Bara två livsmedelskedjor har lägre matpriser idag än i januari. Det är Mercadona och Dia. Trots att inflationen backar och produktionskostnaderna har minskat tack vare lägre elpriser så ökar matpriserna generellt.

Enligt en färsk undersökning från Asufin, som är en sammanslutning finansiella tjänster, hade livsmedelspriserna ökat med 2,93 procent i slut på mars jämfört med den 2 januari då regeringen införde sänkt moms på flera basvaror.

Asufin har jämfört en matkorg från de fem stora livsmedelskedjorna Mercadona, Carrefour, Dia, El Corte Inglés och Alcampo. Den 27 december kostade matkorgen i genomsnitt 33,67 euro för att sjunka till 30,11 euro den 2 januari. Nu i slutet på mars kostar samma korg 30,48 euro trots att inflationen har backat och produktionskostnaderna har minskat tack vare lägre elpris.

Vid två av livsmedelskedjorna har matkorgen blivit billigare: Mercadona och Dia. Hos den förstnämnde är matkorgen 0,2 procent billigare och vid Dia 1,7 procent billigare.

Annons

Motsatt har varukorgen blivit dyrare i El Corte Inglés (+2,7%), Alcampo (3,2%) och Carrefour (10,9%) i mars månad jämfört med i januari.

Livsmedel som stigit mest är potatis (22%) och ris (6,2%) medan ägg (-7,3%), solrosolja (-6,8%) och kanariebananer (-5,9%) har minskat mest.

Landets vänsterregering träffade representanter från livsmedelssektorn i onsdags för att analysera effekten av sänkningen av momsen på baslivsmedel som trädde i kraft för nästan tre månader sedan. Regeringen bekräftar att priserna fortsätter. De säger att de ”sätter press på hela livsmedelskedjan”, men i verkligheten vidtas inga konkreta åtgärder.

Jordbrukare och boskapsskötare fördömer distributionen och industrins ”girighet”.