Erasmus i Málaga

av | nov 2, 2006 | Artiklar, November 2006, Reportage

Dålig status och oorganiserat. Málagas Universitet skulle inte vara det bästa alternativet fick jag höra. Väl på plats blev jag väldigt överraskad, det här var mycket bättre än vad jag hade trott
Av Linda Flood

Erasmus är det största av EU:s program inom högre utbildning och det vänder sig till universitet och högskolor. Målen med utbytesprogrammet är att höja kvaliteten och stärka den europeiska dimensionen inom den högre utbildningen.

Främja rörligheten
Programmet verkar för att främja rörligheten över gränserna för studenter och lärare samt att förbättra ett europeiskt utbildningssamarbete. Att åka som utbytesstudent via Erasmusavtalet har blivit allt populärare bland europeiska universitetsstudenter.
I Sverige har varje universitet utbytesavtal med olika utländska universitet. Antal utresande svenska universitetsstudenter var under läsåret 2004/2005, 2699 stycken.

Gratis språkkurs
Redan i början av terminen fick Málagas Universitet pluspoäng av mig genom att erbjuda alla utbytesstudenter en treveckors språkkurs gratis. Att kunna spanska på högre nivå är nästan ett måste om man ska klara av att studera på språket. Efter tre veckors spanska pluggande i februari var det dags för mig att inta skolbänken på universitetet.
Málagas Universitet byggdes upp i slutet av 60-talet, då stadens befolkning började öka i antal. Universitetet har två campus, det ena, El Ejido, ligger mitt i centrum och där ligger bland annat ekonomifakulteten.
Teatinos heter det andra campuset och det ligger en bit utanför stan. Jag valde kurser från fakulteten ”Ciencias de Comunicación” på Teatinos, där bland annat journalistprogrammet ingår.

Kurspoäng
I början var det ett evigt pusslande med att få ihop tillräckligt med kurspoäng och lyckas få ihop ett schema så att kurserna som jag helst ville studera fick plats, men efter några hektiska dagar lyckades jag.
Här i Spanien läser studenterna alla ämnen parallellt och i slutet av varje termin ligger tentaperioden. Normalt sett är det februari och juni som räknas dit.
I början kan det kännas lite som gymnasiet när man läser allt parallellt och i de flesta fall har fler föreläsningar per dag än i Sverige. Dessutom är de flesta studenter yngre eftersom spanjorer till skillnad från svenskar börjar plugga direkt efter gymnasiet.

Kiruna ishotell?
Resor och sabbatsår är inget som märks av här. Så jag med mina 24 år fick inte ens rabatt på busskort, eftersom en föråldrad student som jag redan borde vara klar med min utbildning enligt Málagas Stadsdelsnämnd.
Svenskar finns det gott om på Costa del Sol, men på Málagas Universitet växer de inte på träd. Det hörs desto mer från tyskar, fransmän och holländare.
När vi började i februari var det väldigt kallt inne i föreläsningssalarna. De kala stenväggarna gav känslan av att vara inne på Kirunas ishotell. Jackan kunde jag omöjligt ta av mig. Men efter några frusna dagar blev det bättre och när värmen blev olidlig i slutet av terminen var jag glad över svalkan som väggarna gav.

Högt tempo
Så var det då det där med dålig status och oorganiserad organisation. Jag blev väl mött av personalen som har hand om utbytesstudenterna och lärarna visade sig vara kanon.
De flesta ämnen har egna hemsidor där material, information och alla nödvändigheter läggs upp. I vissa fall är det väldigt högt tempo på föreläsningarna och det görs ingen skillnad mellan spanjorer och utbytesstudenter. Men precis som i Sverige så beror det alltid på vem som är lärare och vilket ämne det gäller.

Vin till maten
Varje fakultet har sin egen restaurang där det går att dricka gott kaffe, för det finns väl inget bättre än en spansk ”café con leche”? Till lunch serveras varje dag en meny med förrätt, huvudrätt och efterrätt för 4,20 euro. Och vill du dricka vin eller öl går det bra, eller varför inte en whisky efter maten?
Restaurangerna på universitetet är som vilka restauranger som helst, vilket kanske chockar en utbytesstudent till en början. De flesta utbytesstudenter är i Málaga under hela läsåret, och de bor i lägenheter som de delar med andra.

Dyrare
Många lockas till Málaga av solen och för att de tror att det är ett billigt alternativ. Fast sedan kommer förvåningen över de dyra hyrorna och matpriserna som stigit den senaste tiden.
Men ölen är fortfarande billig för fattiga studenter och när det är fest, ja då fylls studentlägenheterna med många nationaliteter, alla med samma mål – att ha kul, byta erfarenheter, bli bättre på spanska och komma hem med massor av minnen.

TIPSA REPORTERN
Ola Josefsson