Efter att EU-ländernas finansministrar godkänt nya budgetregler för EU väntar ”skuldsanering” för Spanien på 6,6 miljarder euro om året.

De nya budgetreglerna sätter bland annat press på Spaniens skuldsättning.

När Spaniens regeringschef Pedro Sánchez uttalar sig låter det ofta ”todo vaya bien”, allt går bra. Landets vänsterpopulistiska regering har gått ut med förslag om en förkortad arbetsvecka samtidigt som det redan tagits beslut om höjd minimilön liksom den allmänna pensionen.

Todo vaya bien, säger Spaniens regeringschef Pedro Sánchez.

Under regeringsförhandlingarna har katalanska separatister krävt att få behålla sina skattepengar utan att betala till Spanien. Något som det kommer att förhandlas om.

Annons

Det är spenderbyxor på som gäller i Spanien, men det kostar stora summor pengar. Och Spaniens statsskuld stiger till nya rekordbelopp.

Ett lands statsskuld kan mätas på två sätt. Antingen i euro det vill säga i absoluta tal eller vad statsskulden är i förhållande till BNP.Även om Spaniens skuld i relation till BNP sjunkit till under 110 procent, tack vare ekonomisk tillväxt och inflation som får skatteintäkterna att öka, så har skulden i absoluta värden satt nytt rekord på 1.577 miljarder euro efter att ha ökat med 0,5 procent under kvartalet juli till september.

De nya budgetreglerna i EU innebär att länder som Spanien med en skuld i relation till BNP på över 90 procent måste minska den med 1 procent av BNP under en justeringsperiod.

För länder med en skuldsättning på 60–90 procent krävs 0,5 procent i minskad skuld, vilket i Spaniens fall kommer att vara cirka 6,6 miljarder euro.

Vidare ska medlemsländerna skapa en buffert genom att ligga 1,5 procent av BNP under budgetunderskottsgränsen på 3 procent. Regeringar tillåts avvika från utgiftsplanen (”net expenditure path”) med 0,3 procent årligen eller 0,6 procent kumulativt under översynsperioden.

De länder som bryter mot underskottsreglerna måste förbättra statsfinanserna med 0,5 procent av BNP årligen.

Reglerna om ett 3-procentigt underskott och en skuldsättning på 60 procent kvarstår.

Länderna kommer även att kunna förlänga justeringsperioden från fyra till sju år.

Dessa regler upphävdes i den så kallade stabilitets- och tillväxtpakten i början av pandemin för att ge EU-länderna utrymme att bekämpa de ekonomiska konsekvenserna av covid-19.