Vi har hittat en liten bit av Thailand i Marbella, tror vi. Det är inte alltid lätt få maten att smaka riktigt Thai när ingredienserna i Spanien är annorlunda, förklarar ägaren Fandi, som odlar sitt eget lemongrass och chillis bl a. Han försöker alltid i den mån det går, att använda ekologiska färska ingredienser, precis som man gör i Thailand. Fandi har bott i Spanien sedan 2002 och arbetat på olika orientaliska restauranger i Marbella innan han öppnade Ban Thai för drygt 2 år sedan, detta blir deras 3.dje sommar.

Krispig fisk- och skaldjurssallad var först ut, den är mycket populär i Thailand, berättar Fandi. Fantastiskt fluffig fritering, var är hemligheten? En mer hälsosam förrätt är naturella vårrullar med kyckling och räkor.

Det efterfrågas mer och mer hälsosam mat och man arbetar just nu på att ta fram en specialmeny för detta. Den mest populära förrätten är ändå ”crab walk”, friterad ost, krabba och wan ton, det låter verkligen spännande. Ban Thai har ett bra urval huvudrätter av currys, stir fries, fisk, nudlar m.m. som gäster ofta delar på för att smaka på allt. Fandi jobbar hårt för att behålla en verklig thailändsk identitet och serverar inte bröd till spanjorerna eller pommes frites till britterna.

Vi tycker att han lyckats bra och för en som aldrig varit i Thailand men som provat s k Thai-mat här på Costa del Sol, vill jag påstå att Ban Thai är den restaurang som är närmast originalet och är verkligen värt ett besök. Öppet hela dagen från lunch och alla dagar i veckan.

Titta in på hemsidan www.banthai.es där ni hittar menyn och kan se exakt var restaurangen ligger, på Calle Gregorio Marañon nära strandpromenaden.