Även om Storbritannien inte längre är med i EU så satsar spanska företag mycket pengar på öarna.
Däremot har många flyttat sin produktion till andra länder.
Trots att Storbritannien lämnade EU 2016 har det inte påverkat investeringarna som spanska företag gör i landet. Storbritannien är istället det land där spanska företag lägger mest pengar i direkta investeringar, enligt handelskammaren i Londons senaste barometer. 2022 mottog britterna 14,5 procent av Spaniens utländska investeringar, motsvarande 79,468 miljoner euro. Under detta års första sex månader växte pengaflödet något efter att ha dippat under 2023.
Stora företag inom telekommunikation, finanstjänster, keramik och lufttrafik utgör 70 procent av investeringarna. Spanska företag har tillsammans omkring 133 000 anställda i Storbritannien.
Även om det fortfarande investeras mycket spanska pengar i Storbritannien har mer än 50 procent av spanska företag som hade sin produktion där flyttat den till andra länder.
Britternas uttåg ur EU har inneburit mer byråkrati och krångel när det gäller export och import. Antalet transportsektorer har minskat med knappt en tredjedel under de senaste åren jämfört med år 2000 till 2012.
Enligt barometern har spanska företag ändrat sina känslor gällande Storbritannien under det senaste året. Mycket på grund av höstens regeringsskifte. Man tror nu mer på möjligheterna att utveckla digitaliseringen vilket har lett till de ökande investeringarna.
Två problem
De spanska företagen som deltog i undersökningen pekar på två problem i och med att britterna har lämnat EU. Delvis har relationen mellan Storbritannien och unionen varit ansträngd, något man hoppas den nya Labour-regeringen ska kunna vända. Det har också blivit svårare att rekrytera personal och få arbetstillstånd för spanjorer i Storbritannien.
Den 17 december ska en delegation från den brittiska regeringen ha ett möte med europeiska kommissionen för att diskutera premiärminister Kier Starmers tankar för en grundläggande reformering av relationen till EU.
De spanska företagen kanske är lite väl optimistiska. Experterna tror inte på några stora förändringar inom närtid. Ingenting tyder på att handelsavtalet som skrevs för fyra år sedan kommer att ändras och, enligt Financial Times, kommer regeringen i London inte att öppna för att på nytt närma sig något som liknar fri rörlighet.