Här monteras en tolv meter hög flygsimulator, en Airbus A-320, som kostar 1,5 miljoner euro. Exklusiva flygskolor där piloter, kabinpersonal och flygtekniker undervisas under samma tak är vanligt i USA. Nu har Europa fått en modern skola på rekordtid vid det lilla flygfältet i Vélez Málaga på spanska Solkusten.

Ett skolflyg på väg in. I bakgrunden syns byn Comares

Det beskrivs som en av Europas modernaste pilotskolor. På lite mer än ett år har den byggts i Vélez Málaga på östra Costa del Sol. Vid Axarquía Aviation Park ska framtidens piloter, kabinpersonal och underhållstekniker utbildas.

Förutom en huvudbyggnad på två våningar med flygsimulatorer och lektionssalar blir det sex hangarer och studenthem på en 32.000 kvadratmeter stor yta.

Europa och Spanien har många pilotskolor. Sedan 2001 finns Aerodynamics i Málaga där piloter utbildas. Nu ska deras verksamhet flytta till den nybyggda anläggningen vid flygfältet Aeródromo de La Axarquía – Leoni Benabu (LEAX) som är det officiella namnet.

Unikt som campus

Axarquía Aviation Park blir något unikt som campus där alla utbildningsmöjligheter inom luftfart samlas under ett tak. Totalytan är på 62.000 kvadratmeter. På mindre än ett år har huvudbyggnaden på tre våningar och totalt 2.850 kvadratmeter uppförts.
När Svenska Magasinet besöker platsen i början på juni 2022 är det febril verksamhet. Snart väntar invigning.

Flygfältet Aeródromo de La Axarquía – Leoni Benabu (LEAX) kommer att inhysa en av Europas modernaste flygutbildningar

Här ska en tolv meter hög flygsimulator monteras förutom flera andra simulatorer, lektionssalar, gemensamma utrymmen, kontor och en imponerande restaurang med utsikt över flygfältet. Vid sidan om rullbanan byggs en uppställningsplats för flyg.

Vid sidan om huvudanläggningen ska det senare byggas ytterligare bostäder till elever som utbildas till pilot, underhållstekniker och kabinpersonal. Allt är samlat på ett och samma område. Eleverna blir inte sysslolösa på fritiden då de kan ägna sig åt idrott. Även pool, tvättstuga, restaurang och ytterligare hangarer byggs.

Huvudbyggnaden får flera lektionssalar och utrustning med de mest avancerade simulatorerna för både kabinpersonal, piloter för flygplan, helikoptrar eller drönare. Flygtekniker specialiserade inom sina olika områden utbildas här. Och utanför dörren bara ett hundratal meter bort, ligger start– och landningsbanan.

Förutom en investering på flera hundratals tusen euro till huvudbyggnaden och nödvändig infrastruktur så tillkommer åtskilliga miljoner. Det gäller de modernaste och senaste flygsimulatorerna och övrig utrustning.

Enbart en av simulatorerna, en Airbus A-320, FTD1, kostar 1,5 miljoner euro. Den är byggd av den kände tillverkaren i Spanien med inriktning på flygsimulatorer, SIMLOC, och kommer att levereras och monteras upp i slutet på året.

Aerodynamics Academy

Huvudbyggnaden är på två våningar med flygsimulatorer och lektionssalar

Verkställande direktör för Aerodynamics Academy och ansvarig vid Axarquía Aviation Park är Juan Manuel Martín med nära 30 års erfarenhet från flygbranschen i hela världen. De senaste 22 åren har han varit verksam med att utbilda piloter.
”Det finns inget liknande i Europa där utbildningen för piloter, kabinpersonal, flygsteward och flygtekniker får teoretisk och praktisk utbildning under ett och samma tak utan att behöva resa. Konceptet har funnits tidigare i USA där jag har gjort en del av min utbildning. Min dröm har alltid varit att ta konceptet till Spanien. Nu efter 22 år har drömmen blivit verklighet” säger Juan Manuel Martín.

Vélez-Málaga kommun har stött projektet liksom sportflygklubben Real Aeroclub de Málaga som använder flygfältet.
”Stödet har varit en nyckelfaktor i detta spännande projekt som får en direkt inverkan på ekonomi och arbetstillfällen i Axarquía och Málaga”.

Målet med Axarquía Aviation Park ska vara att den blir tillgänglig för alla flygskolor och även för flygbolag, speciellt för de i norra Europa. Möjligheterna är många i denna del av Europa och trots närheten till internationella flygplatser som Málaga, Almería, Granada, Sevilla och Jerez finns det utrymme i luftrummet för skolflyg.

400 elever

Axarquía Aviation Park har kommit till på rekordtid. På bara ett år har marken projekterats och huvudbyggnaden med tre våningar var i stort sett klar i början på juni. Framför byggnaden finns en uppställningsplats för flyg. Det som återstår är bostadsdelen och motionsområdet plus ytterligare sex hangarer.

Det finns redan nu ett dussintal hangarer på över 1.200 kvadratmeter söder om flygfältet. Totalt 15 skolflyg finns på plats och ett engagerande och professionellt team på över 50 personer bestående av instruktörer och underhållspersonal.

Omkring 400 elever varav 200 som utbildas till piloter förväntas vara på plats under första året. Det rör sig i första hand om internationella elever där utbildningen varar i två år. Priset per elev landar på mellan 75.000 till 100.000 euro.

Det är utbildning både för privata piloter och piloter vid kommersiella flygbolag med populära Airbus och Boeing i flygplansflottan.

I en intervju för Diario SUR tidigare berättade vd:n för Aerodynamics Academy, Juan Manuel Martín, att de utbildat 2.500 besättningsmedlemmar för Norwegian Airline vid skolorna i Málaga och Madrid.

Tio månaders flytt

Under de närmaste tio månaderna flyttar alltså företaget 2Fly Aerodynamics sin verksamhet från Málaga till den nya anläggningen Axarquia Aviation Park.

2Fly Aerodynamics som också är känt under namnet Aerodynamics Málaga grundades 2001 och har sedan dess utbildat piloter, kabinpersonal, drönare-piloter och underhållstekniker. Företaget har sin egen anläggning för underhåll av flygplan.

”De flesta av eleverna kommer från utlandet och kräver ett visst utrymme något som Aviation Park kan erbjuda. Det är en oslagbar plats med tanke på närheten till flygfältet, infrastruktur, kommunikation och klimat. Skolan skapar en dynamisk impuls till kommunen och regionen”.

Vid anläggningen i Vélez Málaga på östra Solkusten kommer flera olika flygsimulatorer monteras upp som en Airbus A-320 FTD 1 och två av modellen FNPT 2 MCC. Dessutom en flygsimulator som kabin med nödramper i händelse av akut nödsituation. Och dessutom en uppsättning av sex kabindörrar för olika typer av flygplan som Boeing 737, Boeing 737 NG, Airbus 320, Airbus 330, Airbus 321 Neo och Boeing 787 Dream Liner.

Här lämnas inget åt slumpen.