”Gary Player hade verkligen förmågan att designa banan utgående från platsens naturliga förutsättningar”, säger David Ramos Butterworth, klubbdirektör för El Paraiso Golf Club i Estepona på spanska Solkusten. ”1973 skapade han en klassiskt naturskön golfbana mellan bergen och Medelhavet”. Av Ove Ståhl
Banans parkkaraktär och öppenhet är slående. Vattenhinder och bunkrar känns naturliga, inte konstruerade, precis som det ska vara på en klassiskt designad bana.
Hålen är varierande, inget är det andra likt. Höjdskillnaderna är stora men inte oöverstigliga. Från flera utslag har man fantastiska vyer över banan och omgivningarna. Banan är utmanande men inte för svår.
Den som slår långt premieras men det finns inga breda raviner eller alltför stora vatten som måste passeras från utslaget. Man har få ”blinda” slag. Ruffen är välklippt och i de flesta fall blir man inte alltför straffad för en snedträff. Greenerna är mycket välskötta och har intressanta onduleringar och lutningar.

Det gäller att läsa in dem ordentligt innan man puttar. Inledningshålet är relativt enkelt men adrenalinet kan spela spratt. Det finns en förrädisk bäck till höger. Tredje hålet har en högt belägen tee där man har banan nedanför sina fötter, det är ett fantastiskt golfhål. En bra drive ger möjlighet att nå green på andra slaget men inspelet måste vara precist.
Efter detta kommer El Paraisos egna Amen Corner, hål fem till åtta. Det börjar med ett långt par tre med en green som är omgiven av två bunkrar. Hål sex, kanske banans bästa hål, fordrar att man spelar klokt. Vattnet som man ser från tee ligger tillräckligt långt bort, bara den riktigt långtslående når dit. Det är bättre att gå rakt mot vattnet än att försöka snedda till vänster. Det ger ett lättare andraslag för att undvika vattnet till höger. Fairway sluttar lite åt höger så håll vänsterkant på andraslaget för att var på säkra sidan. Greenen är stor men i platåer, håll koll på pinnplaceringen.
Efter detta kommer ett charmigt par tre hål med en sluttande green. På åttan, håll vänster, fairway sluttar åt höger så det finns en risk att bollen rullar ner i vattnet trots ett bra utslag. Nian är ett långt par fyra där man måste se upp med bäcken precis före green. Det är kanske bäst att lägga sig kort om bäcken på andra slaget för att inte riskera något och samtidigt få ett lättare inspel.

Från 11’ans tee har man en fantastisk vy över La Concha, berget som är Marbellas landmärke. Ta en minut och njut! På 12’an måste man se upp för den lilla dammen till höger om green, lätt att bollen rullar av och ner i den. Hål 13, är banans svåraste hål enligt scorekortet vilket man nog får hålla med om. Ett långt par fyra där man ska över en damm på utslaget. Inte så långt att gå över, men en vilja att slå riktigt långt behövs om man vill nå green på andraslaget. Till slut kommer två bra avlutningshål. Ett långt par tre, 190 meter från gul tee, och ett trickigt par fyra där man måste slå en bra drive över vatten för att nå fairway. Här kan man också se de sällsynta svarta svanar som häckar på banan. Till slut, se upp för bäcken i svackan innan green som försmädligt kan fånga upp andra slaget.
El Paraiso har en stark ekonomisk ställning vilket innebär att de investerar i banan. De genomför ett renoveringsprojekt som börjat med att man de senaste tre åren har förbättrat dräneringen. Tee 14 ska byggas om och första delen av hål 15 ska förbättras.

I år är det 40 år sedan El Paraiso invigdes. Det gör den till en av de äldsta banorna på Costa del Sol. Det är också den första banan i Europa som Gary Player designade. Som spelare vann han 166 PGA tävlingar däribland nio majors. Jubiléet kommer naturligtvis att firas. Man har olika tävlingar varje vecka som är öppna även för icke medlemmar och sista veckan i september kommer man ha en vecka av medlemstävlingar som avslutas med en galamiddag.

Puttning, närspel och bunkerslag kan tränas på området precis bakom klubbhuset. Driving range finns några minuters promenad från klubbhuset. Om du vill svinga lite innan rundan, tänk på att ta till lite extra tidsmarginal. Man behöver inte ha buggy, det går alldeles utmärkt att promenera de 18 hålen.

El Paraiso är en medlemsklubb, en av två som finns på kusten. Nationaliteterna är blandade men många medlemmar är skandinaver. Man har satsat mycket på flexibelt medlemskap för att attrahera olika typer av behov. Hos Skandinaver har ett sex månaders medlemskap blivit populärt, passar utmärkt för den som är här under vinterhalvåret. Många som prövar på ett korttidsmedlemskap blir kvar i klubben, ett bevis på att man trivs och att man uppskattar de aktiviteter som finns för medlemmar, exempelvis de många tävlingar som erbjuds. Varje helg arrangeras partävling från vit tee på lördagar och Texas Scramble på söndagar, allt för att passa alla.

Klubben har sedan elva år en svensk pro, Daniel Westermark, som i princip växt upp på golfbanan. Det var här han lärde sig spela golf när han var elva år gammal. Så småningom hamnade han på Challenge och på Europa tourerna i 16 år innan han blev Pro på El Paraiso. I år ska han tillbaka till tävlandet i och med att han kvalificerat sig för att spela på Senior Touren. ”Det blir väl en fem-sex tävlingar men skulle jag vinna någon så vet man aldrig var det slutar” säger Daniel. Lycka till!

El Paraiso har stått värd för flera internationella tävlingar och man har haft många toppspelare som deltagare. Seve Ballesteros var här som ung, endast 16 år gammal. Läs gärna en artikel på klubbens hemsida om hans debut på El Paraiso 1973. Mycket läsvärd!

Faktaruta:
Längd: Gul 5 912 meter, röd 4 998 meter.
Green fee: 55-89 EUR beroende på säsong. Det finns också paketpriser.
Läsare av Spanien Magasinet erbjuds 15 % rabatt vid bokning via internet. Ange ”scandinavia” som promotion code vid bokningen.
Öppnades: 1973. Design: Gary Player.
Hur hittar dit: Ta A7 kustvägen, ta av vid km 167 (vid Crown Plaza Hotel) mellan Marbella och Estepona. Följ skyltarna.
Tel: 952 88 38 35
www.elparaisogolfclub.com