På dagen elva månader efter det första Teamsmötet i arbetsgruppen för Donationsprojekt Ukraina träffas vi, två av världens alla Sweor, i Stockholm. Vi ska vara med om överlämnandet av den största donationen i SWEAs historia. Vi är nästan euforiska, två engagerade kvinnor boende i olika länder som lärt känna varandra som aktiva i SWEA och i Donationsprojekt Ukraina. Det är inte givet att man är så här glad när man avslutar en fantastisk resa. Men det är vi!
Vad tror du gjorde projektarbetet så lyckat?
Kari:
– Jag tror att det handlade om en tydlighet i kommunikationen i gruppen. Vi blev målmedvetna i söket efter ett donationsmål som överensstämmer med SWEAs syfte.
– Vi skulle finna projekt där insatsen per investerad krona skulle vara trygg, tydlig och tillfredsställande. Och vi ifrågasatte också hur de olika förslagen skulle appellera till Sweorna, även om vi inte kunde säkerställa just detta i förväg. Vi delade på uppgifterna i gruppen och när vi väl hade landat på Beredskapslyftet och fått styrelsens godkännande, fanns ingen tid att förlora. Sweorna skulle informeras och motiveras för att på bara tre höstmånader hinna åstadkomma det allra viktigaste – att samla in pengar till Donationsprojekt Ukraina. – Gensvaret på insamlingskampanjen var fantastiskt. Alla avdelningar deltog.
Vad tror du gjorde insamlingen så framgångsrik?
Monica:
– Redan vid mitt första möte med Beredskapslyftet kände jag att detta är som hand i handske med SWEAs syfte och stadgar. Utbilda ukrainska flyktingkvinnor i Sverige i det svenska språket och den svenska kulturen för att på så vis möjliggöra att få ett arbete i Sverige. Beredskapslyftet hjälper inte bara till med utbildningen, de har även ett fantastiskt företagsnätverk via Fredrik Hillelson (grundare av Beredskapslyftet), VD på Novare.
– Alla ingredienser för ett bra resultat fanns inom denna non-profit organisation. När jag sedan kunde se hur målmedvetet och professionellt Beredskapslyftet arbetade och att de redan efter kort tid hade fått ett hundratal ukrainska kvinnor i arbete så blev det en bekräftelse på att vi verkligen valt rätt samarbetspartner. Det gjorde att vi som kommunicerade ut budskapet om Beredskapslyftet kände en så stor trygghet med vårt val att vi med stor emfas kunde berätta om projektet, vilket i sin tur bidrog till att Sweor runt om i världen tog budskapet till sina hjärtan. Under den tid vi har arbetat med Beredskapslyftet har vårt förtroende för dem ytterligare ökat. Varje satsad krona används på ett optimalt sätt, vilket gjort att vi kunnat kommunicera budskapet på ett trovärdigt sätt, vilket i sin tur bidragit till att göra insamlingen så lyckosam. Jag har fått feedback från många positiva Sweor, bland annat på Sverigemiddagen i Malmö, om att detta är det bästa projekt som SWEA har gjort. Det känns fantastiskt!
Vad har hänt sen årsskiftet och hur ser planen ut nu när donationen överlämnats?
– Först skulle det juridiska på plats, men parallellt och framåt möttes Beredskapslyftet och arbetsgruppen regelbundet för att staka ut kursen för «SWEA- programmet» som donationen möjliggör.
– Redan i ett tidigt skede beslutade vi tillsammans med Beredskapslyftet att i första hand fokusera på personer inom vårdyrken. Beredskapslyftet samarbetar därför med Sophiahemmet i Stockholm. Den högintensiva språkutbildningen erbjuds nu först läkare och sjuksköterskor. Grupperna kompletteras sedan efterhand med ytterligare aktuella kandidater inom vårdyrket som redan finns i Beredskapslyftets sfär. Övriga företag som arbetar i detta projekt är Academicum, som står för själva språkutbildningen och Ambea som är Nordens största vårdbolag och som redan flaggat för att flera av de som genomgått utbildningen kommer att kunna få arbete via dem. Utöver detta planerar vi även att bilda språkcafeér och mentorskap, främst med hjälp av SWEAs Stockholmsavdelning. Beredskapslyftet planerar för programstart i slutet av mars, så det närmar sig med stormsteg. Det känns både tryggt och mycket spännande.