Så här långt är 2024 ett nytt rekordår när det gäller försäljning av varor utomlands. 

Både för Málagaprovinsen och hela Andalusien. 

På nationell nivå tappar däremot Spanien jämfört med 2023.

Málagas siffror när det gäller handel med utlandet fortsätter att förbättras efter att ha satt nytt rekord 2023. Under årets första två månader sålde provinsen varor till utlandet för 531,6 miljoner euro, vilket motsvarar en ökning med 0,3 procent jämfört med ifjol. Det innebär att Málaga går emot strömmen då Spanien på nationell nivå sett en minskning med 2,8 procent. 

Annons

Málagaprovinsen släpar trots detta efter andra delar av Andalusien. Och det ganska rejält. Regionen ökade totalt sitt exportvärde med 9,3 procent och det beräknas överstiga 7 miljarder euro. Sevilla står för en stor del av ökningen då deras export ökat med 60 procent på årsbasis upp till knappt 1,8 miljarder euro. Jaén har ökat med 21,7 procent till lite mer än 242 miljoner euro och i Córdoba har det vuxit med 20,3 procent till drygt en halv miljard. 

Utöver Sevilla finns tre andra andalusiska provinser där priset för alla varor som sålts utomlands överstiger en miljard euro. De är Almería (cirka 1,2 miljarder), Cádiz (cirka 1,3) och Huelva (cirka 1,1). 

Att Málagaprovinsen ökar medan Spanien tappar som helhet beror på försäljningen av livsmedel, drycker och tobaksprodukter. Dessa varugrupper står för mer än hälften av provinsens export och ökade under januari och februari med 26,6 procent till en total kostnad på 276,9 miljoner euro. 

Dessa siffror visar också att Málaga exporterar mer till utlandet än de importerar därifrån. Så här långt i år har man ett positivt saldo gällande detta på 8,9 miljoner medan man under samma period 2023 hade ett underskott på 4,7 miljoner. Totalsiffran för hela Andalusien ligger även den på plus med 190,1 miljoner. Ser man till hela landet finns det däremot ett underskott på lite mer än 6 miljarder euro. 

Andalusiska rekord

Finansdepartementet hyllar de andalusiska siffrorna och regionens diversifierade exportväv som innebär att “livsmedels- och jordbrukssektorn i regionen växer sig starkare”. Siffrorna för januari och februari översteg samma period förra året med 594 miljoner euro. Även 2023 såg under de två första månaderna en tillväxtökning motsvarande 1,7 procent jämfört med 2022. De noterar att försäljningen av animaliska och vegetabiliska fetter och oljor sticker ut med en sammanlagd försäljning på 876 miljoner euro, vilket motsvarar 1,25 procent av totalen och en ökning med 78 procent. 

Och när det gäller den positiva handelsbalansen påpekar departementet: “Andalusiens handelsbalans för perioden januari-februari visar en anmärkningsvärd positiv balans, med en täckningsgrad på 103 %, 12 procentenheter mer än vad Spanien uppnådde som helhet (91 %).  Andalusien importerade varor från utlandet för drygt 6,8 miljarder euro vilket är 6,7 procent mindre än ifjol.