I september 2008 hade Málagaprovinsen 1.407 bankkontor. Sedan dess har 60 procent stängt igen och den 31 mars 2023 fanns det 563 bankkontor i provinsen.

Nedläggningen fortsätter i Andalusien men i Málagaprovinsen bromsar den in.

Den grundläggande orsaken till nedläggningen 2008 var konkursen för den amerikanska banken Lehman Brothers. I september är det 15 år sedan bankvärlden darrade.

Senaste året har drygt trettio bankkontor slagit igen i Málagaprovinsen. Det kan jämföras med 2021 då antalet stängda bankkontor var hundra.

Annons

Sedan 2008 har 60 procent av bankkontoren slagit igen i provinsen vilket är något lägre med det nationella genomsnittet på 62 procent. 2008 hade Spanien 46.118 bankkontor, en siffra som numera ligger på 17.652.

Det visar siffror från Spaniens riksbank, Banco de España, som Diario SUR tagit fram.

Det finns provinser i Spanien där antalet bankkontor ökat senaste tiden. Det gäller Albacete, Cáceres, Cantabria, Girona, León, Teruel och Valladolid.

Joaquín Maudos, professor och forskare vid Valencia universitet säger:

– Spanien fortsätter att vara ett av de banktätaste (och med uttagsautomater) i hela EU. Av den anledningen tror jag att det finns ett manöverutrymme för nya nedstängningar.

Santiago Carbó, ekonomisk analytiker vid Valencias universitet tillägger att om kontor öppnas eller stängs beror det numera på andra orsaker som inte har att göra med finanskrisen som bröt ut för femton år sedan.

Till följd av pandemin har det blivit en större efterfrågan på digital bankverksamhet vilket har fått färre att gå till bankkontoret.