Enligt en ny rapport från den europeiska kommissionen kommer Spanien vara tvunget att justera kostnaderna för pensionerna med 11,7 miljarder euro om året. 

Europeiska kommissionens rapport över åldrandets effekter – känd som “Ageing Report” – är ingen munter läsning för Spanien. Enligt dokumenten som släpptes i fredags kommer landet att behöva genomföra en justering på 0,8 procent av sin årliga BNP i pensioner mellan 2026 och 2030, vilket motsvarar 11,7 miljarder euro per år. Denna anpassning kan komma att påbörjas redan 2025 när en utvärdering av det nya pensionssystemet är överenskommen med EU. 

Den förra regeringen i Madrid kom överens med EU-styret i Bryssel om att utvärdera pensionssystemet var tredje år med start 2025 för att se över dess hållbarhet. Om det skulle visa sig att pensionssystemets utgifter överstiger 13,3 procent av BNP behöver nedskärningar göras. 

I den senaste EU rapporten uppskattas att utgifterna för pensionerna i Spanien – som idag ligger på 13,1 procent av BNP – kommer att skjuta i höjden och nå 15,1 procent till 2050. Med hjälp av uppgifter från det spanska skatteverket har man beräknat den nödvändiga justeringen till 0,8 procent de kommande åren. 

Tidigare varningar

Annons

Redan i oktober förra året varnade skatteverket för att reformerna i pensionssystemet skulle innebära att utgifterna skulle överstiga den etablerade röda linjen. 

Även den spanska centralbanken har kritiserat reformerna som utarbetades av den tidigare ministern för integration, social trygghet och migration, José Luis Escrivá. De menade att dennes modifieringar skulle innebära att man inte kan garantera hållbarheten när det gäller social trygghet på lång sikt. 

Enligt EU är Spanien det land i unionen där pensionsutgifterna ökat mest sedan den senaste rapporten som publicerades 2021. Kommissionen menar att de åtgärder som antagits i Spanien mellan 2021 och 2023 ”har orsakat en ökning med 3,3 procent av BNP i uppskattningen av pensionsutgifterna 2050”. De säger dessutom att ökningen sedan kommer att fortsätta för att nå 5 procentenheter 2070. 

Den ökade kostnaden för pensionerna beror till stor del på det “snabba åldrandet” av befolkningen som kommer efter att flera ur den så kallade “babyboom”-generationen når pensionsålder. Detta kommer delvis att kompenseras för av ökande löner och socialförsäkringskassan uppskattas dra in 1,7 procentenheter mer fram till 2050.