt kontor i Centro Historico på Calle Olozaga 8, vån 1 (Málaga).

Your Agent with Master Degree in Real Estate, Nordic Elegance in Málaga, GIPE nr 3.743 www.franzenassociates.com @franzenassociates

Redaktionen SvM

Redaktionen SvM

Redaktionen

TIPSA REPORTERN
Ola Josefsson